5.4.2025

Kysy autoista: mitä käytetyn moottoripyörän ostajan on hyvä tietää?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Käytettyä moottoripyörää ostaessa on tärkeä katsoa pintaa syvemmälle – hyvä yksilö löytyy harvoin sattumalta.

Kysymys: Olen harkinnut moottoripyörän ostamista käytettynä. Mitä olisi hyvä tietää tätä ennen, ja mitä kaikkea myyjältä kannattaa kysyä?

Käytetyn moottoripyörän ostaminen voi olla paras päätös, jonka voi tehdä – tai pahimmassa tapauksessa kallis virhe. Toisaalta uudenkin pyörän arvo laskee nopeasti, ja käytettynä voi löytää hyvin pidetyn yksilön, jossa hinta ja laatu ovat kohdallaan. Moottoripyörä ei ole kuitenkaan arkinen kulkuväline samalla tavalla kuin auto – pyörän valintaan liittyy usein myös tunnetta ja henkilökohtaisia mieltymyksiä. Siksi ostotilanteessa on hyvä tasapainoilla tunteen ja faktojen välillä.

Tärkeintä on lähteä liikkeelle realistisista odotuksista ja tarpeista: millaiseen ajoon pyörä tulee, kuinka kokenut kuljettaja on, ja paljonko on valmis käyttämään rahaa mahdollisiin huoltoihin ja vakuutukseen. Käytetty moottoripyörä vaatii ostajaltaan enemmän perehtymistä kuin uusi – mutta se antaa myös enemmän mahdollisuuksia tehdä hyvät kaupat.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Moottoripyörän kunnon tarkistus

Pelkkä silmämääräinen tarkastus voi paljastaa paljon pyörän kunnosta ja siitä, miten sitä on pidetty. Ostajan kannattaa ajan kanssa käydä pyörä rauhassa läpi ennen koeajoa tai keskustelua tarkemmista yksityiskohdista.

  • Renkaat: Tarkista renkaiden urasyvyys ja kulutuspinta. Epätasainen kuluminen voi viitata väärään rengaspaineeseen tai alustan säätöongelmiin. Renkaan ikä löytyy kyljestä (DOT-merkintä) – yli 5 vuotta vanha rengas alkaa kovettua ja menettää ajo-ominaisuuksiaan, vaikka pinta näyttäisi hyvältä.
  • Jarrut: Tarkista jarrupalojen kulutuspinta, jarrulevyjen kunto ja tutki onko niissä uria tai värimuutoksia. Sinertynyt levy voi kertoa ylikuumenemisesta. Jarrunesteen väri näkyy säiliöstä – tummunut neste kaipaa vaihtoa.
  • Ketju ja rattaat: Kulunut takaratas (”haihampaat”) tai löysä ketju kielivät siitä, että voimansiirtoa ei ole huollettu ajoissa. Ketju ei saa olla kuiva, likainen tai ruosteinen, ja sen tulisi liikkua tasaisesti.
  • Iskunvaimentimet ja haarukat: Tarkista vuotavat tiivisteet, öljyjäljet sekä mahdollinen pintaruoste liukuputkissa. Jos haarukan alaputkessa näkyy öljyä, etujousitus saattaa olla tiensä päässä.
  • Runko ja katteet: Etsi mahdollisia painaumia, naarmuja, halkeamia tai jälkimaalauksia. Symmetrisesti kiinnitetyt katteet, suora ohjaustanko ja ehjät kiinnitykset viittaavat siihen, ettei pyörällä ole kaaduttu pahasti.
  • Ruuvit ja kiinnitykset: Ruuveista ja pulteista voi päätellä, kuinka paljon pyörää on avattu. Tarkista, onko ruuvit pyöristyneet, vääränkokoiset tai -kantaiset.
  • Sähkölaitteet: Valaistus, vilkut, äänimerkki, mittaristo ja kytkimet kannattaa kokeilla läpi. Jos jokin ei toimi tai toimii vain osittain, voi taustalla olla sähkövikoja.

Kunto ei näy vain ulospäin

Vaikka moottoripyörä olisi päällisin puolin siisti ja kiiltävä, se ei yksinään kerro sen todellisesta kunnosta. Pyörän ulkonäkö voi olla siloiteltu myyntiä varten, mutta todellinen kunto paljastuu vasta ajossa ja historiatietojen kautta.

Koeajo on olennainen osa ostotapahtumaa. Kokeillessa on syytä kiinnittää huomiota mm. vaihteiston toimintaan, kytkimen käyttäytymiseen, moottorin käyntiääneen ja jousituksen toimintaan. Epätasainen käynti, oudot äänet tai tahmeat vaihteet voivat viitata korjaustarpeisiin. Samoin tärinät, ohjauksen epämääräisyys tai kallistuessa kuuluva ääni voivat kieliä rikkinäisistä tai kuluneista osista.

Varsinkin jarrut on syytä testata kunnolla – tuntuma kahvassa tai polkimessa, jarruteho ja mahdollinen sivuttaisliike kertovat paljon niiden kunnosta. Kypärä ja kunnon ajovarusteet kannattaa olla mukana koeajoa varten, vaikka kävisikin vaiin lyhyellä lenkillä.

Mitä myyjältä kannattaa kysyä?

Yksi tärkeimmistä asioista on moottoripyörän huoltohistorian selvittäminen. On hyvä pyytää nähtäväksi huoltokirja tai ainakin kuitit huolloista ja osavaihdoista. Jos huoltokirja puuttuu, on syytä suhtautua entistä tarkemmin myyjän sanomisiin. Kuka on pyörää huoltanut – valtuutettu huolto, itsenäinen korjaamo vai myyjä itse? Itse huolletut pyörät eivät ole automaattisesti huono asia, mutta tällöin on hyvä kysyä tarkasti, mitä on tehty, milloin ja miksi.

Kysy myyjältä ainakin nämä:

  • Onko pyörällä kaaduttu tai onko se joskus kolaroitu? Jos on, mitä korjauksia on tehty?
  • Onko moottoria, vaihteistoa tai pyörän sähköisiä osia jouduttu korjaamaan tai säätämään?
  • Kuinka pitkään nykyinen omistaja on pyörää käyttänyt, ja miksi se on nyt myynnissä?
  • Missä pyörää on säilytetty talvella?
  • Milloin viimeisin huolto on tehty – ja mitä siinä tehtiin?
  • Milloin ketju, rattaat, jarruosat ja renkaat on vaihdettu?
  • Onko pyörään tehty muutoksia (esimerkiksi pakoputki, katteet ja ohjaustanko) ja ovatko alkuperäiset osat tallessa?

Näihin vastauksia kuunnellessa kannattaa huomioida myös, kuinka suoraan ja täsmällisesti myyjä vastaa. Epämääräiset vastaukset tai selkeä kiinnostuksen puute herättävät syystäkin epäilyksiä.

Jos osia on vaihdettu, on syytä tarkistaa niiden tieliikennekelpoisuus. Moottoripyöriä ei katsasteta vuosittain niin kuin autoja, mutta poliisi valvoo niiden kuntoa liikenteessä. Moni vaihtaa esimerkiksi äänenvaimentimen parempien äänien ja tehon vuoksi, joten on hyvä tarkastaa, että vaimentimesta löytyy E1-hyväksymismerkintä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Taustatietojen tarkistus

Ennen kaupantekoa on hyvä tarkistaa pyörän rekisteri- ja historiatiedot Traficomin palvelusta. Sieltä näkee mm. omistajavaihdokset ja mahdollisen kaksoiskilpisyyden, mikä usein tarkoittaa sitä, että pyörä on poistettu kolaroituna liikenteestä ja rekisteröity korjattuna uudelleen. Kolarikorjatun moottoripyörän kohdalla on tärkeää olla erityisen tarkka ja selvittää, mitä on tapahtunut sekä mitä ja miten on korjattu. Jos pyörällä on ollut useita omistajia lyhyessä ajassa tai se on seissyt vuosia, kannattaa selvittää syy.

Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota siihen, onko pyörä ollut pitkään ajamatta tai käytetty harvakseltaan. Vähäiset kilometrit ei aina ole hyvä merkki, sillä seisominen kuluttaa moottoripyörää omalla tavallaan, koska ne ovat loppujen lopulta suunniteltu ajettaviksi.

Jos kilometrejä on reippaasti vähemmän mitä moottoripyörän kunto ja ikä antavat olettaa, saattaa olla kyse myös siitä, että mittaristo on vaihdettu tai kilometrilukemaa on peukaloitu. Tarkkana kannattaa olla varsinkin, jos pyörä on tuotu ulkomailta. Esimerkiksi eteläisimmissä Euroopan maissa ajokausi on pidempi, ja pyörällä tulee luonnollisesti keskimäärin enemmän ajokilometrejä kuin Suomessa.

Maltti kaupanteossa kannattaa

Käytetyn moottoripyörän ostaminen vaatii aina aikaa ja huolellisuutta. Hyvä yksilö kestää tarkastelun ja koeajon, ja asiallinen myyjä suhtautuu kysymyksiin ymmärtäväisesti. Jos jokin ei tunnu tai näytä oikealta, kaupat kannattaa jättää välistä – seuraava sopiva pyörä tulee kyllä vastaan.

Jos oma arviointikyky arveluttaa, niin kaupoille kannattaa ottaa mukaan asiantunteva tuttu tai kaveri. Jos tämä ei ole mahdollista, myös jotkin moottoripyöräliikkeet- ja korjaamot tekevät moottoripyörien kuntoarvioita.

Käytetty moottoripyörä ei ole uusi, eikä sen kuulukaan olla. Mutta hyvä käytetty moottoripyörä on enemmän kuin osiensa summa. Se voi avata tien moottoripyöräilyn ytimeen: aitoon ajamisen iloon, jota ei voi mitata pelkällä vuosimallilla tai mittarilukemalla.

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat