6.1.2020

Liikenteessä sattuu: Miksei vakuutus korvaa, kun polttoainetankkiin kaadettiin vettä?

Asiantuntijat: korvattavuuden edellytys ilkivaltavakuutuksessa on, että autoon on kohdistettu tahallinen vahingonteko.

Pääkaupunkiseudulla asuvan miehen pakettiauton polttoainetankkiin oli tahallaan kaadettu vettä miehen kotipihan pysäköintialueella. Tämän seurauksena pakettiauton polttoainejärjestelmä rikkoontui ja auto jouduttiin hinaamaan korjaamolle polttoainejärjestelmän korjausta varten.

Mies haki korvausta kaskovakuutuksesta, mutta vakuutusyhtiö ei suostunut maksamaan korvausta. Vakuutusyhtiön näkemyksen mukaan polttoainetankista löydettiin normaalia kondenssiveden määrää vastaava vesimäärä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Voidaanko korvaus evätä?

Miten on, voiko yhtiö evätä korvauksen tällä perusteella?

FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan vakuutusasiantuntijat vastaavat, että voimassa olevan oikeuden mukaan korvauksen hakijan on esitettävä näyttö korvattavasta vakuutustapahtumasta. Korvattavuuden edellytys ilkivaltavakuutuksessa on, että autoon on kohdistettu tahallinen vahingonteko. Vahingonteon kohteeksi joutuneen pakettiauton polttoainetankin lukitustapissa ei ollut vaurioita, mikä viittaa siihen, että polttoainejärjestelmän luukkua ei oltu avattu väkivalloin, toisin sanoen ilman avainta.

Asiantuntijoiden mukaan asiassa ei ole esitetty selvitystä siitä, että auton ovet olisivat olleet auki ja että polttoainejärjestelmän luukku olisi tästä syystä ollut auki vahingoittamisen mahdollistavalla tavalla.

Näillä perusteilla ja vahinkotarkastuksessa löytyneen normaalin kondenssiveden määrän perusteella ei ole esitetty selvitystä siitä, että polttoainesäiliöön olisi vahingoittamistarkoituksessa kaadettu vettä ja korvauspäätös on näin ollen asianmukainen.

Liikennevakuutus on pakollinen

Autoille, mopoille, moottoripyörille, moottorikelkoille ja muille moottoriajoneuvoille on lain mukaan otettava liikennevakuutus. Liikennevakuuttamisvelvollisuus ei riipu esimerkiksi siitä, onko ajoneuvo rekisteröitävä.

Liikennevakuutuksesta korvataan liikennevahingoissa syyttömän osapuolen henkilö- ja omaisuusvahingot eli esimerkiksi sairaanhoitokuluja ja vaurioituneen auton korjauskustannukset. Liikennevakuutus korvaa myös vahinkoon syyllisessä ajoneuvossa olleiden henkilövahingot. Liikennevakuutuksen lisäksi moottoriajoneuvon voi vakuuttaa vapaaehtoisella autovakuutuksella eli kaskovakuutuksella, joka korvaa vakuutuksen laajuudesta riippuen erilaisia tälle ajoneuvolle aiheutuneita vahinkoja.

Suppeammat kaskovakuutukset korvaavat tyypillisesti ainakin hirvi-, palo- ja varkausvahingot. Laajemmat kaskovakuutukset korvaavat erilaisia törmäysvahinkoja, esimerkiksi kolaroinnista aiheutuneet peltivauriot. Laajoissa kaskovakuutuksissa on mukana myös monenlaisia muita vakuutusturvia, esimerkiksi hinausvakuutus tai sijaisautovakuutus.

Lisää auto- ja liikennevakuutuksista FINEn nettisivuilta.

Kuluttajansuojasta vakuutusasioissa lisää Kilpailu- ja kuluttajaviraston netistä.

Vakuutustietoutta löytyy myös Liikennevakuutuskeskuksen nettisivuilta.

Teksti: Marko Jokela Kuva: Shutterstock

Luetuimmat