6.7.2020

Käytetyt erikoisuudet – Toyota Corolla KE20

Toyota Corolla KE20 - Tori.fi

Toyota Corolla KE20 on ikonisen automallin toisen sukupolven sedan 1,2-litraisella moottorilla varustettuna. Nykyään maailman myydyimmän automallin kakkoskori toimii upeana kesäautona.

Mallin toista sukupolvea edustava Toyota Corolla KE20 juhlii 50. vuotta, sillä se julkistettiin vuonna 1970. Tuosta sukupolvesta tulikin maailman toiseksi myydyin ja se auttoi nostamaan Corollan sille sijalle, jolla se yhä lepää. Corolla on maailman kaikkien aikojen myydyin automalli.

Ensimmäinen KE10 Corolla esiteltiin vuonna 1966 etumoottoriseksi ja takavetoiseksi kansanautoksi. Se täytti välin, jonka pienempi Toyota 800 ja suurempi Toyota Corona jättivät. Corolla maksoi Yhdysvalloissa hienoisesti vähemmän kuin esimerkiksi Opel Kadett.

Toyota Corolla KE20 etuoikea - Tori.fi
Toyota Corollan toinen sukupolvi oli jo selvästi edeltäjäänsä kurvikkaampi, jonka huomaa helpoiten vasta vierekkäin verratessa.

Toyota Corolla KE20 eli toinen sukupolvi sai peräti 50 millimetriä suuremman akselivälin ja etujousitus oli teknisesti edistyksellisempi. Muotoihin oli haettu kurveja, vaikkakin vain hienovaraisesti. Myös moottorivaihtoehtoja saatiin runsaasti lisää ja näistä 1,6-litrainen DOHC-moottori tuotti jo 115 hevosvoimaa.

Myös toisen sukupolven Corolla oli saatavilla useassa eri korimallissa, sillä myynnissä oli sedan, coupé sekä farmari 3- ja 5-ovisena. Toyota Corolla KE20 tarkoittaa näistä sedania 1,2-litraisella moottorilla varustettuna.

Toyota Corolla KE20 sivu - Tori.fi
Tämä museorekisteröity Toyota Corolla KE20 on hiljattain katsastettu.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käytetty erikoisuus – Toyota Corolla KE20

Käytetyt erikoisuudet -juttusarjan nousevana aurinkona loistaa tällä viikolla museorekisteröity Toyota Corolla KE20 Etelä-Savon suunnalta. Käyttöönottovuodeksi on merkitty 1978, mutta on hyvä tietää KE20:n tuotannon loppuneen jo vuonna 1974. Corolla on kerännyt mittariinsa lukeman 118 500 kilometriä ja katsastus on suoritettu hiljattain toukokuussa 2020, joten seuraavan kerran katsuria pääsee tervehtimään vasta vajaan neljän vuoden päästä.

Toyota Corolla KE20 takaoikea - Tori.fi
Harmaan metallivärin rinnalla on runsaasti kiiltäviä osia ulkoasua koristamassa.

Tuosta aiemmin mainitusta 1,2-litraisesta bensiinimoottorista on useita eri viritysasteita eikä ilmoituksessa ole mainittu tehoa, mutta todennäköisesti se liikkuu jossain 60 hevosvoiman tuntumassa. Takavetoisen, vain 780 kilogrammaisen, auton vaihteistona on nelipykäläinen käsivalintainen versio.

Auton väriksi on merkitty harmaa metalliväri, joka näyttäisi kuvien perusteella taittavan hienoisesti sinisen suuntaan. Runsaan kiiltävän koristelistan käytön kanssa se luo autolle arvokkaan, jopa ylellisen, vaikutelman. Myös pölykapselit kiiltävät komeasti.

Sisätiloissa näyttäisi olevan mustan parina auton ulkoväriä muistuttavaa sävyä. Kaksipuolainen ratti on suurehko ja ohutkehäinen ajan hengen mukaisesti – samaa tyylisuntaa edustaa myös pitkä vaihdekeppi. Mittaristo on yksinkertainen ja keskikonsolista on turha etsiä kosketusnäyttöä tai painikeviidakkoa.

Auton luvataan olevan täysin alkuperäisessä asussa ja täydellisellä huoltokirjalla varustettu. Sitä ei ole sen enempää maalattu kuin hitsattukaan, joka on varmasti osin huolehtivaisen ylläpidon ansiota. Myyjä kertoo autolla ajetun vain kesällä ja sitä säilötyn lämpimässä tallissa.

Teksti: Henri Posa, Kuvat: tori.fi 

Luetuimmat