13.1.2024

Kia iskee pakuluokkaan – luvassa futuristisia sähköajoneuvoja

Korealaisvalmistaja Kia laajentaa autovalikoimaansa hyötyajoneuvopuolelle PBV-tuoteperheen muodossa. Luvassa on sähköisiä pakettiautoja, jotka taipuvat moneen.

PBV-lyhenne tulee sanoista Platform Beyond Mobility. Termi haluaa sanoa sitä, että uudet sähköiset mallit tulevat olemaan laajasti räätälöitävissä sekä yritys- että yksityiskäyttöön. Ajatuksena on tarjota ajoneuvoja kyytipalveluihin ja jakeluautoiksi, mutta laajentaa villeimmissä visioissa ajoneuvoja myös esimerkiksi pop-up-liikkeiksi.

Mallistoon on tulossa kolme eri mallia, joista ensimmäisenä julkaistaan keskikokoinen PV5. Sen alapuolelle on tulossa piskuinen PV1 ja malliston huippulle suurin PV7. Autot tulevat olemaan muokattavissa moduuleilla laajasti, eli kiinteän ohjaamon taakse voi sijoittaa useita istuimia päivällä tapahtuvaan taksikäyttöön ja riittävästi tilaa yöaikaan jakeluautoksi. Viikonloppuna autot voivat toimia vapaa-ajan ajoneuvona.

Muunneltavuuden mahdollistaa auton tasainen pohja, jollainen on sähköautolle tyypillistä. Monipuolisuutta korostavat leveät ovet, jotka luovat sisään tilantuntua ja helpottavat kulkua sisään ja ulos. Myös ohjaamo on muunneltavissa ja Kian mukaan hytistä saa ohjaamon lisäksi liikkuvan toimistotilan.

Futuristisen näköiset ajoneuvot ovat ensimmäisessä vaiheessa kuljettajan operoimia, mutta Kia visioi autojensa kanssa vahvasti myös tulevaisuutta ja autonomista autoilua. Tavoitteena on löytää uutta liiketoimintaa robotiikasta ja muista uusista palveluista. PVB-tuoteperheen mainosvideolla näkyi mm. se, kuinka autot lastasivat tavaroita autosta toiseen itsestään. Hauskoja visioita, jotka siintävät varmasti hieman kauempana tulevaisuudessa.

Ensimmäinen PBV-ajoneuvo tulee tuotantoon vuonna 2025, jolloin ensimmäiset PV5:t näkevät päivänvalon. Asiakastoimitukset alkanevat hieman myöhemmin. Ainakin konseptitasolla PBV-perheessä on potentiaalia monikäyttöiseksi sähköajoneuvoksi.

Teksti: Tuomas Rajala Kuvat: valmistaja

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat