3.12.2022

Huutokauppahelmet – maailman ainut mattamusta Ferrari Enzo

Ferrari Enzo mattamusta musta Nero Opaco Brunei huutokauppa

Jos valkoinen Ferrari Enzo on harvinainen, on mattamusta sellainen suorastaan ainutkertainen. Autoyksilön takaa löytyy tietenkin Brunein kuningashuone.

Ferrari F40 ja F50 pistävät taatusti hanttiin, jos kysytään kaikkien aikojen Ferrari-hyperautoa (sori vaan, LaFerrari!), mutta yllättävän monen listaykkösenä on myös Ferrari Enzo. Tehtaan perustajan Enzo Ferrarin mukaan nimetty erikoismalli olikin vapaasti hengittävän V12-moottorin kirkkain hetki ennen hybridejä ja turboja.

Ferrari Enzo mattamusta musta Nero Opaco Brunei huutokauppa

Joitain aikoja sitten kerroimme siitä, kun myyntiin tulleesta valkoisesta Ferrari Enzosta, joka oli lähteistä riippuen joko ainut tai toinen kahdesta valkoisesta Enzosta. Samassa yhteydessä kävimme jo läpi mallin historiaa. Muodon takana ovat Pininfarinan Ken Okuyama ja maaefektiin perustuva aerodynamiikka. Vauhdin takasi puolestaan 8 200 r/min asti kiertävä 6,0-litrainen vapaasti hengittävä V12, joka ulvoi 651 hevosvoiman tahtiin.

Ferrari Enzo mattamusta musta Nero Opaco Brunei huutokauppa

Nyt panokset kovenevat, sillä myyntiin tulee taatusti maailman ainut tehtaalta mattamustana lähtenyt Enzo. Suorastaan yllättävän väriversion takaa löytyy Brunein kuningashuone ja heidän autotilailunsa mahdollistama vaikutusvalta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Nero Opaco Ferrari Enzo #136069 (nice!)

Ferrari Enzo ei ole ylettömän yleinen auto muutenkaan, sillä sen valmistusmäärä jäi 400 yksilöön. Sen lisäksi auto sai alle 100 sisarta Maserati MC12:n, Ferrari FXX:n ja muutamien konseptien muodossa. Suurin osa Enzoista maalattiin punaiseksi, keltaiseksi tai mustaksi, sillä Ferrarin värikartasto oli 2000-luvun alussa melko yksinkertainen. Joitain autoja viimeisteltiin myös siniseksi, hopeaksi, tai kuten mainitsimme, valkoiseksi.

Ferrari Enzo mattamusta musta Nero Opaco Brunei huutokauppa

Brunein kuningashuone on kuitenkin tullut vuosien varrella tutuksi autokeräilyn toisena ulottuvuutena, jossa kaikki kuiskauksin mainitut erikoisautot esiintyvät, usein kaksin kappalein. Kuningashuoneen vaikutusvalta näkyy siinä, että Ferrari suostui rakentamaan lippulaivamallinsa Nero Opaco -mattamustana. Väri on erittäin suosittu Ferrarin nykyisessä räätälöintiohjelmassa, mutta Enzon valmistusvuosina 2002–2004 tilanne oli toinen. RM Sotheby'sin löytämä mattamusta Enzo onkin todellinen yllätys.

Ferrari Enzo mattamusta musta Nero Opaco Brunei huutokauppa

Auton valmistus alkoi 8. kesäkuuta 2004 ja se valmistui Maranellossa 15. lokakuuta samana vuonna. Mustan ulkopinnan pariksi valittiin myös täysmusta sisusta. Autoon on valittu myös kookkaammat istuimet ja makea punapohjainen Rosso-mittaristo. Alussa mattamusta Enzo kylvi pelkoa Lontoossa, jossa se saatettiin havaita Hampsteadin, Mayfairin ja Knightsbridgen alueilla. Sittemmin auto siirtyi Kaakkois-Asiaan.

Nyt autolle on tehty 5 730 kilometrin kohdalla kosmeettinen entisöinti. Työstä vastaa Ferrarin huippumallien virallinen yhteistyökumppani Carrozzeria Zanasi ja auton virkistäminen maksoi yhteensä yli 110 000 euroa. Enzon tyypilliset tahmeat napit, etu- ja takavalot, takalasi ja täysi uudelleenmaalaus ovat palauttaneet auton lähes uutta vastaavaan olemukseen.

Ferrari Enzo mattamusta musta Nero Opaco Brunei huutokauppa

Maranellossa väliaikaisella tuontiluvalla oleva Ferrari Enzo myydään ilman hintavarausta ja sen suljetusta huutokaupasta vastaa RM Sotheby's.

Lähde ja kuvat: RM Sotheby's Teksti: Aake Kinnunen

Luetuimmat