20.1.2023

Kyytiä stereotypioille – Euroopan kymmenestä täsmällisimmästä lentoyhtiöstä joka toinen tulee Espanjasta tai Italiasta, Finnair 9:s

Iberia on nimetty vuoden täsmällisimmäksi lentoyhtiöksi Euroopassa, ja espanjalaisyhtiöt ottivat vanhalla mantereella peräti neloisvoiton. Sen sijaan täsmällisiksi kuvitellut saksalaiset ja sveitsiläiset loistavat poissaolollaan kärkikymmeniköstä vuoden 2022 tilastossa.

On jälleen aika tilastoida kulunut lentoliikennevuosi, ja siihenhän löytyy monia tapoja. Turvallisuusasiat ovat lentämisessä aina ykkösprioriteetti, ja näin vuoden turvallisimmat lentoyhtiöt on jo listattu. Turvallisuuden ohella lentomatkustajaa kiinnostaa paljon myös luotettavuuden toinen oleellinen mittari, täsmällisyys.

Tunnustettu lentoliikenteen analysoija Cirium julkisti On-time Performance Review'n sekä maanosittain että koko maailman osalta, ja sekä lentoyhtiöille että lentoasemille oli omat kategoriansa. Euroopassa tilastot ovat vahvasti Espanjan fiestaa molemmissa kategorioissa.

Lento on täsmällinen (on-time), mikäli se saapuu portille 15 minuutin sisällä aikataulun mukaisesta saapumisajastaan. Aivan minuuttiaikataulua ei siis tarvitse (eikä käytännössä voi) noudattaa. Pohja-aineisto on varsin laaja, sillä maailmassa operoitiin viime vuonna 31 miljoonaa kaupallista lentoa. Siinä on 26 prosentin nousu edellisvuoteen, jota pandemia vielä häiritsi. Vuonna 2023 lukujen odotetaan kasvavan edelleen, ja yhä useampi lentoyhtiö pääsee takaisin katteelle.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Välimeri ja Pohjola erottuvat Euroopan tilastossa

Eurooppalaisyhtiöistä viime vuonna paras täsmällisyys eli on-time performance (OTP) oli Espanjan lippulaivalentoyhtiö Iberialla. Se sai määritelmän mukaan 85,9 prosenttia lennoistaan ajoissa perille.

Finnair on wet-leasannut yhteistyökumppaniltaan Iberialta kalustoa Madridin ja Barcelonan reiteilleen, ja täten espanjalaisyhtiön koneita nähdään päivittäin Helsinki-Vantaalla. Iberian lennolta Madridista voi ainakin tilastojen valossa odottaa Euroopan parasta OTP:tä.

Espanjalaissuoran jatkuessa toiselle sijalle ylsi Air Europa 84,1 prosentilla. Iberian oma tytäryhtiö, halpalentopainotteinen Iberia Express oli kolmantena ja edelleen hyvin lähellä 83,8 prosentilla. Neljännen sijan vei juuri täsmällisyysongelmistaan joskus otsikoissakin ollut halpalentoyhtiö Vueling 82 prosentin täsmällisyysasteella.

Myös Euroopan neljänneksi täsmällisin, Vueling, on lentänyt kausittain Barcelonasta Helsinkiin.

Hiuksen hienolla erolla Vuelingiin viidennen ja parhaan ei-espanjalaisen sijan otti itävaltalainen Austrian Airlines, joka oli samalla ainoa Lufthansa-konsernin kahdeksasta matkustajalentoja operoivasta tytäryhtiöistä 10 parhaan joukossa. Yritysjärjestelyjensä vuoksi norjalaisyhtiö Norwegian pääsi listalle kahteen kertaan, niistä Norwegian Air Shuttle oli 6. ja Norwegian Air Sweden 8. Niiden välistä löytyy Alitalian raunioille vuonna 2021 perustettu italialaisoperaattori ITA Airways, joka sai 80,3 prosenttia lennoistaan ajallaan perille.

Norwegian laivasto Minna Canth Runeberg
Norwegian piti tilastossa Finnairin ohella Pohjoismaiden puolia.

Eurooppalaisyhtiöiden listalle mahtui mukaan myös sinivalkoinen Finnair, joka suoriutui yhdeksänneksi 75,16 prosentilla. Finnairin ja Norwegianin kohdalla tulos on olosuhteisiin nähden varsin hyvä, sillä ne operoivat paljon lentoja hankalissa talviolosuhteissa. Niukalla erolla Finnairiin kymmenennen sijan otti Puolan LOT - Polish Airlines 75,08 prosentin täsmällisyysasteellaan.

Madrid Barajas Euroopan lentoasemista täsmällisin - ei asiaa maailman kärkeen

Kuten todettua, espanjalaisteema jatkui myös eurooppalaisten lentoasemien listalla. Madridin päälentoasema Barajas sai vastaavasti 79,8 prosenttia lennoistaan ajoissa taivaalle, parhaana eurooppalaisena ja 13. parhaana kansainvälisenä lentoasemana maailmassa. 20 maailman täsmällisimmän lentoaseman joukossa oli ainoastaan kaksi eurooppalaista, kun Oslo Gardermoen löytyi sijalta 19.

Lentoasemista maailman paras on-time performance oli ehkä vähemmän yllättävästi Tokyo Hanedan kentällä. Tokion pääportti maailmalle hoiti peräti 90,3 prosenttia lennoista ajoissa ilmaan. Toista sijaa listalla pitää Bangaloren Kempegowdan kansainvälinen lentoasema Intiassa, ja kolmanneksi tuli Salt Lake Cityn kenttä USA:ssa.

Maailman täsmällisin lentoyhtiö tulee Brasiliasta

Jos kurkistetaan vielä Ciriumin määrittelemiin maailman täsmällisimpiin lentoyhtiöihin, tulee tilaston voittaja Brasiliasta. Azul Linhas Aéreas Brasileiras oli maailman täsmällisin lentoyhtiö vuonna 2022, saadessaan komeasti 88,9 prosenttia lennoistaan ajoissa perille. Azulin reiteistä suurin osa on Brasilian sisäisiä, mutta sillä on myös mannertenvälisiä lentoja, ja lippulaivana tuoreeltaan vastaanotettu Airbus A350.

JAL Dreamliner
Japan Airlinesin lennolta, jonka alkupää on Tokio Hanedan lentoasema, on lupa odottaa korkeaa täsmällisyysastetta.

Seuraavat sijat maailman tilastossa kuuluvat marginaalisella erolla kahdelle Japanin suurimmista lentoyhtiöistä. All Nippon Airways saavutti 88,6 prosentin täsmällisyysasteen, ja kolmossijaa pitää Japan Airlines, sekin erinomaisella 88 prosentin tuloksellaan.

Lähteet: Cirium, Business Travel News Europe, Simple Flying Teksti ja kuvat: Benjamin Helander

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat