19.9.2022

Hondalta 10 sähkökäyttöistä moottoripyörämallia kolmessa vuodessa

Honda Motorcycle: Carbon Neutrality through Electrification

Honda aikoo esitellä nopealla tahdilla uusia sähkömoottoripyöriä ja nostaa niiden vuosituotannon miljoonaan kappaleeseen vuoteen 2025 mennessä.

Honda esitteli toimitusjohtaja Yoshishige Nomuran ja varatoimitusjohtaja Kohei Takeuchin voimin keinoja, joilla japanilaisvalmistaja aikoo saavuttaa hiilineutraaliuden kaikille valmistamilleen moottoripyörätuotteille 2040-luvulla.

Keinoina edellä mainittuun päämäärään Honda nopeuttaa moottoripyörämalliensa sähköistämistä ja jatkaa samalla myös polttomoottorimalliensa kehittämistä yhä vähäpäästöisemmiksi. Honda lupaa maailmanlaajuisesti tuoda vähintään 10 sähkömoottoripyörämallia markkinoille vuoteen 2025 mennessä.

Sähköisten mallien vuosittainen myyntimäärä aiotaan nostaa miljoonaan kappaleeseen seuraavan viiden vuoden aikana ja 3,5 miljoonaan kappaleeseen vuoteen 2030 mennessä. Se pyrkii toteuttamaan hiilineutraaliuden kaikissa tuotteissa ja yritystoiminnoissa, joissa Honda on mukana, vuoteen 2050 mennessä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hondan kattava mallisto

Hondan tämänhetkinen moottoripyörämalllisto on laaja kattaen valikoiman pienistä työmatkamalleista tehokkaisiin ja urheilullisiin moottoripyöriin asti. Etenkin kehittyvissä maissa on kova kysyntä pienille ja edullisille moottoripyörille, lähinnä työmatkamalleille ja ihmisten jokapäiväisen liikkumisen välineeksi.

Sähköisten mallien haasteina Honda näkee korkeamman hinnan ja suuremman massan. Lisäksi sähkömallien kysyntä riippuu suurelta osin valtioiden kannustimista, säännöksistä ja latausinfrastruktuurin saatavuudesta kullakin markkina-alueella.

Sähköisten mallien kehityksen lisäksi Honda jatkaa samalla polttomoottorimalliensa kehittämistä yhteensopiviksi hiilineutraalien polttoaineiden, kuten bensiinin ja etanolin seosten kanssa. Brasilian markkinoille Hondalla on jo flex-fuel -moottoripyörämalleja (E100) saatavilla ja suunnitelmana on ottaa flex-fuel -mallit käyttöön myös Intiassa, joka on yksi suurimmista moottoripyörämarkkinoista.

Sähköisiä malleja yritys- ja yksityisasiakkaille

Japanissa ja Vietnamissa Honda tarjoaa jo paikallisille postilaitoksille käyttöön Honda e Business Bike -sarjan sähkömoottoripyöriä, joissa on vaihdettavat akut ja jotka muutenkin on suunniteltu yrityskäyttöön soveltuviksi. Yritysten muuttuessa yhä ympäristötietoisemmiksi näiden yrityskäyttöön suunniteltujen sähkömoottoripyörien markkina-alueita ollaan kasvattamassa.

Yksityiskäyttöön soveltuvia, kaksipyöräisiä ja sähkökäyttöisiä työmatka-ajoneuvoja Honda aikoo esitellä kaksi eri mallia Aasiassa, Eurooopassa ja Japanissa vuosina 2024-2025.

Sähkömoottoripyörien tämänhetkisestä maailmanlaajuisesta myynnistä yli 90 prosentin osuus on sähkömopoilla (25-50 km/h) ja sähköpyörillä (25 km/h, ei sisällä sähköavusteisia polkupyöriä). Honda aikookin tuoda vuoteen 2024 mennessä markkinoille viisi kompaktia edellä mainittujen luokkien vaihtoehtoa Kiinan lisäksi Aasiassa, Eurooopassa ja Japanissa.

Työmatka-ajoneuvojen lisäksi Honda kehittää aktiivisesti sähköistettyjä malleja ”Fun”-kategoriassa ja aikoo esitellä kolme suurta Fun EV -mallia Japanissa, Yhdysvalloissa ja Euroopassa vuosina 2024-2025.

Teksti: Janne Huhtala Kuva: Honda

Luetuimmat