30.3.2024

ACS 2024: Fiat 127 – neljästi rakennettu

Kuva Janne Huhtala

Kahdentoista vuoden rakentelun tuloksena Fiat 127 esittäytyy jo neljäntenä versiona. 

Oli vuosi 2012, kun kauhavalainen Hantulan perhe hankki omistukseensa vuoden 1978 Fiat 127:n. Kyseessä oli aikaisemmalta omistajalta kesken jäänyt, tai paremminkin vähän aloitettu ajokuntoinen projekti.

-Pohjia oli tehty ja vähän yritetty sisustaa tehdä. Ihan kauhiahan se oli, muistelee Jaakko Hantula

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää valkoista

Kahdentoista vuoden aikana Fiat on rakennettu ja valmistunut moneen kertaan. Lambon oranssi väri on periaatteessa säilynyt koko ajan, mutta sävyä on vähän kirkastettu ja nyt myös lisätty reilusti valkoisen värin käyttöä sekä ulkokuoressa että sisustuksessa.

-Ensimmäisessä versiossa meni Viper-raidat auton yli. Nyt on tullut enemmän valkoista, ja aikaisemmin oranssi-musta sisustus on vaihtunut valko-oranssiin. 

Valmistui viime tipassa näyttelyyn

Viimeisimpänä on panostettu peräkärryn uusiin lokasuojiin ja tykkivanteisiin. Nyt sekä kärryssä että autossa on täsmälleen samanlaiset vanteet. Ovikotelot on rakennettu uudelleen ja vahvistimet siirretty apukuljettajan penkin alle. 

-Tämä tuli valmiiksi torstain ja perjantain välisenä yönä kahdelta, eli hyvissä ajoin ennen näyttelyä, sanoo Hantula.

Tämänhetkinen neljäs versio ei kuitenkaan ole vielä lopullinen, vaan vielä on tulossa viides versio, jonka jälkeen auto on tarkoitus jättää talliin, tietysti näyttelyiden kiertämisen ohella. 

-Kärry sisustetaan valkoisella ja oranssilla nahalla. Nyt autossa on vielä vakiomoottori, mutta seuraavan vuoden aikana se on tarkoitus korvata moottoripyörän moottorilla, ja samalla maalata ja viimeistellä konehuone näyttelykuntoon. Lisätehon myötä myös jarrut pitää päivittää tehokkaampiin.

Rakennusprojekti on Hantulan perheen yhteinen, ja Jaakko antaakin tunnustusta vaimolleen, joka rauhallisuutensa ansiosta on keskittynyt tarkkuutta vaativien viimeistelytöiden tekemiseen projektissa. Tyylikäs Fiat ei jää huomaamatta eikä jätä ketään kylmäksi, ja siitä osoituksena on monta kyselyä siitä onko auto myytävänä, vaikkei se tien päällä ole liikkunut kuin vain noin tuhat kilometriä kesässä. Myyntiin se ei kuitenkaan ole tulossa edes seuraavan päivityksen jälkeen.

-Tenaville mä oon tämän testamentannut, eli ei myydä pois, päättää Hantula. 

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat