9.3.2017

Matka: Maltan katastrofi – myrsky huuhtoi matkailunähtävyyden mereen

Malta_Gozo_Azure-Window

Maltan kuuluin luonnonnähtävyys Sininen ikkuna romahti mereen.

Myrsky pyyhkäisi Maltan kuuluisimman luonnonnähtävyyden meren syvyyksiin. Gozon saarella Dwejrassa sijainnut näyttävä kalkkikivimuodostelma – Azure Window – romahti ja hävisi kokonaan syvyyksiin.

Kaunis, ainutlaatuinen ja luonnonmuovaama taideteos esiintyi edukseen Moottorin 11/2016 Malta-artikkelissa viime marraskuussa. Artikkelin sisältävän voi ladata digitaalisena näköisversiona Lehtiluukusta.

Malta_Azure Window

Näky on niin vaikuttava, ettei ollut vaikea valita yli aukeaman levitettävää artikkelin avauskuvaa. Vaikea ei ollut ymmärtää myöskään kalliomuodostelman vastarannalla parveilevien matkailijoiden suurta joukkoa. Mutta se menee yli käsityskyvyn, että tyhmänrohkeat ja ajattelemattomat turistit kapuavat hauraan kalliomuodostelman kalliosillalle – vaikka kallionlaelle meneminen on nimenomaan erikseen kiellettyä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hauraaksi tiedetty

Maltalaiset tiesivät, että mielikuvissa, matkailutäkynä ja ainutkertaisena luonnonnähtävyytenä Azure Window oli tuhoutumisherkkä, muta se oli paikallisillekin yllätys, että myrkysäiden edesauttama tuho sattui juuri nyt ja oli totaalista.

Malta_Gozo_Azure-Window

Kookkaan kalliomuodostelman päätyosan veden alla oleva osa on ilmeisesti heikentynyt vuosituhansien kuluessa niin paljon, että mantereeseen kiinni olevan kalliosillan romahtaminen romahdutti myös kookkaan päätyosan.

Maltan pääministeri: sydäntäsärkevää!

Tuhosta avautui myös Maltan pääministeri Joseph Muscat, joka kuvasi twiittauksessaan näkyä sydäntäsärkeväksi.

Azure Window
Sinisen ikkunan romahduksen jälkeen rantaa on vaikea tunnistaa samaksi.

Sinisen ikkunan tuhon vaikutukset Maltan matkailulle jäävät nähtäväksi, mutta se on varmaa, että pysäköintialueen reunalla kevytrakenteista kahvilaa ylläpitävä yrittäjä saa vaihtaa maisemaa, niin sankat matkailijajoukotkin vaihtavat.

Malta_Gozo_Azure-Window

Teksti: Marko Jokela Kuva: Antti Hentinen

Luetuimmat