15.3.2023

Atleettinen ja muuntautuva sähköauto tuotantoasussaan – Kia EV9 hivuttautuu julkisuuteen

Kia julkaisi ensimmäiset viralliset kuvat ja tiedot kookkaasta ja takuulla erottuvasta sähkömaasturistaan. Tyylilleen uskollisena korealaisvalmistaja antaa kuitenkin lopullisten tietojen vielä odottaa.

Kia EV9:n tulosta on tiedetty jo hyvän aikaa. Se nähtiin ensi kertaa varsin futuristisena, samannimisenä konseptimallina viime vuonna. EV9-konseptin perusteella myös tuotantomallilta oli lupa odottaa jotain räväkkää, ja ensikuvien perusteella tämä lupaus tuli lunastettua. EV9 näyttää vähän kuin tuotantoon karannelta konseptiautolta.

EV9 rakentuu siromman EV6 -crossoverin tavoin konsernin E-GMP:lle, sähköautojen perusrakenteelle. Kolmelle istuinriville matkustamonsa levittävää EV9:ää varten perustaa on kuitenkin venytetty parillakymmenellä senttimetrillä. Kokonsa puolesta EV9 voidaan mieltää jokseenkin sähköiseksi vastineeksi pohjoisamerikkalaiselle Telluridelle, eli kyseessä on oikeasti aika iso auto, joka tulee toimimaan vastineena muun muassa Volvo EX90:lle.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Notkea muuntautuja

EV9:ää tullaan tarjoamaan eri markkinoilla kuusi- ja seitsenpaikkaisena. Ensiesittelykuvissa nähdään kuusipaikkaisen mallin sisusta, ja sehän tarjoilee mielenkiintoisen muunteluratkaisun, Kian omien sanojen mukaan latauspaikalla viihtymistä varten.

Toisen rivin istuimet on käännettävissä 180 astetta ympäri, jolloin matkustamo muuttuu kätevästi seurusteluryhmäksi, vähän kuin olohuoneeksi. Näin aika kuluu Kian mukaan rattoistasti rupatellessa, kun EV9 on kiinni latauspistokkeessa. Istuin 90 asteen kulmaan käännettynä myös nousu keskiriville on helpompaa esimerkiksi liikuntarajoitteisille. Kääntyviä istuimia on takavuosina nähty esimerkiksi isoissa ranskalaisissa tila-autoissa, mutta SUV-autossa tämä lienee kyllä ihan ensimmäisiä kertoja.

Lattia on tasainen, kuten monissa sähköautoissa. Kaikki takapenkit kaadettuna tilaa on kuin pienessä pakettiautossa, ja pikkutavaralle kerrotaan olevan hyvin runsaasti tilaa esimerkiksi keskikonsolissa.

Matkustajille EV9 tarjoaa taaimmaista riviä myöden latausmahdollisuudet mobiililaitteille. Nyt ensivaiheessa paljastetut teknologiset yksityiskohdat ulottuvat myös kojelautaan, joka on odotetun digitaalinen. Pääasiallinen näyttökompleksi koostuu kahdesta 12,3 tuuman näytöstä.

Loput tekniset tiedot on määrä paljastaa vielä tämän kuun aikana, ja käytännössä kaikki virallinen tieto voimalinjasta jää vielä odottamaan tuota ajankohtaa. Kuitenkin jo etukäteen tiedettiin muun muassa, että EV9 kiihtyy (ainakin jonain versiona) nollasta sataan 5 - 6 sekunnissa, tukee 800 voltin sähköarkkitehtuuria, ja mahdollistaa kaksisuuntaisen latauksen.

Lähde ja kuvat: Kia Teksti: Benjamin Helander

Luetuimmat