2.11.2017

Goodyear: ”Älä pumppaa jarruja” – kahdeksan vinkkiä turvalliseen talviajoon

Talven kynnyksellä ja lumikelejä odotettaessa rengasvalmistaja Goodyear on koonnut vinkkejä ja neuvoja turvalliseen talviajoon.

Talvirenkaiden vaihtaminen on käsillä, kun lämpötila laskee hiljalleen kohti nollaa ja sen alapuolelle.

– Ennen renkaiden vaihtoa on otettava huomioon useita asioita, jotka on hyvä muistaa. Autossa on tärkeää olla hyvät talvirenkaat, joiden suorituskyky riittää kaikkiin talviolosuhteisiin. Silloin voit tuntea olosi turvalliseksi liikenteessä. Tärkeää on myös tietää, miten erilaisissa olosuhteissa pitää ajaa, sanoo Goodyearin Pohjoismaiden markkinointijohtaja Karin Senning.

Tarkistuslista talvea varten

- Käy läpi talvirenkaat hyvissä ajoin, ennen kuin vaihto tulee ajankohtaiseksi. Aloita tarkistamalla talvirenkaiden urasyvyys urasyvyysmittarilla. Lain mukaan talvirenkaiden pienin sallittu urasyvyys on 3 millimetriä, mutta pienin suositeltava urasyvyys on 4 millimetriä. Muista mitata useasta kohdasta rengasta, sekä reunoista että keskeltä.

- Katso tämän jälkeen renkaan pinnat. Onko niissä kovettunutta kumia tai puuttuuko nastoja?

- Tarkista myös, onko rengas kulunut epätasaisesti. Epätasainen kuluminen voi johtua useista eri syistä. Esimerkiksi eniten keskiosasta kuluneilla renkailla on todennäköisesti ajettu liian suurilla rengaspaineilla.

- Tarvitsetko uudet talvirenkaat? Mieti ensisijaisesti, millaisella alustalla ajat eniten talven aikana. Sellaisia renkaita ei ole olemassakaan, jotka olisivat täydelliset kaikissa tilanteissa ja kaikilla keleillä. Valinta täytyy tehdä omien tarpeiden perusteella. Asiasta kannattaa keskustella rengasmyyjän kanssa. Kesärenkaat eivät missään tapauksessa ole koskaan vaihtoehto kitkarenkaille.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Alijäähtynyt vesi ja lumiurat haasteena

Goodyearin Pohjoismainen tutkimus, johon osallistui yli 2 100 renkaiden ostajaa, osoitti sen, että ajateltavaa on paljon, ennen kuin lähtee ajamaan liukkaille talviteille.

Suomalaisten asiantuntijoiden mukaan erityistä varovaisuutta tulee noudattaa alijäähtyneellä sateella. Peräti 79 prosenttia vastanneista oli samaa mieltä.

Kuusi kymmenestä suomalaisesta renkaiden ostajasta oli myös sitä mieltä, että lumiurat ovat syy erityiseen varovaisuuteen.

Tutkimuksessa kysyttiin myös, mitä asiantuntijoiden mielestä on tärkeintä pitää mukana autossa talvella. Listan kärjessä ovat turvaliivi ja varoituskolmio.

Vinkkejä turvallisempaan talviajoon

  1. Pidä nopeus alhaisena – Älä ylitä autonvalmistajan talvirenkaille suosittelemaa suurinta nopeutta. Huomaa, että se on usein alempi kuin kesärenkailla. Huonojen kokemusten taustalla on usein sama perusongelma: Kuljettaja ei ole sopeuttanut ajotapaansa vallitseviin tie- ja sääolosuhteisiin.
  2. Varusta autosi talvea varten – tarkista jarrut, viltti/taskulamppu/jääraappa, pakkasneste ja renkaat
  3. Tarkasta talvirenkaiden kunto ja mittaa urasyvyys sekä rengaspaineet.
  4. Älä ”pumppaa” jarruja – Jos autossa on lukkiutumattomat jarrut, paina jarrupoljinta tasaisesti.
  5. Pidä riittävän pitkää turvaväliä – Jarrutusmatka pitenee lumisella ja jäisellä alustalla.
  6. Ole varovainen silloilla ja tunturin solissa – Ne ovat tunnettuja jäisyydestä. Hellitä siksi kaasupoljinta hieman ajaessasi sillan yli tai solan läpi.
  7. Älä kaasuta liian kovaa, jos jäät jumiin lumeen – Silloin auto saattaa upota syvemmälle lumeen. Käytä pienintä mahdollista vaihdetta ja keinuta autoa eteen ja taakse, kunnes olet saavuttanut tarpeeksi liikemomenttia, jotta pääset eteenpäin.
  8. Vältä ulkoisia häiriöitä – Vaikeissa talviolosuhteissa tarvitset kaiken mahdollisen keskittymiskyvyn ajamiseen. Älä vastaa puhelimeen äläkä tee mitään muuta, joka voi saada huomiosi herpaantumaan.

Lähde ja kuva: Goodyear

Luetuimmat