8.7.2021

Matkalla kotimaassa – parhaat vinkit itäiseen Suomeen

Taipaleen_kanava_TT

Kotimaan matkailureittiä suunnitteleva: tästä vinkit kiinnostavista ja ohittamattomista matkailukohteista – nähtävyyksistä kulttuurielämyksiin ja yösijoista historiakohteisiin.

Taipaleen kanavamuseo

Taipaleen kanava-alueella voi tutustua 180-vuotiaaseen vanhaan kanavaan ja Kanavamuseoon. Kyseessä on mukava kotimainen käyntikohde, jossa historia ja nykyaika lyövät kättä: uusi, toiminnassa oleva kanava ja vanha, käytöstä poistettu 1800-luvun kanava sijaitsevat vierekkäin. Aluetta kiertää Kanavapolku, jonka infotauluissa on tietoja kanavan historiasta. Mielenkiintoista on myös seurata veneiden ja laivojen sulutusta. Kanavamuseon perusnäyttelyssä on esillä muun muassa kanava-alueen pienoismalli vuodelta 1905 ja kanavatornin vanha kalusto. Museossa voi tutustua kanavan toimintaan virtuaalisulutuksen muodossa.

Taipaleen kanava on matkailukohde, jonka valtteja ovat kaunis ja hyvin hoidettu miljöö, viihtyisä kahvila ja museo.  Mukava taukopaikka kesäisellä automatkalla, ja onpa heitäkin, joista on tullut vakiokävijöitä, jotka poikkeavat kanavalla joka kesä. Kävijöille on nähtävissä myös elokuvat ”Taipaleen kanava, vilkas vesiväylä”, johon on koostettu erilaisia tapahtumia kuten uittoa, höyrylaivaregattaa sekä kanavajuhlia Varkauden vesiltä.

Taipaleen_kanava_TT

Varkauden suunnasta autoileville vinkkinä perille löytämiseksi kerrottakoon: aja noin 2 kilometriä Varkauden keskustasta kohti Joensuuta (valtatie 23), käänny kanavan jälkeen ensimmäisestä risteyksestä oikealle (opasteessa lukee Taipale), ja seuraavasta risteyksestä oikealle, Kanavakadulle. Joensuun suunnasta: tuleville vastaavat ajovinkit: kanava sijaitsee valtatie 23:n varrella saavuttaessa Joensuun suunnalta Varkauteen, käänny siis noin 2 km ennen Varkauden keskustaa risteyksestä vasemmalle (opasteessa lukee Taipale), ja seuraavasta risteyksestä oikealle, Kanavakadulle.

 • Kanavakatu, 78250 Varkaus
 • Puh. 044 444 2366
 • www.varkaus.fi/museot/taipaleen-kanavamuseo
 • Aukiolo: 1.6.–31.8. päivittäin klo 10–18
Matkalla_kotimaassa_2021

Ennakkosuunnittelu on aivan erityisen arvokasta näinä korona-aikoina, jolloin matkailun rajoitukset voivat vaikuttaa aukioloaikoihin tai esimerkiksi siihen, kuinka paljon ihmisiä voidaan ottaa samanaikaisesti sisätiloihin kuten museoihin. Kotimaan lomamatka kannattaa suunnitella huolellisesti, sillä hyvä ennakkosuunnittelu säästää aikaa oleelliseen eli perillä uusiin elämyksiin ja matkakohteisiin tutustumiseen. Jos haluaa matkanteosta rentoa, ei kannata aikatauluttaa matkaa liian kireästi vaan jättää aikaa myös ennakoimattomille välipysähdyksille.

Alla listattujen matkailuvinkkien aukioloajat ja mahdolliset pääsymaksut ovat olleet voimassa tietojen keräyshetkellä, joten kannattaa aina ennakolta ennen omaa kesäistä matkaa varmistaa, ettei tietoihin ole tullut esimerkiksi koronarajoitusten vuoksi muutoksia. Jokaisen matkakohteen yhteydessä on paikan sijaintitiedot ja kattavat yhteystiedot.

Omassa erillisessä osiossaan artikkelin loppupuolella on vinkkejä majapaikoista, jotka edustavat aivan jotakin muuta kuin tuttuja ketjuhotelleja.

Möhkön ruukki

Möhkö on Suomen itäisin kylä Ilomantsin kunnan itäosassa. Kylä sijaitsee Koitajoen kainalossa Petkeljärven kansallispuiston lähistöllä. Koko kylä muotoutui aikoinaan Suomen suurimpiin kuuluneen järvimalmiruukin ympärille. Ruukki oli toiminnassa vuosina 1849–1908. Ruukin perustamisen edellytyksiä olivat järvimalmi, halpa puuhiili, vesitiet kanavineen kuljetuksia varten sekä Möhkönkosken vesivoima. Ajoittain Möhkö oli Suomen suurin rautaruukki, joka tarjosi työtä sadoille ihmisille. Ruukin ansiosta Möhkö kasvoi 600 asukkaan kyläksi. Ruukilla oli oma kauppa, koulu, kirjasto ja lukusali. Kaupassa kävi maksuvälineenä Ruukin ”oma raha” eli vekseli.

Möhkön ainutlaatuisesta kulttuuriympäristöstä löytyy rakennuksia, teollisuushistoriallisia jäänteitä, muistoja sotahistoriasta, sotatulokaskasveja ja kaunista luontoa. Ruukin näyttelyt sijaitsevat päärakennuksessa Pytingissä ja ruukinaikaisessa kaupparakennuksessa Ambarissa. Vanhassa asuntoproomussa Mantassa palvelee savottakahvila Möhkön Manta. Koitajoen kuohujen rannalla sijaitsee ruukin vanha paja, jossa järjestetään kesäisin taontanäytöksiä. Laajalla ruukin alueella kiertelee Lemmenpolku, joka johdattaa kulkijan Lotinankoskelle ja Möhkön Arboretumiin. Ruukkimuseossa kerrotaan raudan valmistuksen historiasta, savotta- ja uittoperinteestä sekä sotahistoriasta. Alueella on entisöity kanava.

