9.5.2024

Maailman paras lentoasema on valittu – kärkisijat aasialaisten juhlaa

Kuva Benjamin Helander

Skytrax on valinnut Doha Hamadin kansainvälisen lentoaseman Qatarissa jo kolmatta kertaa maailman parhaaksi lentoasemaksi.

Skytrax Awards on maailman huomattavimpia ilmailualan palkintoja. Se antaa tunnustusta sekä lentoyhtiöille että lentoasemille eri tavoin ja monissa eri kategorioissa. Lentoasemien osalta pääpalkinto on luonnollisesti World's Best Airport eli maailman paras lentoasema, ja vuoden 2024 osalta tuo titteli on siis Doha Hamadin kansainvälisen lentoaseman, näin kolmatta kertaa sen historiassa.

The Orchard koko vaatimattomuudessaan.

Dohan vielä tuoreehko, vuonna 2014 avattu uusi valtava Hamadin kenttä on jättilentoyhtiö Qatar Airwaysin kotikenttä, ja kuuluu siten kiistatta maailman merkittävimpiin yksittäisiin lentoliikenteen solmukohtiin. Pääpalkinnon lisäksi Doha Hamad sai osakseen myös tittelit World’s Best Airport Shopping eli sen ostosmahdollisuudet katsottiin maailman kentistä parhaaksi sekä Best Airport in the Middle East eli Lähi-idän paras lentoasema. Vaikka Qatar toki sijaitsee Aasiassa, jaottelee Skytrax Lähi-idän omaksi alueekseen.

Doha Hamadin lentoasema on syntynyt jättiläiseksi eli toisin kuin monet muut nykyiset jättilentokentät, sen ei ole tarvinnut natista liitoksistaan kasvaessaan vuosien ja vuosikymmenten varrella hiljalleen. Sen sijaan kentällä on vain yksi, säteittäinen terminaalirakennus. Terminaali on siis rakennettu siten, että siinä on keskus, josta lähtee ikään kuin sakaroita eri suuntiin, ja näissä sakaroissa sijaitsevat lähtöportit. Yksi sakaroista on niin pitkä, että sen katossa kulkee jopa oma juna. Kenttää laajennetaan parhaillaan, mutta vain jatkamalla samaa valtavaa terminaalirakennusta uusiin suuntiin.

Hamadin kenttä on tavallaan jo itsessään kohde ja nähtävyys. Siellä on esimerkiksi kuuluisa The Orchard eli kookas ja viihtyisä puutarha isoine puineen, piknik-mahdollisuuksineen, linnunlauluineen ja vesiputouksineen sekä maailman suurin (ja kallein) teddykarhu pääaulassa. Mainitut ja nyt siis myös palkitut ostosmahdollisuudet käsittävät kaikenlaista maailman hienoimmista luksusmuotiliikkeistä FC Barcelonan ja Paris Saint-Germainin viralliseen fanituotekauppaan, onhan Qatar Airways kummankin huippujoukkueen pääsponsori.

Finnair lentää Doha Hamadiin päivittäin peräti kolmesta kaupungista, nimittäin Helsingistä, Tukholmasta ja Kööpenhaminasta. Puolisentoista vuotta sitten avatut yhteydet korvaavat Qatar Airwaysin vastaavat yhteydet, ja ne lennetään yhteistyössä tämän qatarilaisen Oneworld-kumppanin kanssa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Singapore Changi toinen ja niin edelleen

Doha Hamad vei Skytraxin maailman parhaan lentoaseman tittelin vuoden 2023 voittajalta, Singapore Changilta, joka on historiassaan voittanut pääpalkinnon peräti 12 kertaa. Singapore Changi on kaupunkivaltion ainoa merkittävä lentoasema ja laatulentoyhtiö Singapore Airlinesin solmukohta. Tästä yhdistelmästä löytyykin paljon yhteistä Dohan kanssa, ja Dubain kansainvälisen lentoaseman kanssa Doha ja Singapore ovat vähintäänkin itäisen pallonpuoliskon kolme kovinta maailmanlaajuista solmukohtaa. Finnair lentää säännöllisesti myös Singaporeen.

Lista jatkuu aasialaisilla lentoasemilla, kun kolmanneksi sijoittui Soulin Incheonin lentoasema Etelä-Koreassa ja neljänneksi Hanedan lentoasema Japanin Tokiossa. Finnair lentää päivittäin näistä molempiin, ja lisäksi Japan Airlinesilla on reitti Helsingistä Tokio Hanedaan.

Niin, ja tunnustihan Skytrax myös Helsinki-Vantaan Pohjois-Euroopan parhaaksi lentoasemaksi.

Lähde: Skytrax Awards

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat