21.9.2022

Konseptiauto ja mallistouudistus: “Dacialle paras on vasta edessä”

Dacia mallisto uudistus Duster Sandero logo

Suuren fanijoukon kerännyt Dacia valmistautuu mallistouudistukseen, joka yltää aina myymälöiden väritykseen asti. Samalla esiteltiin konseptiauto Manifesto, jonka ideoita nähdään aikanaan tuotannossa.

Dacia esitteli uuden logonsa jo jokin aika sitten, mutta nyt muutos on saapumassa mallistoon asti. Samalla muuttuu koko brändi-ilme kattavasti aina myymälöistä sovelluksiin. Samalla Dacia esitteli Bigster- ja Manifesto-konseptiautoja, joista nähdään vähintäänkin tiettyjä ideoita tuotantomalleissa lähivuosina.

Dacia Manifesto uudistus logo mallistos

Dacian nykyrooli peilautuu koko Renault-ryhmän 2021 esittelemään Renaulution-strategiaan. Merkin tehtävänä on nousta kohtuuhintaisten autojen valtamerkiksi. Kova inflaatio ja polttoaineiden hinnat ovat muuttaneet tilannetta nopeasti, mutta myyntitilastojen mukaan Dacia on vahvistunut tätä taustaa vasten. Rahalle saatava vaste on tärkeämpää kuin aikoihin.

– Uskon, että Dacialle paras on vasta edessä, kommentoi myynti- ja markkinointijohtaja Xavier Martinet yhteenvetona.

Dacia mallisto uudistus Duster Sandero logo

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Keulalla DC

Nykyisen malliston suurin uudistus on tietysti Dacian uusi logo. Nokalla autoissa nähdään uusi DC-merkki osana valkoista keulailmettä, jolla Dacia tietoisesti vähentää kromityylisten osien käyttöä autoissaan. Myös makeat harmaa ja vihreä khakiväri nähdään mallistossa.

Dacia mallisto uudistus Duster Sandero logo

Takaluukussa muutos on hiukan maltillisempi, mutta DC-logon sijaan luukkuun on kirjoitettu nykytrendin mukaan irtokirjaimilla Dacia, joten ainakin takana oleva tunnistaa auton merkin vaivatta. Kromiosia on vähennetty myös mallimerkinnän muodossa.

Sisällä merkittävin yksittäinen muutos on uudenmallinen Dacia-teksti keskellä ohjauspyörää, mutta muilta osin yleisilme on erittäin tuttu.

Dacia mallisto uudistus Duster Sandero logo

Nykyisen malliston muutoksiin kuuluu myös Dacia Duster, joka saa sisarmalleista tutut taakkatelineeksi muunnettavat kattokaiteet 2023 aikana. Jo nyt Dusterin kojelaudan ilmasuuttimet muuttuvat muun malliston tyylisiksi.

Dacia mallisto uudistus Duster Sandero logo

Mallistouudistuksen yhteydessä päivittyi myös hinnasto. Melkein kaikissa varustetasoissa tapahtui hinnan hienosäätämistä ylöspäin, mutta vastaavasti varustelu parani. Esimerkiksi ilmastointi on nykyisin vakiovaruste ja peruutuskamera on tuotu jo Sanderon ja Joggerin keskimmäisiin varustetasoihin. Dacia Dusterin hinnat alkavat jatkossa 20 399 eurosta ja huipulla on uusi Journey-varustetaso 26 399 eurolla.

Enemmän digiä – ja läsnäoloa

Dacia panostaa jatkossa myös digitaalisuuteen. Kuljettajan älypuhelinta tietoviihdejärjestelmänä hyödyntävä Media Control -sovellus päivittyy edelleen ja Dacian lisätyn todellisuuden sovellus Dacia AR antaa mahdollisuuden tutustua mallistoon ja väreihin esimerkiksi omassa parkkiruudussa. Auton ohjekirja löytyy jatkossa sovelluksestakin.

Dacia Bigster mallisto uudistus logo Manifesto

Merkki esitteli jopa suunnitelmaa, jossa Media Control -sovellusta ja kuljettajan älypuhelinta hyödynnettäisiin vireystilavalvonnassa puhelimen etukameran avulla. Tarkkaa aikataulua ei kuitenkaan uskallettu vielä antaa. Toinen aikatauluton uudistus oli lisävaruste, jolla Dacian kojelaudassa oleva kännykkäteline voitaisiin varustaa langattoman latauksen mahdollisuudella.