 • Möhköntie 209, 82980 Möhkö
 • Puh. 050 342 8825
 • www.mohkonruukki.fi
 • Aukiolo: 3.6.–31.8. päivittäin klo 10/11–17/18
 • Pääsymaksu: Aikuinen 8 €, lapset 7–15-vuotta ja eläkeläiset 6 €. Ryhmäpääsymaksu (min. 10 hlö) 6 € / hlö ja ryhmille opastuskierros 70 € / ryhmä. Aukioloaikojen ulkopuolinen avausmaksu 40 €

Vanha Kaivos 

Outokummun Vanha Kaivos on jännittävä, mutta samalla turvallinen paikka, jossa riittää ihmeteltävää ja koettavaa kaikenikäisille. Yli 100 vuotta vanhan kuparikaivoksen ympäristössä toimiva Vanha Kaivos tarjoaa historiallista nähtävää, jännittäviä maanalaisia tunneleita sekä runsaasti touhuttavaa esimerkiksi Lasten Kaivoksessa. Kannattaa poiketa ihastelemassa maisemia huimista korkeuksista alueen kaivostornilla tai Pohjois-Karjalan korkeimmassa rakennuksessa, Keretin tornissa, jonne pääsee tilauksesta. Kun nälkä yllättää, Ravintola Vanha Kaivos toimii koko perheen herkuttelupaikkana.

 • Tornikatu 1, 83500 Outokumpu
 • Puh. 044 755 9222
 • www.vanhakaivos.com
 • Aukiolo: ma–su klo 11–17
 • Pääsymaksu: Aikuiset 14 €, lapset 12,50 €. Perhelippu, 2 aikuista ja 2–4 lasta 45 €. Autoliiton jäsenille 20 % alennus Vanhan Kaivoksen pääsylipuista

Mekaanisen musiikin museo

Oletko nähnyt ennen nerokasta soitinta, joka soittaa viulua ja loihtii ilmoille upean esityksen huippuviulistien säveliä? Entä miten suuri orkestrioni taikoo mahtavaa orkesterimusiikkia ilman monen kymmenen hengen orkesterin läsnäoloa tai piano ja haitari soittavat ilman soittajaa? Museossa voi kokea miten musiikkia on soitettu ennen MP3-soitinta, CD-levyjä, mini-discejä tai hifijärjestelmiä. Tarjolla on kiehtovasti esiteltynä mekaanisen musiikin historia vuodesta 1850 nykypäiviin saakka.

 • Pelimanninkatu 8, 78850 Varkaus
 • Puh. 050 590 9297
 • www.mekaanisenmusiikinmuseo.fi, info@mekaanisenmusiikinmuseo.fi, www.facebook.fi/MekaanisenMusiikinMuseo
 • Aukiolo: tarkista ennakolta
Myllyn_Vanhat_Autot_TT

Myllyn Vanhat Autot 

Automuseo Myllyn Vanhat Autot valittiin Suomen vuoden ajoneuvomuseoksi vuonna 2017.  Esillä on yli 300 ajoneuvoa, suurin osa henkilöautoja. Lisäksi sata moottoripyörää sekä mopoja, traktoreita ja kuorma-autoja. Ajoneuvojen lisäksi löytyy muutakin nähtävää kuten vanhoja kodin taloustavaroita, työkaluja, autojen pienoismalleja sekä radioita ja televisioita. Museo sijaitsee Liperin Ylämyllyllä, 13 kilometriä Joensuusta.

Myllyn_Vanhat_Autot_TT
 • Ylämyllyntie 87b, 80400 Ylämylly
 • Puh. 040 556 8830
 • www.automuseo.info
 • Aukiolo: 19.6.–15.8. klo 11–17, paitsi juhannusaattona ja juhannuspäivänä

Kuopion Automuseo

Kuopion Automuseo on näyte talkootyön voimasta. Autovalikoima elää koko ajan. Esillä on myös moottoripyöriä ja autoiluun liittyviä tarvikkeita. Museo avautui vuonna 2002.

 • Hannes Kolehmaisenkatu 2, 70110 Kuopio
 • Puh. 017 282 0550, 017 282 0550
 • www.kuopionautomuseo.fi
 • Aukiolo: ma–pe klo 9–15
 • Pääsymaksu: aikuinen 4 €, lapset 7–12-vuotta 2 €, perhelippu 8 €. Ryhmät yli 8 henkeä 3 € / henkilö

Puijon torni

Puijon torni on maamerkki, joka sijaitsee Puijon mäen laella parin kilometrin päässä Kuopion torilta. Ensimmäinen puusta rakennettu näkötorni valmistui Puijolle jo vuonna 1856. Nykyinen, ikoniseksi nähtävyydeksi muodostunut 75 metriä korkea betonitorni valmistui 1963. Mäen harjalla seisovasta tornista avautuvat henkeäsalpaavat näkymät suomalaiseen metsä- ja järvimaisemaan sekä Kuopion kaupunkiin. Maisemia käy vuosittain ihailemassa yli 80 000 vierailijaa.

 • Puijontie 135, 70300 Kuopio
 • Puh. 041 317 9535
 • www.puijopeak.fi
 • Aukiolo: ma–su klo 10–16/17
 • Pääsymaksu: Aikuiset 7 €, lapset 4–16 vuotta 4 €, alle neljävuotiaat ilmaiseksi. Opiskelijat ja eläkeläiset 5 €. Perhelippu (2+2) 16 €. Ryhmät yli 15 henkeä 5 €/hlö

Savolaistorppa Konttila

Savolainen kaski- ja mäkitila sijaitsee kilometrin päässä Puijon tornista pohjoiseen. Esillä on Kuopion vanhinta rakennuskantaa ja mäkitorpan perinnemaisemaa vuodesta 1770. Tarjolla opastuskierroksia ryhmille Puijon alueella ja Konttilan tilalla. Kesällä järjestetään tilauksesta kirkkoveneretkiä Kallavedellä ja muilla lähivesialueilla. Tilalla on myytävänä omaa hunajaa ja mehiläisvahakynttilöitä matkamuistoksi. Eläimiä lähestyminen silittelyetäisyydelle on sallittu vain kahvilan asiakkaille aukioloaikana.

 • Antikkalantie 114, 70300 Kuopio
 • Puh. 050 595 4434
 • www.konttila.fi
 • Aukiolo: ma–su klo 11–18

Lepikon torppa

Lepikon torppa Pielavedellä on presidentti Urho Kekkosen syntymäkoti. Presidentti Kekkosen isä Juho Kekkonen hankki asumisoikeuden torppaan kevättalvella 1900 ja muutti kesällä vaimonsa kanssa Mikkelistä Pielavedelle. Samana vuonna syyskuun 3. päivänä syntyi perheen esikoispoika, joka sai kasteessa nimekseen Urho Kaleva. Kekkoset asuivat Lepikon torpassa vuoden 1906 loppupuolelle, jonka jälkeen he muuttivat Kuopioon, Lapinlahdelle, Iisalmeen, ja vuonna 1911 Kajaaniin. Lepikon torppa on olemassaolonsa aikana kokenut varsin monia vaiheita. Torpan omistaja on vaihtunut useita kertoja, kuten torpan ulkonäkökin.

Alun pitäen torppa on ollut yhden huoneen käsittävä savupirtti, mutta jo 1860-luvulla siihen on rakennettu myös kamari. Kun Kekkoset muuttivat torppaan vuonna 1900, savutuvan kiuas korvattiin savupiipullisella uunitakalla, jonka Juho Kekkonen itse muurasi. Seinät veistettiin pyöröhirsistä nykyiseen asuunsa. Lepikon torpan historiallinen arvo huomattiin, kun torpan pojasta oli tullut Suomen moninkertainen pääministeri, ja maan päämies vuonna 1956. Torppa entisöitiin museoviraston johdolla 1900-luvun alun asuunsa, sekä avattiin museoksi presidentti Kekkosen syntymäpäivänä 3.9.1966. Osa torpan esineistä on alkuperäistä Kekkosen suvulle kuulunutta esineistöä.

 • Urho Kekkosentie 121, 72400 Pielavesi
 • Puh. 044 2747408
 • www.lepikontorppa.fi
 • Aukiolo: klo 10–18
 • Pääsymaksu: Aikuiset 5 €, lapset, opiskelijat ja eläkeläiset 3 €, perhelippu 10 €. Ryhmäliput (30 henkilöä) aikuiset 100 €, lapset, opiskelijat ja eläkeläiset 80 €

Riuttalan Talonpoikaismuseo

Kuopion Karttulassa Riuttalan kylässä sijaitseva Riuttalan Talonpoikasmuseo historia ulottuu aina vuoteen 1657, jolloin tilasta löytyy merkintä Pietari Brahen hallitsemien läänialueiden kartasta. Sittemmin tämä savolainen mahtitila on siirtynyt vuonna 1975 Ikäheimon suvulta Riuttalan talopoikaiskulttuurin suojelusäätiön omistukseen. Talonpoikaismuseo palvelee kesäkautena 14 hehtaarin ja yli 20 rakennuksen kokonaisuuden kattavana museona. Museoalueella toimii kahvila-ravintola.

 • Riuttalantie 719, 72100 Karttula
 • Puh. 050 595 4183
 • www.riuttala.fi
 • Aukiolo: tarkista ennakolta
 • Pääsymaksu: aikuiset ja yli 16-vuotiaat 10 €, lapset alle 16-vuotiaat 4 €, alle kouluikäiset veloituksetta, perhelippu (2 aikuista ja seurueen kaikki alle 16-vuotiaat lapset) 20 €, ryhmälippu (ennakkovarauksella, min. 10 hlö) 7 €. Ryhmälippu opastuksen kera (ma–la), opastus tilattava etukäteen, opastuksen minimiveloitus 150 €/ryhmä (ma–la), max 30 hlö/ryhmä/opas 12 €. Eurooppalainen nuorisokortti 6 €

Panimomuseo

Oluen matka maltaista tuoppiin on ollut pitkä ja vaiherikas. Oluella on maksettu sotilaiden palkkoja, sitä on käytetty maksuvälineenä sekä lääkkeenä. Tiettävästi vanhin dokumentti oluen juomisesta on 4 000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Jo muinaissuomalaiset esi-isämme nauttivat olutta ja kansalliseepoksemme Kalevala kuvaakin vuolaasti oluenpanoa. Juoman tärkeää merkitystä korostanee se, että oluenpanosta kerrotaan Kalevalassa monisanaisemmin kuin maailman luomisesta. Olipa oluella omat jumalolentonsakin kuten Pellonpekko, joka antoi ohralle kasvun ja Osmotar, oluen seppä. Paljon myöhemmin, vuonna 1853, kansalliskirjailijamme Sakari Topelius lanseerasi aatteen, jossa mainitaan, että olut on hyvää, ravitsevaa ja kylmänäkin nautittuna lämmittävää ja terveellistä. Iisalmessa on valmistettu olutta menestyksellä jo yli 140 vuotta. Oluen mielenkiintoiseen historiaan voi tutustua vuonna 1988 avatussa panimomuseossa. Museo esittelee monipuolisesti juoman kehitystyötä ja valmistusta vaihe vaiheelta. Museo sijaitsee Iisalmessa Olvi-oluthallilla, aivan Olvin panimon kupeessa.

 • Luuniemenkatu 4, 74100 Iisalmi
 • Puh. 040 049 2001, 044 276 7729
 • www.olvisaatio.fi/panimomuseo, www.facebook.fi/panimomuseo
 • Aukiolo: ma–pe klo 8–13

Pikku Pietarin torikuja

Kuopion keskustassa, lähellä toria, sijaitsee idyllinen Pikku-Pietarin Torikuja. Puutaloryhmä on valmistunut vuonna 1903. Yli satavuotiaan asuintalon rakennutti teurastaja ja liikemies Wilhelm Tuhkanen omaksi kodiksi perheelleen. Kiinteistössä on suoritettu mittava peruskorjaus. Vuoden 1989 kesäkuussa alkoi Pikku-Pietarin Torikujan toiminta. Kujalla on nykyisin 14 pientä puotia, joiden sydämenä sykkii Tallikahvila terasseineen. Aittojen runsas tuotevalikoima tarjoaa yksilöllisiä lahja- ja käyttöesineitä. Joidenkin aittojen yläkerroissa voi ihailla taide- ja käsityönäyttelyitä. Kujalla pidetään myös työnäytöksiä. Yli 100-vuotias puutaloryhmä on suojelukohde.

 • Hatsalankatu 24, 70110 Kuopio
 • www.pikkupietarintorikuja.fi, info@pikkupietarintorikuja.fi, www.facebook.fi/pikkupietarintorikuja

Suomen Kivikeskus ja Kivikylä

Suomen Kivikylä Juuan Nunnanlahdessa on monipuolinen yritys- ja elämyskeskus, joka perehdyttää kiven maailmaan tieteen, taiteen ja kiviteollisuuden näkökulmista. Kivikeskuksessa järjestetään vuosittain taidenäyttelyitä. Kivikylästä löytyvät perinnepolku, kivipuisto, Tulikivi-studio, vuolukivilouhos, uuninäyttely, vuolukivimuseo ja Tulikivi Ravintola. Ostoksiakin voi tehdä on kesäaikaan kirppiksellä ja Kivikylän Herkku -kyläpuodissa sekä Kolin Panimossa. Geotietokeskus valottaa kiven historiaa maapallon syntyajoista esihistoriallisten aikojen kautta nykypäivään.

 • Joensuuntie 1226, 83940 Juuka
 • Puh. 020 763 6600
 • www.kivikyla.fi
 • Aukiolo: Vuolukivimuseo ja louhokset arkisin klo 9–16.

Juvan Tryffelikeskus

Maailman kallein syötävä sieni tryffeli kasvaa maanpinnan alla, jopa 30 sentin syvyydessä. Sieniä metsästetään, paikannetaan ja nostetaan ylös yleensä tryffelin etsintään koulutettujen koirien avulla. Juvan Tryffelikeskus on perustettu vuonna 2007. Keskuksen yhteydessä Juvan Partalassa sijaitsee myös Suomen suurin tryffelitarha. Keskuksen palveluihin kuuluvat muun muassa tryffelitaimien myynti ja koiranomistajien ohjaus tryffelin metsästykseen. Aukioloaikana on mahdollisuus tutustua toimintaan sekä hankkia tryffelillä siirrostettuja tammentaimia sekä muita tryffelituotteita.

 • Huttulantie 1 C, 51900 Juva
 • Puh. 0400 158 788
 • www.juvatruf.fi
 • Aukiolo: arkipäivisin klo 11–13

Ravintola Kuappi

Iisalmelainen Ravintola Kuappi on maailman pienin ravintola, Guinnessin ennätyskirjan mukaan ainakin. Paikka oli alun perin vuonna 1907 valmistunut VR:n taukotupa. Ravintolasaliin mahtuu sisälle yhtä aikaa kaksi asiakasta tarjoilijan lisäksi. Kelien tai varusteiden salliessa tarjoilu terassille onnistuu, jonne mahtuu kaksi asiakasta. Vieressä sijaitsee isoveli eli Ravintola Olutmestari, joka on entinen vuonna 1893 rakennettu tulli- ja pakkahuone. Makasiinirakennus kunnostettiin ravintolakäyttöön 1980-luvulla.

 • Veikonkatu, 74100 Iisalmi
 • Puh. 017 816 644
 • www.olutmestari.com/?Kuappi

Bomban karjalaiskylä ja kylpylä

Kaunis Bomban talo ja karjalaiskylä henkivät karjalaista rakennusarkkitehtuuria ja kulttuuria. Alueella on tarjolla ravintolapalveluita, esteetön kylpylä ja elämyksellisiä ohjelmapalveluita. Majoittuminen karjalaiskylässä on myös mahdollista. Kylän putiikeista voit ostaa käsitöitä, matkamuistoja ja paikallisia tuotteita. Kesätorin Kouffi-puodista löytyy karjalaisia herkkuja. Bomban talon arkkitehtuuri kertoo alueen kirjavasta historiasta lännen ja idän välisenä kohtaamispisteenä.

 • Suojärvenkatu 2, 75500 Nurmes
 • Puh. 050 406 6122
 • www.bomba.fi, kati.lipponen@pikes.fi, bomba.vastaanotto@sok.fi, www.facebook.fi/bombanurmes
 • Aukiolo: tarkista ennakolta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Huikeita koskia, kansallismaisemia ja muita luontokohteita

Kolin kansallispuisto 

Matkailu Kolilla alkoi jo reilut sata vuotta sitten. Monen mielestä Koli on edelleen maan kaunein luontomatkailukohde. Kolilla yhdistyvät luonto- ja kulttuuriarvot sekä laadukkaat ja monipuoliset matkailupalvelut ympäri vuoden. Matkailu on sovitettu tarkoin yhteen kansallispuiston suojelutehtävien kanssa. Kansallismaisemia voi ihailla makunsa mukaan korkeiden rinteiden huipulta tai Pielisen aalloilta. Kolilla kohtaavat järvi-Suomen ja vaaramaisemien parhaat piirteet. Suomen viidenneksi suurin järvi Pielinen, metsäiset maisemat, saaret sekä Kolin vaarojen jylhät piirteet tarjoavat suomalaisuuden suosikkimaiseman. Hyvällä säällä Kolilta avautuu kaunis näkymä Pieliselle saaristoineen. Vuoteen 1973 asti Koli sijaitsi Pielisjärven kunnan alueella, joka silloin yhdistyi Lieksan kauppalan kanssa Lieksan kaupungiksi.

Koli on Pohjois-Karjalan korkein vaara Pielisen rannalla Lieksassa. Koli on lähinnä valkoista kvartsiittia, ja sen laella on suuria puuttomia, paljaita valkoisia kalliopintoja. Kolin tärkeimmät huiput ovat Ukko- ja Akka-Koli sekä Paha-Koli, jossa on jyrkkä seinämä. Kolin korkein kohta on Ukkokolilla. Kolin korkeus merenpinnasta on 347 metriä. Kansallispuiston polut, ladut ja rinteet kutsuvat kokemaan – lyhytkin kävelyjotos vetreyttää mukavasti automatkan puuduttamat jäsenet. Turkulaiset vierailijat todennäköisesti kokeilevat, toimiiko Kolin funikulaari-rinnehissi paremmin kuin Turun ”jumikulaari”.

 

 • 83960 Koli
 • Puh. 045 138 7429
 • www.koli.fi, info@koli.fi, www.facebook.fi/koli.fi
 • Aukiolo: ympäri vuoden

Patvinsuon kansallispuisto

Patvinsuon kansallispuisto sijaitsee itäisessä Suomessa lähellä Venäjän rajaa Lieksan ja Ilomantsin rajalla. Patvinsuon kansallispuiston pinta-ala on 105 neliökilometriä tehden siitä eteläisen Suomen laajimman kansallispuiston. Patvinsuon tunnusmerkkeinä ovat laajat suoalueet sekä Suomunjärvi hiekkarantoineen. Alue soveltuu erinomaisesti patikointiin, lintujen tarkkailuun ja melomiseen.

 • Lieksa
 • Puh. 020 639 5654
 • www.viakarelia.fi/luonto/patvinsuon-kansallispuisto, www.luontoon.fi/patvinsuo, ukko@metsa.fi
 • Aukiolo: ympäri vuoden

Korkeakoski

Maaningan Korkeakoski on suosittu käyntikohde varsinkin keväisin lumien sulaessa, kun putous on komeimmillaan. Korkeakosken rotkolaaksossa on noin 35 hehtaarin laajuinen luonnonsuojelualue. Rotkon jyrkät rinteet muodostavat poikkeukselliset maasto-olosuhteet. Alueella sijaitseva Korkeakoski on Suomen korkein vapaana virtaava koski. Korkeutta sillä on noin 36 metriä. Veden virtaama vaihtelee suuresti vuodenaikojen mukaan. Korkeakoski ja Korkeakoskenjoki saavat vetensä useista pienistä järvistä, jotka päätyvät jyrkkien kallioseinämien reunustamaan Maaninkajärveen Tuovilanlahdessa. Kosken korkeimman kohdan vieressä, osoitteessa Korkeakoskentie 111, on parkkipaikalla opastetaulu ja kesäisin auki oleva pieni kioski-kahvila. Parkkipaikalta vie helppokulkuinen lyhyt reitti putouksen yläosaan tehdylle tasanteelle sekä ympäristön poluille. Tasanteelta lähteviä portaita pääsee halutessaan alas rotkoon.

