2.7.2022

Huutokauppahelmet – Eksoottista kesäautoilua á Renault Sport Spider

Renault Sport Spider huutokauppahelmet urheiluauto klassikko

Renault Sport Spider jäi ehkä pienen volyymin eksoottiseksi avosportiksi, mutta auton merkitys jatkuu vielä nykyhetkiin.

1990-luvun alussa Renault halusi jälleen muistuttaa merkin urheilullisista puolista pienen hiljaiselon jälkeen. Syntyi ajatus kevyestä keskimoottoriautosta, joka kilpailisi omassa sarjassaan ja voisihan auto näkyä kadullakin. Niinpä Geneven kansainväliseen autonäyttelyyn 1995 saapui raju konsepti, joka päätyi tuotantoon vain vuotta myöhemmin. Kypärät olivat vaatimus, sillä autossa ei ole minkäänlaista kattoa – eikä kaikissa versioissa edes tuulilasia. Mitä ihmettä?

Renault Sport Spider huutokauppahelmet urheiluauto klassikko

Renault Sport Spider on ehdottoman tiukka pyrkimys kevyeen, kilpa-automaiseen suorittamiseen. Ei ABS-jarruja, ei lämmitystä, ei tehostettua ohjausta, ei tehostettuja jarruja, vain alumiininen runkorakenne ja turvakaari. Alhaisimmillaan paino saatiin 790 kilogrammaan. Koripaneelit ovat muovia, lukkoja ja kahvoja ei kaivata (noh, eihän sitä kattoakaan ole niin...). Tarjolle tuli myös tuulilasiversio pelkän tuulenohjaimen tilalle. Kuljettajan istuimen lisäksi myös poljinten paikkaa voi säätää. Autossa on saksiovet ja keulassa pieni tavaratila.

Renault Sport Spider huutokauppahelmet urheiluauto klassikko

Moottorina on Clio Williamsista tuttu kaksilitrainen 150 hevosvoiman 16-venttiilinen F7R. Auton huippunopeus on kattotilanne huomioiden erittäin riittävät 210 km/h ja viisivaihteinen manuaalivaihteisto on välitetty kiihtyvyyttä korostaen, joten 0-100 km/h hoituu alle seitsemän sekunnin. Voima ohjataan tietysti taka-akselille.

Renault Sport Spider huutokauppahelmet urheiluauto klassikko

Erikoisen projektin taustalla oli Renault-muotoilija Patrick Le Quément, joka johdatti merkin muotoilun Twingosta aina Vel Satisiin. Valmistusmäärä jäi lopulta 1 726 autoon, mutta muutamat auton ideat elävät edelleen. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Renault Sportia käytettiin auton merkkinä ja toisaalta auton valmistuspaikkana oli Alpinen tehdas Dieppessä. Alpine palaisi kotiseudulleen rakentamaan yhtä lailla tinkimättömän keveää A110:tä paljon myöhemmin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

1998 Renault Sport Spider

Myynnissä oleva vuoden 1998 Renault Sport Spider on ajettu maltilliset 8 609 kilometriä. Autolla on ollut kolme omistajaa ja se ei ole tietojen mukaan ollut onnettomuudessa, eikä siinä ole vikoja. Edellisen kerran auto on katsastettu 2016.

Renault Sport Spider huutokauppahelmet urheiluauto klassikko

Kyseinen autoyksilö on myynnissä Ruotsin Kalrskogassa ja auto on myös uutena myyty Ruotsiin. Papereiden joukossa näkyy auton ruotsinkielinen huoltokirja. Jakohihna on vaihdettu 2016. Öljyt on vaihdettu toistasataa kilometriä sitten 2018.

Auto on keltaharmaa ja sisusta mustaharmaa. Istuimet ovat Recaron käsialaa. Ohjauspyörässä näkyy pientä kulumaa, muuten sisusta on hyvässä kunnossa.

Lähde ja kuvat: Collecting Cars Teksti: Aake Kinnunen

Luetuimmat