7.3.2022

Käytetyt erikoisuudet – Sisu NA-140BT

Käytetty erikoisuus – Sisu NA-140BT

Suomalainen Sisu NA-140BT -telakuorma-auto on haastaviin olosuhteisiin soveltuva ajopeli. Huonosti auratut tiet eivät enää haittaa.

Moottorin Käytetyt erikoisuudet -juttusarja on poikennut ennenkin poluilta. Esimerkiksi vuoden 2018 loppupuolella joulupukille löytyi kotimainen reki jo valmiiksi Rovaniemeltä. Silti Sisu NA-140BT edustaa varmasti juttusarjamme erikoisinta päätä.

Käytetty erikoisuus – Sisu NA-140BT
Nasu on suunniteltu kulkemaan silloinkin, kun tiet päättyvät. Myös uimakoe on suoritettu.

Niin sanottu Nasu on Suomen puolustusvoimien käytössä tutuksi tullut telavetoinen nivelohjattu maastoajoneuvo. Lempinimellä viitataan tavallisesti tuoreempaan Sisun NA-110 -telakuorma-autoon. Se kykenee kuljettamaan jopa 18 sotilasta varusteineen.

Tiettömissä oloissa kulkemaan suunniteltu Nasu on hieman samanoloinen kuin ruotsalainen Hägglunds Carrier Bv206. Näitä tuoreempia NA-110 -telakuorma-autoja hankittiin 90-luvun puolella.

Käytetty erikoisuus – Sisu NA-140BT
Numerotarkenteen mukana muuttui myös polttoaine. Tämä NA-140BT liikkuu bensiinimoottorin voimin.

Mainittu uudempi Sisu NA-110 liikkuu dieselpolttoaineen voimin. Sen sijaan sitä edeltäneessä “satanelikympissä” on englantilaisen Roverin valmistama V8-bensiinimoottori.

Uskomatonta kyllä, Moottori on ehtinyt koeajaa tämänkin hienouden. Artikkeli “Maastoajoelämys: Nasu – väkevätehoinen uimamaisteri kumiteloilla” kertoo, miltä tuntuu ohjastaa telavetoista nivelohjattua maastoajoneuvoa sateen pehmittämällä savipellolla.

Käytetty erikoisuus – Sisu NA-140BT
Moottorin koeajo auttaa arvioimaan voisiko tämänkaltainen telavetoinen nivelohjattu maastoajoneuvo olla sopiva hankinta.

Juttu kannattaa lukea, sillä se saattaa joko innostaa ostamaan oman Nasun tai toisaalta tappaa kaiken kiinnostuksen. Tällä kertaa tutustumme myynnissä olevaan yksilöön.

Käytetty erikoisuus – Sisu NA-140BT
Vähän ajettu Sisu NA-140BT on myynnissä Torniossa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käytetty erikoisuus – Sisu NA-140BT

Torniossa on tarjolla vuosimallin 1990 Sisu NA-140BT, joka on myös rekisteröity sille annetusta rekisteritunnuksesta “SLH-355” päätellen. Mittarilukemaksi ilmoitetaan 14 000 kilometriä.

Käytetty erikoisuus – Sisu NA-140BT
V8-moottori ja automaattivaihteisto on hieno yhdistelmä – auto tosin harvoin näyttää tältä.

Moottorin koeajossa ollut Sisu NA-140B liikkui 3,5-litraisen Roverin V8-moottorin voimin, mutta tämän pellin alla kerrotaan olevan 3,9-litraiseksi porattu versio. Teholukemista tai niihin suoraan liittyvästä suorituskyvystä ei ole tietoa, mutta koeajoraportin 3,5-litraisen version 65 kilometrin tuntinopeus lienee lähellä tämänkin huippunopeutta.

Automaattivaihteisto hoitaa yhden tehtävän kuljettajan puolesta, joten ohjaamisesta vastaavalle jää hoidettavakseen kaasupolkimen lisäksi ohjauspyörän todellinen veivaaminen urakkanuppia hyödyntäen. Kaksiosaisen laitteen ohjaamo-osa ja perässä kulkeva kuormatila kulkevat samaa uraa pitkin myös peruutettaessa.

Käytetty erikoisuus – Sisu NA-140BT
Tarkoituksenmukaiset sisätilat eivät varusteilla tai ylellisyydellä juhli.

Tämän telakuorma-auton ulkokuoren väritys on suorastaan ilmeinen ja siten hyvin maastohenkinen. Kapea, kulmikas pötkylä on jollakin tavalla suorastaan sympaattinen.

Sisätilat ovat tarkoituksenmukaiset, eli lähinnä askeettiset. Ohjaamossa kurkkusalaatin sävyt väistyvät ja tilalla on lähinnä vaaleaa sekä mustaa. Tilaa ei näyttäisi tosin olevan ainakaan ihan likaa.

Käytetty erikoisuus – Sisu NA-140BT
Kuormatila on juurikin nimensä mukainen eikä mitään ylimääräisiä mutkia ole tehty matkaan.

Perässä seuraavaan kuormatilaan kurkkaava arvostaa nopeasti ohjaamon varustelua. Täältä ei löydä mitään ylimääräistä, edes pyöristettyjen muotojen vertaa.

Jutun kirjoitushetkellä hintapyynti on 29 900 euroa. Riippuu kovasti katsantakannasta onko se paljon vai vähän.

Teksti: Henri Posa, Kuvat: Tori Autot

Luetuimmat