8.4.2022

Eletre on Lotuksen uusi aluevaltaus, joka ravistelee uudistuvaa brittimerkkiä juuriaan myöten

Lotus Eletre

Lotus esitteli täyssähköisen, neliovisen katumaasturin, joka valmistetaan Kiinassa. Nyt saa taas ihmetellä, mihin tämä automaailma onkaan menossa.

Brittiläisen autoteollisuuden meriittilista on huikaisevan pitkä, ja oleellinen osa sitä ovat tunnetusti pienet, kevyet, ei-liian pröystäilevät ja kaikin puolin ihastuttavat urheiluautot. Nämä brittisportit ovat olleet aitoina saarivaltion tuotteina jo pitkään katoavaa kansanperinnettä, mutta Lotus on ollut yksi niiden vankimpia kannattimia.

Lotus Eletre

Eivät ne ole kevyet urheiluautot mihinkään Lotukselta lähdössä, mutta nyt huomio keskittyy johonkin aivan muualle. Suurin piirtein kaikki kuningaskunnassa ja muuallakin haluavat kovasti säilyttää tämän jalon perinteen ja nähdä jatkossakin brittisportteja liikenteessä, muutoinkin kuin museokilvissä. Ongelma on kuitenkin siinä, että yhä harvempi haluaa sellaisen oikeasti ostaa. Harvat jäljellä olevat valmistajat – Lotus mukaan lukien – on pakotettu löytämään ratkaisuja pysyäkseen olemassa. Lotus Eletra on syy ja seuraus tästä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tiivistettynä iso auto...

Lotus Eletre

Eletrellä on pituutta 5,103 metriä, leveyttä enimmillään 2,231 metriä ja akseliväliä pari senttiä yli kolme metriä. Lotuksen esikoiskatumaasturi jättää ulkomitoillaan varjoonsa korkeutta lukuun ottamatta niin Audi Q7:n, BMW X5:n kuin M-B GLE:nkin. Suuri koko on kuitenkin saatu onnistuneesti häivytettyä matalaprofiiliseen koriin, jonka muodot ovat hyvin urheiluautomaisen sulavat. Muotoilu on kiitettävän rohkeaa, ja se yhdistettynä kuvassa näkyviin 23-tuumaisiin vanteisiin ja keltaiseen ulkoväriin takaavat kyllä autolle ohikulkijoiden sataprosenttisen huomion.

Lotus Eletre
Ei-hatusta vedetty nimi: Eletre tarkoittaa "tulla elämään" joillain Itä-Euroopan kielillä. Nimi jatkaa Lotuksen E-alkuisia mallinimiä - sentään jotain tuttua ja turvallista.

Eletre perustuu täysin uudelle Lotuksen sähköautojen pohjarakenteelle. Alumiinia ja terästä yhdistelevää perusrakennetta kuvaillaan pohjalle pannukakuksi alhaisen painopisteen nimissä sijoitettujen akun ja sähkömoottoreiden vuoksi ”skeittilaudaksi”. Hyvin vastaava ratkaisu on nähty hiljattain julkistetussa Toyotan TNGA-e -alustassa.

Eletren kehityksestä on vastannut kansainvälinen tiimi, pääasiassa Kiinasta, Ruotsista ja Saksasta. Pääpaino kaikessa, niin kehityksessä, tuotannossa kuin rahoituksessakin, on Kiinassa. Kiinalaispalkeilla ja katumaasturilla puhkutaan nyt eloa brittiläisen urheiluauton hiipuvaan liekkiin. Tuloksena on varsin herkullisen tuntuinen auto.

Takaspoileri on jaettu omaperäisesti kahdeksi siiveksi. Kamerapeilit ovat valinnaisvaruste.

... sekä ilman muuta nopea ja ylellinen

Täyssähköinen Eletre ilmoittautuu ”Hyper-SUV” -itseidentiteetillään mukaan sähköautojen kansainväliseen nopeuskilpailuun, mikä tarkoittaa tässä vaiheessa kiihdytyskisaa paperilla. Nollasta sataan -kiihdytys on tunnetusti sähköautojen tärkein suorituskyvyn mittari, jonka osalta Lotus kuitenkin pitää meitä tässä vaiheessa vielä jännityksessä. Teknisissä tiedoissa tämän lukeman kohdalla todetaan ”alle 3,0 sekuntia”, mikä meinaa eittämättä kärkikahinoita. Huippunopeudeksi kerrotaan ”noin 260 km/h.”Kovin paljon tarkkoja tietoja ei vielä tipu myöskään teholukemien osalta; ”alkaen 600 hv”, akun kapasiteetista ”100+ kWh” tai toimintamatkasta ”noin 600 km”.

Lotus Eletre
Eletre tuo Lotusta luksussegmenttiin ehkä enemmän kuin koskaan.

”Hyper-SUV:issa” on tietenkin sen tasoinen nelipaikkainen matkustamo. Sekä edessä että takana istutaan luksustason alcantaraverhoilluilla urheiluistuimilla. Samaa verhoilumateriaalia on käytetty muuallakin oviverhoiluista kojelautaan. Valmistajan mukaan kojelaudan rakenne ilmentää Lotuksen filosofiaa, jonka mukaan kaikki ylimääräinen ja siten (pienen urheiluauton) painoa lisäävä materiaali jätetään pois. Siihen on upotettu monen tuuman edestä digitaalista sisältöä. Valaistusasiat ovat kunnossa, ja sisätiloista kehutaan löytyvän myös reippaasti käytännöllistä säilytystilaa. Eletran kaltaisten autojen parhaita puolia onkin juuri käytännöllisyys yhdistettynä villiin luonteeseen.

Lotus Eletre

Lähde ja kuvat: Lotus Teksti: Benjamin Helander

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat