16.4.2025

Lasten turvaistuin: Isofix-kiinnikkeillä vai ilman, ja kuinka nopeasti turvaistuin vanhenee?

Kuva Eetu Kokkonen
Lasten turvaistuin

Turvaistuimen valintaan vaikuttaa moni tekijä. Isofix-kiinnikkeet tuntuvat usean vanhemman mielestä pakolliselta, mutta voisiko arjessa kuitenkin pärjätä vyökiinnitteisellä istuimella? Entä mikä turvaistuimen käyttöikä oikeasti on?

Turvaistuinten valinnassa on tiettyjä ikuisuuskysymyksiä, jotka mietityttävät vanhempia vuodesta toiseen. Yksi näistä on se, tulisiko turvaistuimen olla Isofix-kiskoihin kiinnittyvää vai turvavöillä asennettavaa mallia.

Isofixin etuina ovat nopea kiinnitettävyys autoon sekä asennusvirheiden riskien vähäisyys. Jos istuimia tarvitsee vaihdella toistuvasti autosta toiseen, Isofix on usein kätevin ratkaisu, mutta nykyään myös vyökiinnitteisissä istuimissa löytyy helposti asennettavia vaihtoehtoja.

Yhtä tällaista demonstroi meille Lastentarvikeliike Oulun myyjä Mariella Klasila. Turvavyökiinnitteinen selkä menosuuntaan asennettava istuin on laitettu alavöineen kaikkineen paikalleen parissa minuutissa.

Lasten turvaistuin

Suurimmasta osasta lapsiperheiden käyttämiä autoja löytyy jo Isofix-kiinnikkeet, mutta ongelmaksi voi nousta tilanpuute. Isofix-kiinnikkeet eivät mahdollista istuinten liikuttamista auton poikittaissuunnassa esimerkiksi aivan istuimen reunaan, jolloin takapenkille voi olla vaikea mahduttaa kolmea turvaistuinta.

– Usein kolmen lapsen perheessäkin vähintään kaukalon, mieluiten toisen turvaistuimistakin halutaan olevan Isofix-kiinnitteinen. Eri vaihtoehtoja kokeilemallakin se vaihtoehto joudutaan kuitenkin usein esimerkiksi tavallisten farmariautojen kohdalla hylkäämään, Klasila toteaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vyökiinnitykset kehittyneet viime vuosina

Lastentarvikeliike Oulun yrittäjä Esa Autere on vuosien lastentarvikeliikkeen yrittäjyyden aikana huomannut, että vyökiinnitteistä istuinta pelätään välillä ihan suotta.

– Ennen ihmisten oli ehkä hankalampi omaksua se, että vyökiinnitys on ihan yhtä turvallinen kuin Isofix-kiinnityskin. Ennen selkä menosuuntaan -istuimen asentaminen oli melkoinen työmaa, nykyään turvavyökiinnitys on helpottunut huomattavasti, Esa Autere summaa.

Lasten turvaistuin

Selkä menosuuntaan asennettavista vyökiinnitteisistä istuimista löytyy nykyään jopa kiristysavustimia. Kun ennen istuimen alavöiden asentamisessa piti vetää ja painattaa vyötä eri suuntiin, nykyään kiristäminen tapahtuu vain painelemalla istuinta sen sivuilta. Etuistuimen alle kiinnitettävät alavyöt tarvitaan aina vyökiinnitteisissä selkä menosuuntaan asennettavissa istuimissa, ettei istuin pääse kippaamaan auton perään kohdistuvassa törmäyksessä taaksepäin.

Esimerkiksi tilanpuutteellisista syistä vyökiinnitteisen istuimen valinta voi olla siis hyvinkin perusteltua. Mikäli tällaisia rajoitteita ei ole, niin Isofix-kiinnitystä on helppo puoltaa.

– Isofix-kiinnitys vähentää huomattavasti istuimen väärinasentamisen riskiä, mutta ei poista sitä kokonaan. Monet hyvät istuimet kertovat merkkivaloin ja äänimerkein, kun istuin on kiinnitetty kunnolla, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen kertoo.

Istuinten käyttöikä kasvanut

Toinen keskustelua herättävä aihe on turvaistuimen käyttöikä. Kuluttajilla on monenlaisia käsityksiä turvaistuimen suurimmasta suositellusta käyttöiästä eikä ihme, sillä käyttöikäsuositukset tuntuvat olevan istuinkohtaisia.

Kehittyneemmät materiaalit ovat mahdollistaneet turvaistuimille pidemmän elinkaaren.

– Aiemmin turvaistuinten kohdalla niiden käyttöiäksi ilmoitettiin 5–7 vuotta, kun nykyään se on tyypillisesti 7–10 vuotta ja parhaimmillaan jopa 15 vuotta, Esa Autere kertoo.

Turvaistuimista löytyy usein valmistuspäivä ja/tai viimeinen käyttöajankohta. Aikamääre on painettu yleensä joko erilliselle lapulle tai tarralle, tai istuimen muovirunkoon. Käyttövuodet voidaan monen valmistajan mukaan laskea myös ostokuitin päivämäärästä. Istuimen ikää tai suositeltua käyttöikää ei tule ikinä olettaa, vaan se on aina tarkastettava. Mikäli turvaistuin joutuu osalliseksi kolariin, se on automaattisesti käyttökelvoton.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat