2.3.2024

Huutokauppahelmet – Fiat 600 ’Elaborata Viotti’ on 1950-lukua parhaimmillaan

Fiat 600 Elaborata Viotti huutokauppa

Miltä kuulostaisi upeasti säilynyt Fiat 600? Entäpä jos se olisi vielä erikoisyksilö koripajan hellästä huomasta?

Joskus perheen nuorempi sisar vie kaiken huomion, vaikka artistiurasta täytyy kiittää vanhempia sisaruksia. Niin on käynyt osin myös Fiatin kohdalla, jonka 500 muistetaan haikaillen tyyli-ikonina 1950-luuvlta ja retrotyylin onnistuneena paluuna 2010-luvulla. Viissatkua ei kuitenkaan välttämättä olisi, ellei Fiat 600 olisi tehnyt tärkeimpiä asioita jo hiukan aiemmin. Samalla Fiat 600 on hyvä muistutus siitä, että Fiat aikoo palata relevantiksi esittelemällä nyt uuden sähköisen 600e:n, mutta se on tarina toiseen kertaan.

Fiat 600 Elaborata Viotti huutokauppa

3,22 metriä pitkä Fiat 600 oli piirretty puhtaalta pöydältä Fiatin ensimmäiseksi takamoottorimalliksi ja pieni auto taipui moneen roolin. Yksi näistä rooleista oli kolmella istuinrivillä varustettu mikrotila-auto Multipla, joka edelsi virallisia tila-autoja vuosikymmenillä.

Vuodesta 1955 vuoteen 1969 Fiat 600 rullasi ulos Torinon Mirafiorin tehtaalta lähes 2,7 miljoonaa kertaa. Tämän lisäksi Fiat 600 eli rikkaan elämän lisenssimallina muun muassa Seatin ja Zastavan nimissä.

Fiat 600 Elaborata Viotti huutokauppa

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

1956 Fiat 600 'Elaborata Viotti'

Italian Palermossa listattu Fiat 600 on tuotannon alkupäästä ja sillä on ajettu 53 240 kilometriä mittarin mukaan. Auto on ollut yli 20 vuotta kolmannella ja nykyisella omistajallaan. Se on katsastettu ja huollettu viimeksi lokakuussa 2023.

"Elaborata Viiotti" on viittaus aikakauteen, jolloin koripajat eivät vielä olleet lopettaneet. Lokakuussa 1956 valmistunut auto rekisteröitiin vasta tammikuussa 1957. Tehtaalta rullaamisen jälkeen auto vietiin Carrozzeria Viottille, jossa autosta tehtiin tavallistakin hienompi "Elaborata"-versio. Kaksivärinen Grigio Chiaro / Grigia Scuro Pac -maalaus on tätä perua, samoin kuin harmaa Piedipul-kangasverhoilu. Varusteisiin kuuluu myös saranoidut tuuletuslasit edessä.

Fiat 600 Elaborata Viotti huutokauppa

Auton kunto on hyvä, mutta konepellissä on naarmu, autossa on joitain pintapainaumia ja etupuskurin takana on vaurioita. Ovikortit on verhoiltu myöhemmin uudelleen, joskin alkuperäisen verhoilun oletetaan olevan uuden verhoilun alla. Auton mukana tulee tunkki, alkuperäiset työkalut sekä omistajan käsikirja.

Takaluukun alla pärisee 633-kuutioinen nelisylinterinen moottori. Autossa on nelivaihteinen synkronoitu vaihteisto, mitä pidetään epätavallisena aikakauden yksilölle.

Fiat 600 Elaborata Viotti huutokauppa

Fiat 600 on muistutus yksinkertaisemmasta ajasta, johon voi palata vieläkin pieneksi hetkeksi. Ajatella, että näin pieneen autoon mahtuu vielä aikakonekin!

Lähde ja kuvat: Collecting Cars Teksti: Aake Kinnunen

Luetuimmat