12.6.2024

Helsinki-Vantaan lentoaseman 3-kiitotie tänään auki liikenteelle remontin jälkeen – vaikutus kapasiteettiin jopa 30 prosentin luokkaa

Kuva Benjamin Helander

Kentän pääasiallinen nousuihin käytettävä kiitotie avautuu kahden kuukauden sulun jälkeen sopivasti kesälomakauden ruuhkiin.

Helsinki-Vantaan lentoaseman kiitotieremontti on kevään ja alkukesän aikana vaikuttanut kentän kapasiteettiin ruuhka-aikoina. Kyse on kiitotiestä 3 eli terminaalialueelta katsottuna kauimmaisesta kiitotiestä, joka ei risteä kiitoteiden 1 eikä 2 kanssa, mutta joka kulkee samansuuntaisesti ykkösen kanssa. Teknisesti kiitotietä 3 kutsutaan sen suunnan mukaisesti 04L/22R:ksi.

Kolmonen asemoituu käytännössä lounaan ja koillisen suuntiin, riippuen siitä kumpaan suuntaan sitä käytetään. Tämä taas riippuu tuulen suunnasta, lentokoneet kun nousevat ja laskeutuvat aina vastatuuleen. Etelä- ja länsituulilla Helsinki-Vantaan lentoasema käyttää kolmosta pääasiallisena nousukiitotienä, ja ruuhka-aikoina myös toissijaisena laskukiitotienä. Pohjois- ja itätuulilla kolmonen on puolestaan tärkeä laskeutumiskiitotie.

Remontin aikana kiitotien 3 koko kapasiteetti on täytynyt korvata kiitoteiden 1 ja 2 käytöllä, millä on ollut Finavian mukaan ruuhka-aikoina 20 - 30 prosentin negatiivinen vaikutus koko kentän kapasiteettiin. Tästä johtuen erityisesti iltapäivän vilkkaan laskeutuvien aallon aikana koneet ovat odotelleet tavallista enemmän ja tavallista pidempään taivaalla. Oman mausteensa tähän antoivat myös touko-kesäkuun vaihteen ukkoset, joiden myötä koneita täytyi ohjata kentälle vielä erikoisempia väyliä pitkin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lomakaudeksi kuntoon

Kiitotien 3 remontissa oli kaksi ulottuvuutta. Itse kiitotiellä - pituudeltaan muuten tasan 3 060 metriä - uusiksi laitettiin kiitotievalot, jotka ovat tietenkin avainasemassa turvallisessa lentoliikenteen ohjaamisessa. Toinen homma oli asfalttipäällysteen uusiminen tietyillä kolmoskiitotieltä erkanevilla rullausteillä. Korjaukset kuuluvat kiito- ja rullausteiden normaaliin huolto-ohjelmaan. Ne ovat ympäri vuoden erittäin kovassa käytössä.

Kiitotie 3 oli suljettuna liikenteeltä muutamaa päivää vajaat kaksi kuukautta, sillä se suljettiin 15. huhtikuuta, ja vastaavasti avautui suunnittellusti tänään 12. kesäkuuta. On tärkeää, että tämä oleellisessa asemassa oleva nousu- ja laskeutumisväylä saatiin kuntoon ennen tavattoman ruuhkaisen kesälomakauden alkua.

- Kiitoteiden kausikorjaukset ovat tärkeä osa Helsinki-Vantaan lentoaseman infrastruktuurin elinkaarihallintaa. Kunnostustöiden valmistuttua kiitotie 3 palvelee jälleen vilkasta kesälomamatkailua Helsinki-Vantaalla, Helsinki-Vantaan lentoaseman asemataso- ja kiitotietoiminnasta vastaava johtaja Jani Elasmaa kertoo.

Lähde: Finavia

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat