23.11.2020

Hyundai ja Ineos yhteistyöhön – saadaanko vetykäyttöinen Grenadier?

Ineos Grenadier

Hyundai ja Ineos liittävät voimansa yhteen vetyteknologian ja polttokennoautojen edistämiseksi. Tulossa saattaa olla vedyllä toimiva Ineos Grenadier 4x4 -maastoauto.

Hyundai ja Ineos ovat julkistaneet yhteistyönsä maailmanlaajuisen vetytalouden kehittämiseksi ja kasvattamiseksi. Hyundai ja Ineos tutkivat yhdessä mahdollisuuksia vedyn tuotannon jo jakelun suhteen sekä vetyratkaisujen ja -teknologioiden käyttöönottamiseen. Molempien tarkempana tavoitteena on löytää Euroopassa sekä julkisen että yksityisen sektorin vetyprojekteja vedettäväkseen.

Hyundai lienee lukijoille tuttu erittäin suurena ja merkittävänä autonvalmistajana. Sen sijaan Ineos on tunnettu kemianteollisuudessa laajalti, mutta näkyy suoraan kuluttajalle ehkä vähemmän. Ineos on laajentanut hiljattain myös autonvalmistukseen nimellä Ineos Automotive.

Sopimukseen sisältyykin Hyundain jo olemassa olevan polttokennovoimalinjan soveltuvuuden arviointi kummasti Land Rover Defenderiä muistuttavaan Ineos Grenadier 4x4 -maastoautoon. Ineos haluaa laajentaa voimalinjojensa valikoimaa ja tämä merkille suuri askel tuolla saralla.

Hyundai Nexo hyödyntää tuota vedyllä toimivaa polttokennovoimalinjaa, joten Moottori on koeajanut sen jo vuonna 2018. Tuolloin Vety-Hyundain toimintasäteeksi luvattiin WLTP-mittaustavalla noin 670 kilometriä, johon vaadittiin tankkeihin mahtunut 156 litraa vetyä. Hyundai aloitti polttokennoautojen sarjatuotannon jo vuonna 2013, joten se on ehtinyt kerätä rutkasti kokemusta aiheesta ja se on kiistatta tällä hetkellä eräs aiheeseen paneutuneimmista merkeistä Hondan ja Toyotan kanssa.

Hyundai Nexo vetyauto Vedyn voimalla

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hyundai ja Ineos

Hyundai näkee yhteistyön myös askeleena kohti vedyn laajempaa käyttöä. Lisäksi Hyundai näkee synergiaetuja polttokennotuntemuksen ja kemianteollisuuden osaamisen yhdistämisessä.

– Ineosin siirtyminen polttokennoauton, ja koko vetyyn pohjautuvan ekosysteemin, kehitykseen on jälleen yksi virstanpylväs matkalla kohti vastuullista ja puhdasta liikkumista, sanoi Hyundai Motor Companyn polttokenno-osaston johtaja Saehoon Kim.

Hydrogen Launching Toolkit Close-up

Ineos uskoo sopimuksen auttavan molempia vetyteknologian kehittämisessä. He uskovat polttokennon mahdollisuuteen tarjota taloudellisesti järkevä ja paikallispäästötön vaihtoehto nelivetoisten maastoautojen tuleville omistajille.

Ineos tuottaa jo tällä hetkellä 300 000 tonnia vetyä joka vuosi pääosin omien kemiallisten prosessiensa sivutuotteena. Itse asiassa Ineos on Euroopan suurin vedyn tuottaja elektrolyysillä, eli uusiutuvalla energialla.

Hyundai Motor Group kertoi vuonna 2018 tahtovansa kasvattaa polttokennoautojen vuosituotantoa 700 000 autoon vuoteen 2030 mennessä. Tämä on varmasti tärkeä askel tuolla tiellä.

Lähde ja kuvat: Hyundai ja Ineos

Luetuimmat