Suuri osa autokaupasta tapahtuu vähintään osittain digitaalisena, joten digitaalisuudella on merkitystä erityisesti autoja ja rahoitusvaihtoehtoja vertailtaessa. Toisaalta Dacia haluaa yksinkertaistaa myymälöidensä kalusteita ja luopua “näyttö myyjän ja asiakkaan välissä” -tyylisistä työpöydistä, siirtäen myyjän samalle puolelle pöytää asiakkaiden kanssa.

Askelia ympäristöön

Dacialla kommentoitiin omalta osaltaan myös asiakkaiden toiveita. Tehdas on esimerkiksi suunnittelemassa Joggeriin soveltuvaa laverin ja patjan yhdistelmää, jotta auto on muunnettavissa kahden hengen nukkumapaikaksi muutamassa minuutissa. Suunnitelmissa on myös ratkaisu, jossa Jogger voidaan yhdistää telttaan, muodostaen yhtenäisen sadesuojan ja majoitustilat neljälle. Ratkaisu saapuu saataville 2023.

Ensi vuonna saapuu myös Dacian ensimmäinen hybridi, kun Jogger saa hybridivoimalinjan. Merkin sisällä odotetaan selvästi innolla sitä, miten hyvin sähköistetty voimalinja sopii Dacian profiiliin. Muualla Euroopassa Dacia jatkaa panostusta LPG-nestekaasuun, mikä on hyvä ratkaisu ajamisen hinnan kannalta siellä, missä nestekaasua on saatavilla.

Kompakti Dacia Spring -sähköauto ei ole tulossa näillä näkymin Suomen markkinoille, sillä autosta ei ole tehty kylmän ilmaston versiota. Asia lienee ajankohtaisempi, mikäli Spring saa merkittävän uudistuspaketin tai siirtyy kokonaan toiseen mallipolveen.

Dacia mallisto uudistus Jogger Spring
Kierrätysmuovi saapuu asteittain myös näkyviin osiin.

Ympäristökysymyksiiä ajatellen mallistossa panostetaan jatkossa enemmän kierrätysmateriaaleihin. Nykyisestä 12% kierrätysmuovin osuudesta halutaan 20% osuuteen jo 2024 ja Starkle-kierrätysmuovia tuodaan rohkeasti myös näkyvillä oleviin komponentteihin.

Ympäristötekona Dacia mainitsee myös autojen keveyden, sillä esimerkiksi Jogger on tehtaan mukaan 300 kilogrammaa “seuraavaa kilpailijaa” kevyempi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lähivuosina tapahtuu

Tulevina vuosina tapahtuu toki muutakin. Upouusi Dacia Duster saapuu 2024. Autosta ei kerrottu sen enempää suoranaisesti, mutta jo aiemmin esitelty Dacia Bigster -konseptiauto antanee vihjeitä tulevasta. Bigster on tosin nimensä mukaisesti reilusti kookkaampi kuin Duster, joten olisiko Bigsterissä ajatus seitsemänpaikkaisesta Dusterista? Kulmikkaan konseptiauton olemus on korostetun macho, mutta esimerkiksi sivuprofiilissa on selvää Dusteria.

Varsinaisena uutuutena Dacia esitteli Manifesto-konseptin. Kyseessä on tutkielma siitä, millainen lähes ATV-tyylinen maastokirppu voisi olla romanialaismerkin kynäilemänä. Neliveto, ilmattomat renkaat, hyvät joustovarat ja avoin ohjaamo sanelevat voimakkaasti auton käyttökohteita. Esimerkiksi sähkölinjojen tarkastaminen tai muu maastossa suoritettava tehtävä on osana Dacian kaavailuja. Tosin auto ei ole tulossa tuotantoon sellaisenaan, mistä kertovat sangen sileäkuvioiset renkaatkin.

Manifeston varsinainen ajatus on tutkia erilaisia yksityiskohtia. Esimerkiksi keulalla on yksi ajovalo, jonka tehoon on panostettu enemmän. Tarvittaessa valo voidaan ottaa mukaan maastoon. Sähköauton akku voidaan myös irroittaa varavoimaksi. Istuinten päälliset toimivat tarvittaessa makuupusseina ja muilta osin sisusta on painepestävissä. Kierrätysmuovin lisäksi kojelauta esimerkiksi on tehty korkkimateriaalista. Dacia on pohtinut myös varusteiden kiinnittämistä katolle sekä muualle autoon.

– Aiemmin autot olivat kehityksen symboleita. Nyt ne ovat muutoksen symboleita, lausui toimitusjohtaja Denis Le Vot.

Dacia mallisto uudistus

Dacialle tulevaisuus näyttää hyvältä, vaikka merkki joutuukin jossain vaiheessa kohtaamaan sähkön ja rahalle saatavan vasteen risteyskohdan.

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Luetuimmat