16.2.2019

Ikuisen kaupungin vartijat: Rooman poliisiautomuseo ja 70 helmeä

Kuva Benjamin Helander
Rooman poliisiautomuseo

Jos ikuisen kaupungin nähtävyyksistä haluaa löytää jotain hyvin erilaista, on pienen matkan päässä keskustasta mahdollisuus nähdä kenties maailman kaunein poliisiautokokoelma.

Museo delle Auto della Polizia di Stato, eli vapaasti suomennettuna Poliisin automuseo, esittelee 70 Italian poliisin ajoneuvoa vuosikymmenten varrelta polkupyörästä aina superautoihin asti. Kokoelmissa on autoja, moottoripyöriä sekä myös polkupyöriä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kaupunginmuurien ulkopuolella

Rooman poliisiautomuseo sijaitsee kaupungin uudemmalla alueella, Eurin kaupunginosassa, historiallisen keskustan eteläpuolella. Poliisiautomuseon ympäristössä on paljon virastoja, teollisuutta ja kerrostaloja. Historiallisista kohteista aivan kivenheiton päästä löytyvät kuuluisat Domitillan katakombit.

Tästä vanhasta messupaviljongista tehtiin museo vuonna 2004. Nykyään sen näyttelyyn tutustuu vuosittain 10 000 kiinnostunutta kävijää.

Rooman poliisiautomuseo
1950-luvulta kansakuntaa riemastuttanut Fiat Nuova 500 oli myös poliisin käytössä.

Näyttelyssä matka alkaa pienestä aulasta, jossa vierasta tervehtii ilmiselvästi paljon nähnyt Fiat 509. Se on toimitettu Firenzen poliisille joskus 1920-luvulla. Aulassa vierailijan tunnelmaan virittymisessä auttaa myös vuoden 1958 Alfa 1900 TI Speciale. Klassikkoautojen tuoksu on joka paikassa yhtä hyvä, sellaista vierailija aistii alkumetreiltä lähtien.

Näyttelyhalli avautuu osissa, se on eroteltu eri aikakausiin ja erikoisajoneuvoihin väliseinillä. Vaikka yhdessä ja ainoassa näyttelyhallissa esitellään kaikki 70 ajoneuvoa hyvin tiiviisti, ei tila tunnu lainkaan ahtaalta.

Italiassahan poliisivoimat koostuu useista eri organisaatioista, joiden edustajat näkyvät kaupunkien katukuvissa tavattoman paljon useammin kuin esimerkiksi täällä Suomessa. Museo delle Auto esittelee Polizia di Staton, eli valtion poliisin autoja. Tämä pääorganisaatio vastaa esimerkiksi tieliikenteen valvonnasta.

Museokierroksen alussa syvennytään Italian sodanjälkeisiin vuosikymmeniin, kunkin kohdalla esitellään eri vuosikymmenillä poliisin käyttöön tulleita erikoisajoneuvoja, yhtenä esimerkkinä 1990-luvulla Pohjois-Italian vuoristossa käyttöönotettu poliisilumikissa.

Näyttely jatkuu esitellen lukuisia erilaisia ajoneuvoja, myös todellisia harvinaisuuksia, vuosien varrelta.

Rooman poliisiautomuseo
Fiat 238 B yhdisti kätevästi liikkuvan poliisin partioauton ja ambulanssin. Voisi toimia nykyäänkin.

Silmänruokaa

Italialaisilla on tunnetusti yleinen taipumus saada kaikki näyttämään hyvältä; mikseivät siis myös lainvalvojien ajoneuvot näyttäisi?

Rooman poliisiautomuseo
Alfoille on paikkansa. Poliisia on palvellut vuosien saatossa lukuisia Alfa Romeoita, joita esitellään tiukassa rivissä. Tämä malli on Alfasud II.

Saapasmaassa on ollut ajoneuvoteollisuutta käytännössä niin kauan kuin niitä on ollut olemassakin. Tämän vuoksi maa on voinut olla hyvin omavarainen valtion ajoneuvokaluston suhteen. Eikä kokoelmista kyllä todella löydykään uudehkon BMW-moottoripyörän, Subaru Legacyn ja Smart ForTwon lisäksi muita Italian ulkopuolella tuotettuja ajoneuvoja. Valmistajista Alfa Romeo ja Fiat tuntuvat kilpailevan siitä, kumpi on paremmin edustettuna.

Vaikka kokoelma on täynnä helmiä, voisi yhden nostaa vetovoimassaan ylitse muiden. Se on poliisiauto, joka tunnetaan ja josta myydään myös pienoismalleja ympäri maailmaa. Se on Lamborghini Gallardo. Polizialla oli käytössään kaksi LP-560-4 Gallardoa vuodesta 2004. Uusi malli Huracán korvasi Gallardon poliisissa hiljattain, ja nyt veteraania ihaillaan museossa.

Rooman poliisiautomuseo
Lamborghini Gallardo on taattu vetonaula, josta on sovitettu myös muun muassa Lego-rakennussarja. Eikä esikuva ole pelkästään nopea takaa-ajoon, sillä varustuksesta löytyy myös kattavaa ensiapuvälineistöä. 5,0-litrainen V10 antaa 560 hevosvoimaa ja se välitetään kaikille neljälle pyörälle. Nopeusmittari kiertyy pitkälle yli 300 km/h.

Varsinaisten klassikkojen puolelta museoon saatiin kunnostuksesta vasta nyt loppuvuodesta 2018 vuoden 1962 Ferrari 250 GTE, joka on poliisiautona ainoa laatuaan maailmassa. Ferrari toimitettiin roomalaiselle ylivääpeli Spataforalle, hän on jäänyt autoineen rosvoja jahdanneena sankarina kaupunkilaisten mieleen. Tämä todistaa, että näillä poliisiautoilla on muutakin arvoa, kuin vain harvinaisuus tai varhainen valmistusvuosi.

Rooman poliisiautomuseo
Museo delle Auto on yksi ainoista paikoista maailmassa, jossa voi nähdä De Tomaso Deauvillen. Maserati Quattroporten alustalle luotua luomusta liikutetaan Fordin V8:lla. Italian valtion panssaroidulla Deauvillella kuljetettiin korkea-arvoisia virkamiehiä.

Kaikkein harvinaisin kaikista museon autoista on kuitenkin neliovinen coupé, vuoden 1979 De Tomaso 892 Deauville. Kyseistä edustusluokan mallia valmistettiin vain 244 kappaletta, joista kaksi oli panssaroituja; yksi Belgian kuningashuoneen käytössä, toinen Italian valtiolla, ja nyt poliisiautomuseossa.

Vaikka ajoneuvoja ei enää poliisin tehtävissä käytetä, silti melkein kaikki niistä ovat ajokuntoisia.Poliisiauton tulee olla aina lähtövalmiina, ja niinpä jokaisen museoajoneuvon kerrotaankin olevan täysin ajokunnossa.

Rooman poliisiautomuseo
Nykyään hankinnat kilpailutetaan, ja Italiassakin käytetään myös ulkomaalaista kalustoa. Esimerkiksi Seat Leon on yleinen näky katukuvassa. Roomassa partioi myös useita Land Rover Discovereita mellakkavarustuksessa ja erityisesti Vatikaanissa voi nähdä BMW i3 -sähköautoja.

Kätevä käydä

Rooma on hyvin turistiystävällinen kaupunki, ei vain lukuisien nähtävyyksiensä, vaan myös niiden käteensopivan sijoittelun vuoksi. Siis koska kohteet sijaitsevat verrattain hyvin lähellä toisiaan, on useampaan eri kohteeseen tutustuminen saman päivän aikana mahdollista.

Myöskään käynti poliisiautomuseossa ei vie koko lomapäivää, sillä sinne on helppo kulkea.

Museo delle Auto della Polizia di Stato

Pääsylipun hinta on huokea 3 €. Auki ma–la 9–13, suljettu elokuussa ja joulun aikaan.
Muutokset ovat mahdollisia, joten tiedot kannattaa tarkistaa vain italiaksi päivitettäviltä nettisivuilta: https://poliziadistato.it/articolo/555-Un_museo_per_le_auto_della_Polizia/

Osoite: Via dell’Arcadia 20, Rooma
Eurin kaupunginosaan pääsee useammallakin eri kaupunkiliikenteen bussilla aivan keskustasta, ja museo on kävelymatkan päässä lähimmiltä pysäkeiltä.

Teksti ja kuvat: Benjamin Helander

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat