20.8.2015

Pääkirjoitus: Poliisin näkyvyys merkitsee

Kahden päivän mittaisen tehovalvonnan aikana poliisi tarkasti 901 kotimaista ja 232 ulkomaista raskaan liikenteen ajoneuvoa. Heinäkuinen valvontaisku tuotti seuraamuksia 311 kuljettajalle ja lisäksi 133 kuljettajaa sai huomautuksen.

Luvut kuulostavat todella rumilta. Kysymys on ammattiliikenteestä. Jokaisen ammattiliikenteen kuljettajan pitää tietää itseään ja kuljetustaan koskevat säädökset. Ei voi olla vahinko ja sattumaa, että 40 prosenttia teillämme liikkuvasta raskaasta liikenteestä rikkoo jotain heitä koskevista määräyksistä.

64 ajoneuvon kunnossa oli huomautettavaa, 17 ajoneuvon matka keskeytettiin valvontapaikalle, puutteellisesta kuorman sidonnasta määrättiin seuraamuksia 39 kuljettajalle, 15 ylikuormaa, 11 etsintäkuulutettua, 10 kortitonta, neljä rattijuoppoudesta epäiltyä…

Poliisihallituksen tarkastaja arvioi tuoreeltaan valvontajakson jälkeen, että ajo- ja lepoaikarikkomukset ovat lähes ennallaan, noin joka kymmenes rikkoo niitä, kuten ennenkin. Aiempien vuosien vastaaviin valvontatapahtumiin verrattuna eniten eli kolmanneksella nousivat ajoneuvojen kuntoon liittyvät rikkeet. Etsintäkuulutettujakin löytyi kolme kertaa niin paljon kuin edellisellä kerralla.

Karu saldo valvontaiskusta muuttuu vielä karummaksi, kun verrataan poliisin tänä vuonna tekemää valvontaa viime vuoteen tai poliisille asetettuihin tavoitteisiin. Raskaan liikenteen valvontaa on tehty alkuvuonna viidenneksen vähemmän kuin piti.

Tavoitteista rankasti jäänyt valvonta yhdistettynä heinäkuisen valvontaiskun tulokseen antaa pelottavan kuvan tilanteesta. Poliisiuudistuksen piti turvata valvonnan määrä, mutta nyt ollaan kaukana siitä. Erityisen vaarallista on, jos raskaan liikenteen valvonnan vaatima osaaminen katoaa poliisista. Merkkejä tähänkin suuntaan on jo näkyvissä.

Vanha viisaus lausahtaa: tilaisuus tekee varkaan.

Kiinnijäämisriski koetaan ammattiliikenteessä nyt selvästi niin pienenä, että kannattaa venyttää lain rajoja. Nyt on aika puuttua tilanteeseen rivakasti. Kameran kyvyt ovat rajalliset. Näkyvää ja asiansa osaavaa poliisivalvontaa ei yksikään kamera korvaa.

Katso lukijan blogivastaus täältä

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat