16.5.2022

Maailman paras facelift: Rolls-Royce Phantom uudistuu kevyesti

Rolls-Royce Phantom facelift

Edes parhaan asema ei auta aikaa vastaan, mutta Rolls-Royce Phantom ottaa iän vastaan tietenkin tyylillä. Niinpä Series II -päivityspaketti tyytyy hienoisiin muutoksiin radikaalien uudistusten sijaan.

Vaikka katseet ovat monelta osin jo sähköisessä Rolls-Royce Spectressä, ei lippulaiva aio silti jäädä unholaan. Rolls-Royce Phantom on uudistunut ja valmistajan kielellä tämä Series II -versio käsittää lähinnä lisää tapoja toteuttaa itseään autoa tilatessa.

"Pienet asiat tekevät täydellisyyden, mutta täydellisyys ei ole pieni asia"– Sir Henry Royce

Asiakkaat ovat puhuneet, Rolls-Royce kuunteli. Yhtiö mainitsee, että sen asiakkaat, erityisesti Phantomin kohdalla, ovat toki menestyneitä ja usein julkisuuden henkilöitä, mutta tyypillistä asiakasta ei kuulemma ole. Merkin kannalta ilahduttavasti Phantom onnistuu vetoamaan jopa nuoriin ja dynaamisiin henkilöihin, mutta se ei ole menettänyt ajattoman luksuksen leimaansa. Kahdeksannen sukupolven Phantom saa Series II -päivityspaketissa kevyitä viilauksia erityisesti esteettiseltä kannalta. Asiakkaat nimittäin pyysivät, että kovin suuria muutoksia ei tehtäisi, sillä Phantomin suorastaan monumentaaliset muodot ovat ilmeisesti juuri sopivat.

Rolls-Royce Phantom facelift

Pantheon-etumaskin ja ajovalojen väliin on luotu uusi kiillotettu vaakasuuntainen elementti, joka ainakin muissa autoissa korostaa auton leveyttä ja luo jämäkämmän mielikuvan. Etumaskin muotoa on samalla viilattu siten, että RR-merkki ja Spirit of Ecstasy -maskotti näkyvät paremmin suoraan edestä. Maskiin on myös pikkuveli Ghostin tapaan lisätty valaistus. Ajovaloihin on lisätty uusi tähtitaivasefekti, joka kytkee valot Rolls-Roycen tutun tähtitaivaskattoverhoilun kanssa.

Rolls-Royce Phantom facelift

Sivuprofiilissa ei ole merkittäviä muutoksia, mutta Rolls-Royce on kiinnittänyt paljon huomiota eri elementtien vaikutukseen. Vyötärölinja korostaa auton mittasuhteita ja toinen kylkilinja luo mielikuvan Rolls-Roycen taikamattomaisesta alustasta. Uutta ovat kuitenkin uudet vannevaihtoehdot. Upeat vanteet on tehty teräksestä. Erityisen mielenkiintoiset vaihtoehdot ovat kiekkomaiset vanteet, jotka viittaavat 1920-luvun Rolls-Royceihin ja toisaalta huokuvat "maalla lentämisen" teemaa.

Rolls-Royce Phantom facelift

Asiakastoiveista on päätetty toteuttaa vaihtoehto vaihtaa lukuisat kromikomponentit tummennettuihin versioihin, jotta Phantom taipuu myös tummiin värisävyihin entistä paremmin. Omistamista helpottaa myös Rolls-Royce Connected, joka tuo tutut etäkäyttöominaisuudet luksusmerkkiin. Navigointiohjeiden ja auton tilan lisäksi Whispers-asiakassovelluksen avulla voi ottaa yhteyttä huoltopalveluun.

Rolls-Royce Phantom facelift

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uusinta uutta: kangasverhoilu

Sisustassa ohjauspyörästä on tehty hiukan paksumpi, jotta yhteys autoon olisi aiempaa vahvempi. Erotusta on tehty myös akselivälien suhteen: Phantom on kohdennettu kasvavalle joukolle omistajia, jotka haluavat ajaa itse. Phantom Extended on puolestaan keskittynyt aiempaa enemmän kyydityksen iloihin.

Rolls-Royce Phantom facelift

Rolls-Royce itse juhlistaa Phantom Series II:tä uudella räätälöidyllä Bespoke-luomuksella, joka kantaa nimeä Phantom Platino. Hopeavalkoinen auto heijastelee platinan olemusta ulkona ja sisällä. Eräs Platinon mielenkiintoisimmista puolista on, että sen takaistuimet ovat tutkielma kankaiden käyttöön Rolls-Roycessa. Normaalisti merkki on länsimäisen luksuskäsityksen mukaan suosinut nahkaa, jota on myös Platinossa etuistuinten verhoilumateriaalina. Vuonna 2015 esitelty Bespoke-ohjelman Rolls-Royce Phantom Serenity -autoyksilö luotti puolestaan käsin kirjailtuun silkkiin. Nyt RR on päättänyt tutkia kangasmateriaaleja lisää, sillä ilmeisimmin myös sen asiakkaat ovat kiinnostuneet vaihtoehtoisista verhoilumateriaaleista.

Rolls-Royce Phantom facelift

Phantom Platinon takaistuimilla yhdistyy Italiassa punottu silkki ja bambukangas. Molemmat materiaalit on valittu niiden ulkonäön vuoksi. Kuvoksi on valittu abstrakti tulkinta Spirit of Ecstasy -keulamaskotista. Silkissä kuvio on tehty hienommin ja punomalla se kankaaseen. Bambukankaassa kuvio on suurempi ja kangasta on käytetty tuppomaisesti. Kulutusta kestävämpänä bambukangasta on käytetty sisustan alaosissa.

Rolls-Royce Phantom facelift

– Olemme hyvinkin tietoisia asiakkaidemme suhtautumisesta ja rakkaudesta Phantomeitaan kohtaan. Heistä tuntui, että sitä ei voisi parantaa, mutta sitäkin näkemystä kunnioittaen uskoimmi, että on aina mahdollista ja suorastaan tarpeellista mennä pidemmälle absoluuttisen täydellisyyden tavoittelussa, kommentoi Rolls-Roycen toimitusjohtaja Torsten Müller-Ötvös.

Teknisesti Rolls-Royce Phantom säilyy ennallaan, joten keulan alta löytyy 6,75-litrainen turboahdettu V12 ja "riittävästi" tehoa, vaikka kiiruhtaminen ei kuulu kesäpalatsien tapoihin.

Lähde ja kuvat: Rolls-Royce Teksti: Aake Kinnunen

Lisää aiheesta

Luetuimmat