16.4.2023

Elämyspuisto nimeltä Gardajärvi

Garda, Italian suurin järvi, kerää rannoilleen vuodesta toiseen lomalaisia läpi kesän. Maisemat ovat jylhän nätit, mutta vilkkaimpaan turistiaikaan järveä ympäröivällä tiellä on lähes jatkuva liikenneruuhka.

Reilut viisikymmentä kilometriä pitkä ja aavimmalta kohdaltaan 16,7 kilometriä leveä Gardajärvi kilpailee maailman kauneimpien järvien sarjassa. Garda sijaitsee Alppien eteläreunalla, mikä näkyy maisemissa. Etelässä ja itärannalla on hieman tasaisempaa, pohjoisessa ja lännessä kallioisempaa. Järven pohjoisosassa on jopa vuonomaista jylhyyttä.

Järven molemmilla rannoilla riittää hotelleja, pienempiä Bed & Breakfast -tyyppisiä yösijoja, Airbnb-majoitusta sekä leirintäalueita moneen eri makuun. Myös ravintoloista löytyy, mistä valita. Järvessä on hyvä kalakanta, joten kalaa voi suositella.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luonnonkaunis

Välimerellinen kasvisto, sympaattiset ja vanhat italialaiset kylät, kiehtovasti vaihteleva rantaviiva, italialainen La Dolce Vita -elämäntapa, hyvää ruokaa ja juotavaa, turkoosi vesi sekä pittoreskit auringonlaskut. Ja riittävästi aktiviteettejä niin aikuisille kuin myös lapsiperheille. Mitä muuta sitä voi enää lomakohteelta toivoa?

Maleksijoille

Gardalta löytyy useampi pittoreski kylä, joiden kapeat kujat houkuttelevat kuleksimaan ilman varsinaista päämäärää. Myös rantapromenadilla kuljeksiminen jäätelötötterö kädessä kuuluu asiaan.

Ja toki oikeaoppiseen maleksimiseen kuuluvat myös vierailut paikallisten kauppiaiden luona tutkailemassa paikallisesti tehtyjä pastoja, makkaroita ja muita herkkuja.

Yksi alueen pittoreskeimpiä kyliä on Canale di Tenno hieman Riva del Gardan pohjoispuolella. Myös Malcesine on ehdottomasti pysähdyksen arvoinen.

Torri del Benaco tarjoaa sekin hienon rantapromenadin ravintoloineen, vanhan linnan, sympaattisen sataman sekä kapeita kujia, joille voi lähteä löytömatkailemaan. Myös länsirannan Gargnano tarjoaa sympaattisen pienen rantapromenadin sekä parikin hyvä jäätelömyymälää. Myös hieman pohjoisemmassa sijaitseva Limone Sul Garda tarjoaa hyvät lomavibat sekä lukuisia hyviä ravintoloita.

Patikoijille

Gardalta löytyy myös useampi hieno vaellusreitti. Helpoimmat niistä sopivat lähes kaikille, haastavimmat edellyttävät jo parempaa peruskuntoa eivätkä välttämättä sovi korkean paikan kammosta kärsiville. Yksi palkitsevimmista patikkaretkistä on trekkaus Punta Laricille, josta aukeaa upea näköala koko järven yli. Hyvät kengät ovat tälle reitille must.

Hieman helpompaa reittiä etsiville voi suositella Rocca di Gardan -vaellusta, se on noin viiden kilometrin mittainen ympyräreitti, jonka kävelee läpi parissa tunnissa rauhallisesti maisemista nauttien.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Näköalojen ystäville

Toki näköaloista on mahdollista nauttia myös ilman sen suurempia fyysisiä ponnisteluja. Monte Baldolle 1800 metrin korkeuteen vie Malcesinesta köysirata, ja huipulta avautuvat hulppeat näkymät paitsi Gardan myös koko sitä ympäröivien vuorten yli. Myös näkymät matkan aikana hitaasti pyörivästä gondolihissistä ovat upeat.

Ylhäällä vuoristossa on pieni luonnonpuisto, josta löytyy hienoja polkuja sekä vaeltajille että maastopyöräiljöille.

Veden ja tuulen ystäville

Gardajärven pohjoisosissa tuulee usein – ja reippaasti, mikä tekee siitä mieluisan kohteen purje- ja leijalautailijoille. Vahvat tuulenpuuskat kiihdyttävät laudat nopeasti jopa 60 km/h kyyteihin. Ja jos lajit eivät ole vielä tuttuja, mutta kiinnostavat, aloittelijoille löytyy riittävästi kouluja. Torbole hieman Riva del Gardasta itään on surffareiden hotspot.

Toki myös purjehtijoille on heillekin järvellä tilaa, ja myös purjehduskouluja löytyy useampi. Katamaraanin kannella on mahdollista kokea myös melkoiset kyydit.

Kolopallon ystäville

Garda on myös golfareiden suosiossa. Järven eteläpuolelta löytyy 36-reikäinen Chervò, 27-koloinen Gardagolf sekä 18 reiän Paradiso del Garda. Länsirannalla Bogliacon lähellä on 18-koloinen kenttä, ja siitä etelään löytyy vielä 27 reiän Arzaga. Maisemien puolesta voi kuitenkin suositella Gardan itärannalla olevaa, Costermanossa sijaitsevaa 27 kolon Ca’degli Ulivia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Huvittelun ystäville

Gardan itärannalta löytyy myös iso huvikeskus, Gardaland. Kyseessä on useamman huvipuiston rypäs, ja lisäksi alueella on myös Sea Life -akvaario. Puiston sisältä löytyy myös useampi hotelli.

Huvipuistossa on yhteensä noin 40 erilaista laitetta, ja näistä peräti kuusi on erilaisia vuoristoratoja.

Kurvittelun ystäville

Ja totta kai meillä on myös se koko Gardajärven ympäri kiertävä tie. Itäranta tarjoaa leppoisaa luu ulkona kruisailua kylästä toiseen, kun taas länsirannan jyrkät seinämät tarjoavat vähän sävähdyttävämpiä kokemuksia ja upeampia näköaloja.

Vielä kesäkuussa järveä ympäröivällä tiellä voi kruisailla melko leppoisasti, mutta heinäkuussa ja etenkin elokuussa ruuhkat kasvavat melkoisiksi.

Ja elokuvien ystävät haluavat varmasti katsastaa sen paikan, missä James Bond ajoi Aston Martin DBS:llä karkuun pahisten Alfa Romeo sataviisysejä Quantum of Solace -elokuvan avauskohtauksessa.

Teksti: Vesa Eskola, kuvat: Vesa Eskola, kohteet ja Wikipedia

Luetuimmat