31.5.2020

Matkailuinto väkevää – automatkailu kotimaassa houkuttaa

Adria Matrix

Suomalaiset aikovat viettää kesälomansa kotimaassa, liikkua autolla ja syödä ravintoloissa, paljastaa tuore kyselytutkimus. Koronan vuoksi patoutuneet matkailuhaaveet käyvät selvästi ilmi toisestakin kyselystä.

Koronaviruspandemialla on vahvoja vaikutuksia ihmisten lomailuaikeisiin. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan 83 prosenttia suomalaisista kertoo, että korona-aika on vaikuttanut kesälomasuunnitelmiin.

Kiteytettynä kyselytutkimus paljastaa, että tulevana kesäkautena suomalaiset viettävät lomansa kotimaassa, ostavat palveluita ja liikkuvat autolla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Liki puolet tehnyt jo suunnitelmia

Kyselyn avoimissa vastauksissa näkyy vahva pettymys siitä, että ulkomaanmatkat, festivaali- ja muut tapahtumakäynnit sekä vierailut iäkkäämpien sukulaisten luona ovat kesältä peruuntuneet.

Kiinnostavaa on kuitenkin, että koronakurimuksesta huolimatta lähes puolet suomalaisista (46 %) on jo tehnyt kesälomasuunnitelmia.

Valtaosa (76 % kyllä, 15 % ehkä) aikoo edelleen lomailla kesällä, pääasiassa autolla kotimaassa liikkuen. Loma-aikaan liikutaan lähinnä autolla (74 % matkustaa pääasiallisesti, 17 % lisäksi), mutta myös polkupyörä (6 % pääasiallisesti, 51 % lisäksi) ja juna (6 % pääasiallisesti, 40 % lisäksi) ovat usean kesälomaa viettävän valinta.

Suosituin lomailukuukausi on edelleen heinäkuu, jolloin 81 prosenttia vastaajista kertoo lomailevansa.

Tulokset käyvät ilmi kaupallisten radioiden kattojärjestö RadioMedian teetättämästä tutkimuksesta, jossa haastateltiin tuhatta 15–69-vuotiasta suomalaista toukokuussa 2020.

Kotona, päiväretkillä ja mökillä

Lomailumielessä suomalaisia kiinnostaa lähialue ja oma mökki. Kesälomasuunnitelmia tehneiden listan kärjessä ovat kotona lomailu (58 %), päiväretkien tekeminen lähialueille (48 %) sekä mökkeily perheen ja ystävien kanssa (47 %).

Kesän rientoina suomalaisia kiinnostavat myös ravintolakäynnit ja kulttuurikohteet. Kesän aikana suomalaiset haluaisivat syödä ravintoloissa (76 %), vierailla kulttuurikohteissa, taidenäyttelyissä, kesäteatterissa tms. (34 %) sekä yöpyä hotelleissa (34 %).

RadioMedian teettämän kyselytutkimuksen tavoitteena oli kartoittaa mitä suomalaiset aikovat tehdä ja kuluttaa tulevana kesänä, onko heidän kulutuskykynsä muuttunut korona-ajan myötä sekä miten heidän mediakulutuksensa muuttuu.  Tätä varten haastateltiin tuhat 15-69 vuotiasta. Heitä on Suomessa noin 3,8 miljoonaa. Otos on kiintiöity iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan vastaamaan väestöä. Tutkimus toteutettiin online-kyselynä.

Patoutunutta halua matkailla

RadioMedian kyselytutkimuksessa valtaosa vastaajista, 71 prosenttia, kertoi, ettei heidän kulutuskykynsä ole muuttunut tai heikentynyt. Toisaalta 29 prosenttia kertoi, että heidän kulutuskykynsä laskee merkittävästi tai jonkin verran.

Toisaalta kotitalouksilla on patoutunutta matkailukysyntää eli halua ja mahdollisuuksia satsata matkustamiseen, nyt kun koronakurimuksen aiheuttamat liikkumisrajoitukset ovat monin tavoin hellittämässä kesän lomailukauden kynnyksellä.

Taloussanomien tuoreessa verkkokyselyssä selviteltiin kotitalouksien kulutuskäyttäytymistä ja koronapandemian vaikutuksia kulutushalukkuuteen ja -mahdollisuuksiin.

Verkkokysely toteutettiin toukokuun puolivälissä, ja siihen vastasi 8 288 ihmistä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

”Risteilylle heti kun pääsee”

Kyselyyn vastanneista 64 prosentilla käytettävissä olevan rahan määrä on pysynyt ennallaan. Joka neljännellä käytettävissä olevat tulot ovat vähentyneet, ja 11 prosentilla vastaajista rahaa jää käyttöön aiempaa enemmän.

Kun kysyttiin, mitä rahalla aiotaan ensimmäiseksi tehdä, kun pandemia ja rajoitukset alkavat hellittää, oli monen suunnitelmissa matkailu. Se oli kyselyssä suosituin yksittäinen rahankäyttökohde. Noin joka viides kysymykseen vastannut aikoo käyttää rahaa matkustamiseen. Toiseksi suosituin kohde oli ravintolat.

Avoimissa vastauksissa vuorottelevat haaveet ja huolet. Eräs vastaajista kiteytti ajatuksensa seuraavasti: ”Lähden risteilylle heti kun pääsee. Ja ravintolaan jo kesäkuun alussa heti kun aukeavat.”

Tyystin huoletonta lähitulevaisuuden matkailu ei välttämättä ole. ”Toivoisin, että pääsen matkustamaan, mutta riippuu tilanteesta. Voi olla, että menen vain Suomessa ravintolaan ystävieni kanssa”, pohti eräs vastaaja.

Eräs vastaajista arvioi puolestaan matkustavansa kyllä jonnekin, mutta ”haluan ensin varmistua, että korona on todellakin kadonnut, eli olen saanut toimivan rokotteen.”

Arki ja talous mullistunut

Koronan seurannaisvaikutuksina osalla ihmisistä arki on mullistunut taloudellisten mahdollisuuksien näkökulmasta: on tullut eteen töiden ja tulojen vähentymistä, lomautuksia tai irtisanomisia.

Taloussanomien kyselyn mukaan liki kahdella kolmasosalla korona ei ole vaikuttanut kuukausittain käytettävissä olevan rahan määrään. Toisaalta osalla vastanneista käytettävissä olevat tulot olivat kuitenkin pienentyneet tai jopa romahtaneet.

Teksti: Moottori Kuvat: Moottorin arkisto Lähteet: RadioMedia, Taloussanomat

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat