23.7.2022

Huutokauppahelmet – Maserati Quattroporte eli bisnespuku Ferrarin lihaksilla

Maserati Quattroporte huutokauppahelmet V8 Ferrari

Viidennen sukupolven Maserati Quattroporte on yksi kaikkien aikojen tyylikkäimmistä neliovisista autoista. Tyyliä löytyy myös konepellin alta, sillä moottoreista vastaa Ferrari.

M139-koodia kantava viidennen sukupolven Maserati Quattroporte ei ole juttusarjoissamme ensimmäistä kertaa, mutta komea italialainen bisnespuku on toki palaamisen arvoinen kohde.

Quattroporte tarkoittaa italiaksi neljää ovea, joten jännittävältä kuulostava mallinimi on itse asiassa melko käytännöllinen. Muotoilupuolen suhteen ovien lukumäärään ei kuitenkaan suhtauduta halventavasti, sillä kyseessä on yksi kaikkien aikojen upeimmin muotoilluista arkiautoista.

Maserati Quattroporte huutokauppahelmet V8 Ferrari

Maseratin historiaan neljä ovea sopii hyvin, sillä merkki sai alkunsa Maseratin neljän veljeksen toimesta. Alfieri, Bindo, Ernesto ja Ettore perustivat automerkkinsä 1914 ja 1920-luvulle tultaessa aika oli kypsä Maseratin menestykselle. Logoksi valikoitui nyt jo tutuksi tullut kolmikärki Bolognan kaupungin Piazza Maggioren Neptunus-patsaan mukaan. Kun Neptunus vielä edustaa voimaa ja energisyyttä urheilu- ja kilpa-automerkille sopivasti, oli logovalinta ratkaistu.

1937 Maseratin veljekset myivät yhtiön Adolfo Orsille, joka siirsi päämajan Modenaan. Myöhempinä vuosikymmeninä Maseratin omistamista kokeilivat myös Citroën, De Tomaso (featuring Chrysler), Fiat, Ferrari ja Alfa Romeo. Tämän tarinan kannalta mielenkiintoisinta on viimeinen italialaistrio, joiden kohdalla kyse on lähinnä Maseratin paikan löytymisestä Fiat-imperiumin ja nyttemmin Stellantiksen sisällä.

Maserati Quattroporte huutokauppahelmet V8 Ferrari

Quattroporte aloitti mallinimenä puolestaan 1963 ja tällä hetkellä liukuhihnoilta tulee kuudennen polven Quattroportea, joka esiteltiin 2013. Vuonna 2025 koko Maseratin mallistosta on tarjolla sähköiset versiot ja 2030 mennessä kolmikärki luopuu polttomoottoreista täysin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Maserati Quattroporte 2006

Mutta ennen sähköistystä on aika puhua tämän viikon huutokauppahelmestä, eli vuoden 2006 Maserati Quattroportesta. Ruotsiin uutena myyty Quattroporte kuuluu viidenteen mallipolveen, joka toikin merkille menestystä. QP V:n voimin Maserati esimerkiksi palasi Yhdysvaltoihin ja myi samalla 20 000. autonsa.

Maserati Quattroporte huutokauppahelmet V8 Ferrari

Tyylillisesti Maserati Quattroportesta kuulee silloin tällöin kommentin, että mallin parittomat sukupolvet ovat muotoilullisesti onnistuneempia. Ainakin tämän yksilön kohdalla sääntö pitää paikkansa.

Mustan ulkokuoren ja beigen nahan yhdistelmä on ehkä klassisin mahdollinen. Mustassa maalipinnassa on lieviä kiveniskemiä keulassa ja auton takakulma on maalattu uudelleen vuosien varrella. Nahassa puolestaan näkyy kulumista kuljettajan istuimessa ja ryppyjä takaistuimessa, minkä lisäksi takamatkustajan kynnyslistassa on jälkiä.

Maserati Quattroporte huutokauppahelmet V8 Ferrari

Matkustamon viihtyisyydestä vastaavat kaksialueinen ilmastointi, navigoinnilla ja Bluetoothilla varustettu viihdejärjestelmä, kattoluukku, sähkösäätöiset istuimet edessä ja takana, Bosen äänentoisto sekä sähköinen takaikkunan verho. Kuljettajaa on puolestaan ajateltu sähkösäätöisellä ohjauspyörällä, pysäköintitutkilla eteen ja taakse sekä sporttitilalla.

Pitkän konepellin alla on 4,2-litrainen vapaasti hengittävä V8, jonka yksityiskohdista vastaa Ferrari. Tehoa on käytössä noin 400 hevosvoimaa. Silminnäkijät voivat kertoa, että myös Quattroporten äänet vastaavat tätä mielikuvaa. Auton heikko kohta on vaihteisto, sillä kuusivaihteinen automatisoitu manuaalivaihteisto DuoSelect edustaa aikakauttaan... luonteenpiirteineen.

Maserati Quattroporte huutokauppahelmet V8 Ferrari

Auton mukana tulee leimattu huoltokirja ja kuittikokoelma huolloista sekä ohjekirja nahkakotelossaan. Auto on viimeksi katsastettu elokuussa 2021 hyväksytysti ilman huomautuksia. Autossa ei ole myöskään havaittuja vikoja tai korivaurioita. Viime aikojen huolloista vastaa Autoropa Stockholm, joka on Maseratin virallinen huoltoliike. Tuulilasi, ilmastoinnin kompressori ja kardaanin kiinnikkeet on uusittu hiljattain. Autolla on ajettu 84 289 kilometriä ilmoituksen mukaan.

Auto on myynnissä Tukholmassa ja se on ilmoitetttu Collecting Cars -huutokauppapalvelun kautta.

Myöhempi malliversio Maserati Quattroporte 4.7 Sport GTS esiintyi Harry's Garagen mainiolla videolla:

Eikö videoupotus näy oikein? Voit muuttaa evästeasetuksiasi antamalla hyväksynnän Markkinointi-evästeille "Muuta hyväksyntääsi" -linkistä.

Lähde ja kuvat: Collecting Cars Teksti: Aake Kinnunen

Lisää aiheesta