 • Korkeakoskentie 107, 71775 Maaninka
 • www.kuopio.fi/korkeakoski
 • Aukiolo: ympäri vuoden

Linnansaaren kansallispuisto

Linnansaaren kansallispuisto keskellä Saimaaseen kuuluvaa Haukivettä on suomalaista järviluontoa parhaimmillaan. Linnansaaren kansallispuisto satoine saarineen ja suurine selkineen on vesiretkeilijän paratiisi. Kansallispuisto on myös Saimaannorpan ja Kalasääsken kotivesiä, jossa pääset näkemään nämä upeat eläimet omassa elementissään. Kansallispuisto soveltuu niin päiväkävijöille kuin telttailijoille, kalastajille, melojille ja veneilijöille. Retkelle voi lähteä joko itsenäisesti tai osallistua opastetulle retkelle. Opastettuja retkiä Linnansaaressa ovat mm. norppasafarit, melontaretket, kalaretket, järvisafarit ja risteilyt laivalla. Linnansaareen voi tutustua itsenäisesti reittiveneellä, joka kulkee Oravista Linnansaaren pääsaarelle.

 • Porosalmentie 313, 58900 Rantasalmi
 • Puh. 02 0639 5929
 • www.luontoon.fi/linnansaari
 • Aukiolo: tarkista ennakolta, samoin kuin reittiveneen aikataulut ja kyytihinnat

Orinoron rotko

Jännittävä koko perheen patikointi- ja retkeilykohde Soisalon saaressa Mustinmäessä. Luontopolun pituus on noin 7 km. Kulje merkittyä luontopolkua jäätikköjen uurtamaan pystyseinäiseen rotkoon ja paista makkaraa lammenrannan laavulla, jossa on saatavilla polttopuita. Orinoron pituus on noin 200 metriä ja syvyys suurimmillaan lähes 20 metriä. Rotkon pohjalla pulppuaa lähde, lumi ja jää säilyvät siellä kesäkuulle saakka. Alueella kasvaa mm. raidankeuhkojäkälä ja pohjankorvanjäkälä. Orinoron rotkolaakso on Geologian tutkimuskeskuksen kokoamalla valtakunnallisesti arvokkaiden geologisten luontokohteiden listalla.

 • Mustinmäentie 83, 79100 Leppävirta
 • Puh. 044 790 6033
 • www.visitleppavirta.fi/palvelu/orinoron-rotko
 • Aukiolo: ympäri vuoden

Ruunaan kosket

Ruunaan koskia kutsutaan Suomen parhaaksi koskenlaskupaikaksi. Voit laskea kosket vaihtoehtoisesti puuveneellä, kumilautalla tai koskilautalla. Retkeilyalueen reitit sopivat patikoijile, ja alueella voi myös kalastaa. Alueella on seitsemän koskea 16 km matkalla. Neitikoski on koskialueen keskellä ja tunnettu stopparistaan, jossa koskimelojat taituroivat lähes päivittäin. Halukkaat voivat laskea neljä koskea kumiveneellä tai kuusi koskea puuveneellä. Ruunaa sijaitsee Lieksasta 30 kilometriä itään.

 • Ruunaantie 129, 81750 Ruunaa
 • Puh. 040 035 2307
 • www.ruunaanmatkailu.fi/koskenlaskut, info@ruunaanmatkailu.fi, www.facebook.fi/ruunaanmatkailu
 • Aukiolo: Tarkista ennakolta. Retkille aina ennakkovaraus.
 • Pääsymaksu: puuveneellä alkaen 35 € ja lapset alle 12-vuotiaat 17,50 €, kumilautalla alkaen 37 € ja lapset alle 12-vuotiaat 18,50 €.

Huutavanholma

Tahkon rinteiden eteläpuolella sijaitseva Huutavanholma on 43 hehtaarin laajuinen jyrkkäpiirteinen ja paikoin louhikkoisen mäkimaastoinen lehtojensuojelualue. Kurun pohjalla soliseva puro, ja sitä voi ihastella vaellusreitiltä.

 • Tahkonlaaksontie 4, 73310 Tahkovuori
 • www.kuopiotahko.fi/paikat/tahkon-retkeilyreitit/
 • Aukiolo: ympäri vuoden

Seinävuoren rotkolaakso

Seinävuoren rotkolaakso on jylhyydessään näkemisen arvoinen luontonähtävyys Kuopion ja Joensuun välissä. Kallionhalkeamaan syntynyt ja viimeisimmän jääkauden aikana, noin 10 000–12 000 vuotta sitten, muovautunut rotko on noin 500 metriä pitkä, 20–40 metriä leveä ja korkeimmalla kohdallaan jopa 25 metriä syvä. Rotkolaakso rauhoitettiin vuonna 1964 luonnonsuojelulain nojalla luonnonsuojelualueeksi. Rotkolaakson retkeilykohteessa on hyvä varustelutaso: kookas laavu nuotiopaikkoineen, grillikota, näköalatasanne, laituri, opastustaulut, puuliiteri sekä käymälä. Näköalatasanne, laavu ja laituri ovat esteettömiä. Rotkolaakson ympäri kiertää noin 2,5 kilometrin pituinen retkeilyreitti. Reitti on osin melko vaativa. Opastettu polku kulkee paikoitellen läheltä rotkon reunaa, joten patikoijien kannattaa noudattaa varovaisuutta.

 • Seinävuorentie, 71200 Tuusniemi
 • Puh. 044 720 9014, 040 486 1900
 • www.tuusniemi.fi/seinavuoren-rotkolaakso
 • Aukiolo: ympäri vuoden

Moilas Oy:n leipomon myymälä

Moilas Oy on yksi Suomen suurimmista yksityisistä leipomoista, gluteenittomien leipomotuotteiden markkinajohtaja ja vientimenestyjä. Vuonna 1955 syntynyt Moilas on perustajasuvun omistama perheyritys, jonka pääkonttori on siellä missä juuretkin: Pieksämäellä.

 • Paakarinpolku 1, 76850 Naarajärvi
 • Puh. 044 761 4422
 • www.facebook.com/Moilasmyymalakahvila/, info@moilas.com
 • Aukiolo: tarkista ennakolta

Punaisen piipun kievari, Kotileipomo Siiskonen

Punaisen piipun kievari on Kotileipomo Siiskosen leipomomyymälä ja kahvila-ravintola Juvalla noin 22 km Mikkelistä Kuopioon päin. Siiskosen tuotteiden salaisuus on vuosikymmenten kokemus ja kotimaisten raaka-aineiden kunnioitus. Heidän tavoitteensa on - ei sen enempää tai vähempää - kuin saada herkuttelijan suu vehnäselle. Kotoisassa ilmapiirissä voit nauttia myös herkullisen lounaan ja piristävät pullakahvit sekä napata vielä lämpimäiset mukaan tuliaisiksi.

 • Kauraleiväntie 10, 51760 Nuutilanmäki
 • Puh. 044 700 4282
 • www.kauraleipa.fi, kievari@kauraleipa.fi, www.facebook.com/KotileipomoSiiskonen
 • Aukiolo: ma–to klo 7–17, pe klo 7–18, la klo 8–16 ja su klo 10–16. Lounas joka päivä klo 11–15

Tiinan Tupa

Tiinan tupa sijaitsee valtatie 9:n varressa, Jyväskylän ja Kuopion puolivälissä, Mehtiöjärven kauniissa maisemissa. Tiinan tuvassa myydään maistuvia kotileivonnaisia ja erinomaisia kalakukkoja. Sämpylä täytetään asiakkaalle tämän toiveiden mukaan, jolloin taataan se, että tarjolla on aina tuoretta ja maistuvaa purtavaa. Santsikuppi kahvia on kuulunut hintaan kahvilan perustamisesta eli vuodesta 1974 saakka.

 • Ysitie 624, 77700 Rautalampi
 • Puh. 040 554 2147
 • www.tiinantupa.com, www.facebook.com/pages/Tiinan-Tupa/148869555179118?fref=ts
 • Aukiolo: kesällä klo 9–21

Kiteen eläinpuisto

Kiteen eläinpuisto on Suomen neljänneksi suurin eläinpuisto. Kahden kilometrin mittaisen maisemapolun kulkija voi tutustua 50 eläinlajiin, joit ovat muun muassa Riku-karhu, ilvekset, jakit, peurat, alpakat, villasiat ja porot. Eläinpuiston uusimpia eläimiä ovat daavidinhirvi eli milu ja ayam gemani -kanat. Kiteen eläinpuisto sijaitsee Matkailukeskus Pajarinhovin alueella, ja se on avoinna ympäri vuoden. Eläinpuiston vieressä on hotelli, mökkejä, ravintola, tanssipaviljonki, kauppa ja kylpylä.

 • Pajarinniementie 1, 82430 Puhos
 • Puh. 02 0742 5770
 • www.kiteezoo.fi, info@pajarinhovi.fi, www.facebook.fi/kiteezoo
 • Aukiolo: 1.5.–14.6. klo 10–17, 15.6.–7.8. klo 9–19, 8.8.–31.8. klo 10–17, 1.9.–30.4. klo 11–15
 • Pääsymaksu: aikuinen 19 €, lapset 3–12 vuotta 13 €, perhelippu 2 aikuista ja 2 lasta 49 €

Kuopion eläinpuisto

Koko perheen elämyskohde Kuopion eläinpuisto sijaitsee Vehmasmäen kylässä noin 20 kilometriä Kuopiosta etelään. Eläinten lisäksi puistosta löytyy leikkialueita sekä keppihevostalli, jossa perheen pienimmätkin pääsevät helposti ratsaille. Vanhoja työkoneita on esillä Wanhojen traktoreiden näyttelyssä. Terassi-Kahvila Tupa tarjoilee suolaiset ja makeat leivonnaiset, jäätelöt ja limonadit, jotka voi nautiskella aurinkoisella kesäterassilla tai vaikkapa riippumatossa loikoillen. Sateen sattuessa kahvilassa aika kuluu erilaisia lautapelejä pelaillen. Omatoimiseen eväsretkeilyyn puistosta löytyy useita grillimajoja ja pöytäryhmiä.

 • Rantasuontie 39, 70870 Hiltulanlahti
 • Puh. 050 582 6531
 • www.kuopionelainpuisto.com
 • Aukiolo: Rauhalahden eläinpuisto avautuu 5.6.
 • Aikuiset 10 €, lapset 2–12 vuotta 8 €, alle kaksivuotiaat ilmaiseksi.

Lintulan luostarin Pyhän Kolminaisuuden kirkko

Lintulan luostarin Pyhän Kolminaisuuden kirkko on rakennettu ja vihitty käyttöön vuonna 1973. Kirkon kiinnostavaan arkkitehtuurin lisäksi kävijää puhuttelevat lukuisat taidokkaat ikonimaalaukset, erityisesti ikonimaalari Petros Sasakin kädenjälki. Hänen maalaamiaan ovat alttarin suuri Jumalansynnyttäjän Ennusmerkki -ikoni sekä ikonostaasin ikonit yhtä lukuun ottamatta.bErityisessä kiotassa kirkkosalin vasemmalla puolella on sisariston tärkein muisto vanhasta Lintulasta, Jumalanäidin Jerusalemilainen ikoni, johon on upotettu kivenpala Golgatalta ja Kristuksen haudalta. Sen edessä on luostarin suojelijan pyhän Johannes Kronstadtilaisen ikoni. Kirkossa toimitetaan jumalanpalvelukset aamuin ja illoin.

 • Honkasalontie 3, 79830 Palokki
 • Puh. 040 485 7603
 • www.lintulanluostari.fi, lintulan.luostari@ort.fi

Kerimäen kirkko

Kerimäen kirkko on maailman suurin puukirkko. Keltainen jättiläinen sijiatsee pienessä Saimaan Puruveden rantakylässä Kerimäellä. Arkkitehti A. F. Granstedtin suunnittelema puukirkko on valmistunut vuonna 1847 ja vihitty käyttöön helluntaina vuonna 1848. Kirkossa on yli puolitoista kilometriä penkkejä, istumapaikkoja on yli 3 000 ihmiselle. Seisomapaikkoineen kirkkoon mahtuu noin 5 000 ihmistä. Kirkko on avoinna pääsääntöisesti kesäaikaan. Vuosittain kirkossa järjestetään myös tunnelmallinen jouluaamun jumalanpalvelus, jossa palaa sadat aidot kynttilät.

 • Hälväntie 1, 58200 Kerimäki
 • Puh. 015 578 9123
 • www.savonlinnanseurakunta.fi/kerimaen-kirkko
 • Aukiolo: 7.6.–30.6. klo 10–16, 1.–31.7. klo 10–18

Paateri – Eva Ryynäsen taiteilijakoti ja ateljee

Kuvanveistäjä Eva Ryynäsen taitelijakoti ja Paaterin kirkko, galleriakahvila ja kirkko muodostavat vaikuttavan kokonaisuuden, jossa taiteilijan kädenjälki näkyy vahvana. Paateri sijaitsee Vuonisjärvellä, lähellä Vuonislahden kylää, noin 27 kilometrin päässä Lieksan keskustasta. Suomen taideakatemiassa opiskellut Eva Ryynänen (1915–2001) loi uransa aikana yli 500 veistosta, materiaalina yleensä puu.

 • Paateri 21, 81560 Vuonisjärvi
 • Puh. 040 104 4055
 • www.lieksa.fi/paateri, museo@lieksa.fi, www.facebook.fi/Paateri-Kuvanveist%C3%A4j%C3%A4-Eva-Ryyn%C3%A4sen-taiteilijakoti-171926346778253
 • Aukiolo: 15.5.–15.9. joka päivä klo 10–18
 • Pääsymaksu: aikuiset 8 €, opiskelijat, eläkeläiset 6,50 €

Botania-puutarha

Joensuun Botania Oy on yksityinen puutarha Joensuun Linnunlahdessa. Botanian alue käsittää kaksi kasvihuonetta, sekä kolmen hehtaarin laajuisen ulkopuutarhan. Kasvihuoneissa eri vyöhykkeiden kasveja läheltä ja kaukaa. Puutarhassa on yli 2 000 kasvia ympäri maailmaa. Sisäpuutarhassa on edustettuna kolme eri suurilmastoa: tropiikki, subtropiikki sekä aavikko. Ulkopuutarhassa on aistipuutarha, lastenpuutarha, keittiöpuutarha ja paljon muuta.

 • Heinäpurontie 70, 80110 Joensuu
 • Puh. 050 562 9482
 • www.botania.fi
 • Aukiolo: tarkista ennakolta
 • Pääsymaksu: aikuiset 15 €, lapset 4–12 vuotta 7 €, perhelippu 45 €, opiskelija, eläkeläinen, työtön ja varusmies 10 €

TeaHause of Wehmais

Englantilainen teehuone perustettiin vuonna 2010 sukukartanon pihapiirissä sijaitsevaan vanhaan hevostalliin. Kesäkuussa 2020 ovet avattiin uudistuneena teehuone & bistrona – englantilainen maaseuturomantiikka antoi tilaa persoonalliselle skandinaavisranskalaiselle bistrotunnelmalle. TeaHouse of Wehmais keskittyy entistä vahvemmin teehen ja eri teekulttuureihin ja niiden yhdistämiseen paikallisista, laadukkaista raaka-aineista valmistettuun ruokaan ja leivonnaisiin.

 • Pieksämäentie 234, 51900 Juva
 • Puh. 040 4101 626
 • www.teahouse.fi, tee@teahouse.fi, www.facebook.com/teahousewehmais
 • Aukiolo: 1.6.–31.8.2021 ma–pe klo 11–17, la–su klo 11–18

Väisäsen Kotiliha

Väisäsen Kotiliha on lihanjalostukseen ja suoramyyntiin keskittynyt yritys valtatie 5:n varrella, IIsalmen Taipaleessa. Palveluihin kuuluu myös kahvittelu- ja lounasruokailumahdollisuus. Tuliaisiksi on tarjolla kymmenien lähiseudun tuottajien ja pienyrittäjien tuotteita: leipiä, säilykkeitä, jauhoja, hunajaa...

 • Kuopiontie 1056 A, 74520 Iisalmi
 • Puh. 017 744 178
 • www.vaisasenkotiliha.fi, jorma.vaisanen@vaisasenkotiliha.fi, www.facebook.com/vaisasenkotiliha
 • Aukiolo: arkisin klo 8–17, la klo 8–15, su klo 12–17

Pikku Kakkosen leikkipuisto

Savonlinnan keskustassa Olavinlinnan kupeesta löytyvä Pikku Kakkosen leikkipuisto on perheen pienempien suosikkipaikka. Puisto sijaitsee veden äärellä hienoissa maisemissa. Leikkipuistossa on lukuisia laitteita. Alue on aidattu, joten pienimmätkin lapset voivat leikkiä siellä turvallisesti. Leikkipuiston vieressä on hiekkapohjainen yleinen uimaranta pukukoppeineen ja laitureineen. Ympäröivillä nurmikkoalueilla on mukava ottaa aurinkoa ja nauttia vaikka retkieväät. Kesäsesonkina palvelee jäätelökioski. Leikkipuistosta on lyhyt matka Olavinlinnaan sekä Riihisaareen.

 • Erik Laxmannin puistotie, 57130 Savonlinna
 • www.visitsavonlinna.fi/products/pikku-kakkosen-leikkipuisto
 • Aukiolo: ympäri vuoden

Kylpylöitä, kartanoita – ja muita yösijoja

 

Koljonvirran Kartano

Historiallinen ja hauska, sitä on ympäri vuoden palvelevaan majatalo Koljonvirralla. Samassa paikassa Iijärven rannalla yöpyivät aikoinaan pitkänmatkalaiset pohjoisen kävijät. Tarinoita pullollaan oleva talo ja eloisa pihapiiri tarjoavat vapaa-ajanviettäjälle irtioton arjesta. Koljonvirran Kartanolla on ympäri vuoden käytössä huoneita 20 majoittujalle. Koljonvirralla voi yöpyä myös mökissä tai leirintäalueella. Leirintäalueella vieraiden käytössä on muun muassa polkuautot, trampoliineja, airtrack, leikkiaitta, uimaranta, kiikut, soutuvene, surffilaudat, keppihepparata, minigolf ja skeittiramppi. Alueella palvelee myös kioski, kahvila ja ravintola.

 • Ylemmäisentie 6, 74160 Iisalmi
 • Puh. 050 321 3846
 • www.koljonvirrankartano.fi, koljonvirta@koljonvirta.fi, www.facebook.fi/koljonvirrankartano
 • Aukiolo: ympäri vuoden

Hotel & Spa Resort Järvisydän

Hotel & Spa Resort Järvisydän on monin tavoin ainutlaatuinen kokemus. Rakenteissa on käytetty luonnonkiveä ja yli 500 vuotta vanhoja uppotukkeja. Kylpylä lämpenee järvi-/maalämmöllä ja aurinkoenergialla. Kylpylässä on kuusi saunaa: hamamista, höyrysaunaan ja hakosaunasta infrapunasaunaan. Saunat ovat yhteiskäytössä miehille ja naisille, joten saunan lämmöistä pääset nauttimaan uima-asussa. Kylpylässä on viisi allasta. Lastenallas (syvyys 30 cm) on varustettu pienellä liukumäellä sekä kylpyleluilla. Sisäaltaiden veden lämpötila on 31 astetta. Ulkoaltaissa käytetään Saimaan järvivettä ja altaiden lämpötila vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Ulkoaltaita ei lämmitetä. Myrskysuihkuhuoneessa voi nauttia neljästä erilaisesta suihkusta. Suolahuone on luonnonmukaista hoitoa iho- ja hengitysongelmiin.

 • Porosalmentie 313, 58900 Rantasalmi
 • Puh. 020 729 1760
 • www.jarvisydan.com, jarvisydan@saimaaholiday.net, www.facebooks/jarvisydan
 • Aukiolo: ma–to ja su klo 10–20, pe–la klo 10–21. Klo 18–21 kylpylä avoinna vain yli 18-vuotiaille
 • Pääsymaksu: aikuinen 29,90 €, lapsi 4–12 vuotta, opiskelija, eläkeläinen 18,90 €, perhelippu 69,90 €

Hotelli Saima

Hotelli Saima sijaitsee Savonlinnan vanhan kaupungin sydämessä lähellä Olavinlinnaa. Historiallisen rakennuksen huoneet on kunnostettu vuonna 2017 noudattaen nykyisiä turvamääräyksiä. Alakerran huoneiden perinteiset kuviotapetit huokuvat menneiden aikojen muistoja, kun taas yläkerran huoneet on rakennettu säilyttäen alkuperäisiä puurakenteita. Jokaisessa huoneessa on oma tunnelmansa ja uniikki kokoelma eri vuosikymmenten huonekaluja, joista suurin osa on hankittu paikallisilta ihmisiltä.

 • Linnankatu 11, 57100 Savonlinna
 • Puh. 015 515 340
 • www.kahvilasaima.fi
 • Aukiolo: Kahvila-Ravintola kesäkuu ma–su 10–17, heinäkuu ma–la 9–20 su 9–17, elokuu ma–su 10–17

Hotelli Golden Dome

Hotelli Golden Dome on vuonna 2016 avattu hotelli, jonka arkkitehtuuri ja sisustus mukailevat bysanttilaista loistokkuutta. Aamiaishuoneena toimivan suuren salin seiniä ja ikkunoita koristavat kreikkalaisen freskomaalari Dimitrios Andonopuloksen sekä Viktor Nikitenkon upeat uskonnolliset maalaukset. Hotellissa yksilöllisyys yhdistyy lähiajatteluun: aamiaisella tarjotaan paikallisia tuotteita – muun muassa karjalanpiirakat ja sämpylät leivotaan omassa keittiössä.

 • Kirkkopuistonkatu 28, 74100 Iisalmi
 • Puh. 044 752 9196
 • www.goldendome.fi, info@goldendome.fi, www.facebook.com/hotelgoldendome
 • Aukiolo: tarkista ennakolta
 • Hintatiedot: sales@goldendome.fi

Lohimaa

Lohimaa sijaitsee Tervossa, kauniin Äyskosken äärellä noin 45 minuutin ajomatkan päässä Kuopiosta tai 1,5 tunnin ajomatkan päässä Jyväskylästä. Tarjolla majoitusta mökeistä sekä kolmessa eri hotellirakennuksessa. Hotelleista tuorein Taimenvirta on valmistunut vuonna 2016 kuohuvan Äyskosken äärelle. Koskesta voi narrata taimenta. Lohimaa on suosittu kokousten, perhe- ja hääjuhlien pitopaikka. Kesäravintolan vetonauloja on lohen onginta, savustus ja loimutus. Kalaherkut voi nautiskella paikan päällä tai ottaa tuliaisiksi. Onginta on ilmaista, saaliista peritään maksu.

 • Lohitie 701, 72210 Tervo
 • Puh. 029 193 5070
 • www.lohimaa.fi
 • Aukiolo: Lohibaari avoinna joka päivä klo 9–19

Hotellilaiva Wuoksi

Persoonallinen Hotellilaiva Wuoksi on vaihtoehto isoille ketjuhotelleille. Hotellissa ei ole ympärivuorokautista vastaanottoa vaan sisäänkirjautuminen tapahtuu ovikoodilla, joka lähetetään asiakkaalle saapumispäivänä tekstiviestitse tai sähköpostitse. Laiva on valvottu ja vartioitu ympäri vuorokauden. Majoituksen hintaan kuuluu aamiainen.

 • Kuopion matkustajasatama, Koljonniemenkatu 1 A, 70100 Kuopio
 • Puh. 0400 720 600
 • www.wuoksi.fi, info@wuoksi.fi, www.facebook.com/hotellilaivawuoksi
 • Aukiolo: tarkista ennakolta, samoin hinnat 

Puukarin Pysäkki

Majatalo Puukarin Pysäkki on tunnettu puhtaasta lähi- ja luomuruoastaan, karjalaisesta ruokaperinteestä ja hyvästä palvelusta. Luomuruokaa tehdään raaka-aineita ja vuoden sesonkeja kunnioittaen ja karjalaista perimätietoa ylläpitäen. Vuonna 2017 Puukarin Pysäkki palkittiin toiseksi parhaana pienenä yrityksenä Portaat luomuun -ohjelman Luomu SM -kisoissa.

 • Kajaanintie 844, 75700 Valtimo
 • Puh. 01 345 4002
 • www.puukarinpysakki.com/, majatalo@puukarinpysakki.fi, www.facebook.fi/puukarinpysakki
 • Aukiolo: tarkista ennakolta

Cafe Asema B&B Kuopio

Cafe Asema B&B sijaitsee Kuopion rautatieasemalla. Persoonallisessa kahvilassa on tarjolla kotiinviemisiksi Lapuan Kankureiden pehmeitä ja ekologisia pyyhkeitä, Mas Du Roseaun luonnollisia kodinhoitotuotteita, THEONE:n kotimaisia ja luontoa kunnioittavia pesuaineita sekä Ib Laursenin sisustustavaroita ja Chocosis-suklaaherkkuja. Palveluihin kuuluu myös viihtyisä ja edullinen hostellimajoitus aamiaisineen.

 • Asemakatu 1, 70100 Kuopio
 • Puh. 044 788 1110
 • www.cafeasema.fi, www.facebook.com/CafeAsemaBB
 • Aukiolo (kahvila): ma–pe klo 8–17, la klo 9–16, su suljettu

Teksti: Moottorin työryhmä Kuvat: Moottorin arkisto

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat