22.2.2023

Päivän kuva: avustusta maailmalta – Ukrainan rajoilla rekkajonot jopa 7 kilometrin mittaisia

Ukraina raja

Ukraina on ollut hyökkäyssodan kohteena jo vuoden päivät, mutta ainakaan Puolan vastaisten rajojen rekkajonoista päätellen länsimaat eivät ole jättäneet maata oman onnensa nojaan.

Moottori oli mukana ajamassa kaikkiaan seitsemää eri ajoneuvoa Suomesta Ukrainaan humanitaarisen avun nimissä. Aiemmin esittelimme, millaisia ajoneuvoja lahjoitetut kenttäambulanssit olivat, sekä mitkä tahot sen rahoituksen järjestämisen taustalla olivat. Laaja reportaasi reissusta on 22.2. ilmestyneessä Moottorissa 3/2023.

Reissuun mahtui monta käännettä, joiden johdosta retkikunta tutustui kaikkiaan kolmeen eri rajanylityspaikkaan. Kahdella näistä, Hrebennellä ja Korczowalla oli hyvin samanlainen tilanne – nimittäin niille jonotti rekkoja silmänkantamattomiin. Joku seurueesta sanoikin vilkaisseensa auton matkamittarista Hrebennen rekkajonon pituudeksi seitsemän kilometriä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Suomalaisetkin osallistuvat auttamiseen

Suurin osa kalustosta oli rekisteröity Ukrainaan, mutta myös muut maat oli edustettuna – vaikka kyse oli arkipäivästä. Tämä osoittanee sen, ettei länsimaat ole unohtaneet Ukrainassa tapahtuvia kauheuksia, vaan erilaisia lahjoituksia liikkuu rajan yli taukoamatta.

Tietenkään kaikissa ajoneuvoissa ei ole vain lahjoituksia, vaan ukrainalaiset kiertävät myös ostamassa tarvikkeita maansa rajojen ulkopuolelta. Kharkiv New Level -rotaryklubia edustavat harkovalaiset kertoivat kuitenkin, että lahjoituksia tulee yhä merkittäviä määriä. Suomesta kerrotaan lahjoitetun esimerkiksi vaatetta ja merkittäviä määriä kaminoita Itä-Ukrainaan, jossa sähkönjakelu ja asuntojen lämmitys on hyvin epävarmalla tolalla.

Teksti ja kuva: Eetu Kokkonen

Luetuimmat