23.6.2024

Autonomiset autot – kontrollin puutteesta pelkoon

Teksti Igor Radun (liikennepsykologian dosentti, Helsingin yliopisto)
Kuva Shutterstock

Pelottaisiko sinua matkustaa täysin automatisoidussa autossa?

Jos kysyisin sinulta nyt, pelkäisitkö matkustaa valon nopeudella Marsiin tai teleportata itsesi Kroatiassa sijaitsevalle rannalle, todennäköisesti vastaisit: ”Miten ihmeessä voisin tietää sen?”

Itseohjautuvien autojen kyydissä matkustaminen ei ole enää tieteisfantasiaa, mutta meille jokaiselle voi olla äärimmäisen vaikeaa kuvitella, miltä tuntuisi matkustaa täysin itseohjautuvassa ajoneuvossa, joka liikkuu nopeasti moottoritiellä tai navigoi vilkkailla kaupunkikaduilla.

Siksi vastaaminen tieteellisissä tutkimuksissa usein käytettyihin kysymyksiin kuten ”Matkustaisitko täysin itseohjautuvassa autossa?” tai ”Kuinka paljon olisit valmis maksamaan itseohjautuvasta autosta?” voi olla äärimmäisen vaikeaa. Harva meistä on edes matkustanut itseohjautuvassa bussissa pienen alueen sisällä, käyttänyt Waymon kuljettajatonta robottitaksia jossakin Yhdysvaltojen kaupungissa tai laittanut oman Teslansa ”autopilotille” kaikenlaisissa ajotilanteissa.

Siten vain harvat meistä tietävät, miltä itseohjautuvassa autossa matkustaminen oikeasti tuntuu. Yksi ryhmä, joka kuitenkin saattaisi pystyä ennustamaan tuntemuksiaan itseohjautuvien ajoneuvojen kyydissä, ovat ne, jotka jo muutenkin kamppailevat matkustaessaan liikkuvassa kulkuneuvossa ilman omaa kontrollia. Yksi tällainen tilanne on tietysti lentokoneessa matkustaminen.

Haluatko jatkaa lukemista?

Liity Autoliiton jäseneksi

Autoliiton jäsenenä saat rajattoman pääsyn kaikkiin Moottori+ -sisältöihin.

Jäsenenä saat nämä edut ja paljon muuta

Moottori

Moottori+ -sisältöjen lukuoikeus ja painettu lehti 9 kertaa vuodessa.

Tiepalvelu

Autoliiton Tiepalvelu turvaa Plus- ja Premium-jäsenten matkan Suomessa ja ulkomailla.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat