27.5.2017

Matka: Renkaistaan tunnettu Michelin houkuttelee kokeilemaan tähtiä lautasella

Ravintola Ask

Renkaiden lisäksi ranskalainen Michelin tuntee myös ruoan. Vuosittain jaettavat tähdet nostavat esiin ravintoloista parhaat. Tähtien ja suositusten perusteella toteutettu ruokamatka johdattaa makunautintojen äärelle. Se onnistuu myös Suomessa.

Kulinarismin saralla Michelinin tähtiä on verrattu elokuvamaailman Oscareihin. Kansainvälisesti arvostettu tähti on tunnustus, joka kertoo keittiöstä vastaavan taidoista ja ruoan laadusta. Käytännössä tähdet kertovat paljon muutakin, sillä ravintola on henkilökunnan yhteispeliä edellyttävä kokonaisuus, joka hurmaa asiakkaan, tai jättää hurmaamatta. Virallisesti Michelin keskittyy kuitenkin arvioimaan ruokaa.

Ravintola AskRavintoloihin perehtyvät arvioijat työskentelevät huomaamattomasti, eivätkä kerro vierailustaan etukäteen, saati tee numeroa läsnäolostaan. Laskun maksettuaan arvioija saattaa esitellä itsensä ja pyytää kaipaamiaan lisätietoja, mutta ei aina.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Neljän tähden Helsinki

Michelin kertoo arvioivansa ruokaa samalla pieteetillä maasta ja kaupungista riippumatta. Työtä riittää, sillä tähtiä löytyy kattavasti aina Euroopasta Kiinaan ja Yhdysvaltoihin saakka. Yksiin kansiin ei mittava tähtitarjonta mahdu millään, sillä ravintoloiden lisäksi arvioita tehdään myös hotelleista, joten maat ja maanosat on jaettu lähes 30:een oppaaseen.

Suomi on edustettuna oppaassa nimeltä The Michelin Guide to the Nordic Countries, joka julkaistiin alkuvuodesta jo neljännen kerran.

Suomessa tähden arvoisesti menestyi tällä kertaa neljä ravintolaa Helsingistä: Ask, Chef & Sommelier, Demo ja Olo. Kaikki nappasivat yhden tähden kolmesta mahdollisesta.

Pääkaupungin ulkopuolelle tähtiä ei jaettu, mutta tilanne muuttunee arvioijien jalkautuessa vuosittain hieman syvemmälle Suomeen.

Ravintola AskTähtien lisäksi ruokamatkailijan kannalta kiinnostavia ovat Bib Gourmadin ja Michelin Plate -huomion saaneet ravintolat, jotka tarjoavat niin ikään laatua lautasella.

Yhteensä tuoreimmassa oppaassa on huomioitu 25 helsinkiläistä ravintolaa ja Turussa toimiva Kaskis.

Foodiet liikkeellä

Maailmalla ruokaorientoituneet foodiet matkustavat Michelin oppaan innostamina syömään lähelle ja kauas.

Eikä ruokamatkailu ole tavatonta Suomessakaan, vaikka oppaan sivuille päätyneiden kohteiden kirjo ei päätä huimaa. Vielä.

Kotimaisten ruokamatkailijoiden ohella Michelin-noteeratut ravintolat houkuttelevat kansainvälisiä vieraita ympäri vuoden. Foodielle ruoka riittää matkan aiheeksi vallan mainiosti.

Michelin julkaisee painetun oppaan lisäksi sähköisen version, jonka lataaminen älypuhelimeen tai tietokoneelle onnistuu tunnetuimmista sovelluskaupoista.

Kotimaisen ruokamatkan suunnittelussa lisäapua tarjoaa muun muassa Vuoden ravintola -tunnustuksen myöntävä Suomen Gastronominen Seura ry. Tarkemman tutustumisen arvoinen on myös ravintoloita arvioiva White Guide -opas.

Kruununhaan tähti

Michelinin tuttu valkoinen ukko eli Bibendum-hahmo vilkuttaa Helsingin Kruununhaassa sijaitsevan ravintola Askin ikkunatarrassa.

Ravintola Ask

Ravintola Ask on pian viisivuotias perheyritys. Yhdellä Michelin-tähdellä palkitusta ruoasta ja keittiöstä vastaa keittiömestari Filip Langhoff, viineistä ja salista sommelier Linda Stenman-Langhoff.

Ravintola Ask

Ravintola vannoo vahvasti luomun, lähituotannon ja sesonkiajattelun nimiin. Asiakaspaikkoja on 26, joten ennakkovarausta voi suositella.

Kiire on syytä unohtaa ruokapöytään istuessa, olipa kyseessä lounas tai päivällinen.

Ravintola Ask

– Päivällisellä tarjotaan aluksi pieniä makuelämyksiä, sitten annoksia. Jos kaikki maut laskee, on tarjoilukertoja kaikkiaan 20. Juomapaketin valinneille tarjoamme annosten kanssa kahdeksan viiniä tai alkoholitonta vaihtoehtoa, Linda Stenman-Langhoff kertoo.

Keittiössä eletään vahvasti sesongin mukaan. Menu elää jopa päivittäin sen mukaan, mikä on hyvää ja mitä on saatavilla. Suurin innoittaja on maku.

Ravintola Ask

– Annos syntyy maun perusteella. Se herättää inspiraation annoksen kehittämiseen. Liikkeelle lähdetään aina raaka-aineesta, ja jos sopivia ei saada, otetaan annos pois listalta, Filip Langhoff kuvailee.

Ruoan pariksi sovitettavat juomat valitaan yhtä tarkasti harkiten. Asiakkaalle tarjottavat makuelämykset ovat kokonaisuuksia, jotka syntyvät yhteistyön tuloksena.

– Kaikkea maistetaan aina yhdessä, Stenman-Langhoff kertoo.

Teksti ja kuvat: Antti Hentinen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat