27.5.2021

Matkalla kotimaassa – parhaat vinkit läntiseen Suomeen

Vinkkilistan avulla kotimaan matkailija löytää kiinnostavimmat, erikoisimmat ja elämyksellisimmät matkailukohteet reittisuunnittelun pohjaksi: kahviloista yösijoihin, kulttuurielämyksistä eläinpuistoihin ja Könnimuseosta luontokohteisiin.

Koskenkorva Museo sekä kesäkaudeksi 2021 valmistuva Könnimuseo sijaitsevat Ilmajoella Koskenkorvan kylässä kuulun viinatehtaan juurella. Museota ylläpitää Koskenkorvan perhe, ollaanhan Koskenkorvan tilan mailla. Koskenkorva Museolla käyvä saa kuulla monta monipolvista tarinaa kotipolton ajasta kimurantin kieltolain sekä tiukan ostajaintarkkailun kautta nykypäivään. Museosta voi hyvällä syyllä sanoa, että se on kylän, viinatehtaan ja alkoholihistorian kiinnostava kokonaisuus. Erikoisuus on baari, jossa on tarjolla maailman laajin valikoiman koskenkorvalaisia juomia maisteltavaksi.

Kesäkauden uutuutena on Könnimuseo, jossa arvoisansa esittelyn saavat Ilmajoen kuuluisat kellonrakentajat ja heidän taidonnäytteensä Koskenkorvan tilan päärakennuksen salissa. Esillä on kelloja, työkaluja ja tarinaa sekä videoesitys Könnien elämästä. Vieressä sijaitseva tehtaanjohtajalle työsuhdeasunnoksi tehty jykevä kivitalo on kunnostettu uniikiksi yösijaksi kymmenelle hengelle. Talossa on neljä makuuhuonetta, hyvin varusteltu keittiö, olohuone ruokasalin yhteydessä.

– Käyntikuntoisten könninkellojen lisäksi esillä on muita talteen museolle pelastettuja kellovanhuksia, jotka saattavat olla 1800-luvun alkuvuosikymmeniltä. Aitojen könninkellojen erottaminen jäljempänä tehdyistä on tarkkaa puuhaa, museon puuhanainen Sari Koskenkorva kertoo.

Museolla on esillä ja myynnissä myös tuore tietoteos könninsuvusta ja kelloista.

 • Trahteerintie 3, 61330 Koskenkorva
 • Puh. 050 300 5530
 • www.trahteeri.fi/museo/, info@trahteeri.com
 • Aukiolo: 1.6.–7.8. tiistaista lauantaihin klo 10–17. Kesällä sisäpihalla kahvila.
 • Pääsymaksu: museoihin aikuiset 5 €, eläkeläiset, opiskelijat, 12–18-vuotiaat 3 €, Museokortilla ilmainen sisäänpääsy.
Matkalla_kotimaassa_2021

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Suunnittele ennakolta, tarkista kohteiden aukiolot

Ennakkosuunnittelu on aivan erityisen arvokasta näinä korona-aikoina, jolloin matkailun rajoitukset voivat vaikuttaa aukioloaikoihin tai esimerkiksi siihen, kuinka paljon ihmisiä voidaan ottaa samanaikaisesti sisätiloihin kuten museoihin. Kotimaan lomamatka kannattaa suunnitella huolellisesti, sillä hyvä ennakkosuunnittelu säästää aikaa oleelliseen eli perillä uusiin elämyksiin ja matkakohteisiin tutustumiseen. Jos haluaa matkanteosta rentoa, ei kannata aikatauluttaa matkaa liian kireästi vaan jättää aikaa myös ennakoimattomille välipysähdyksille.

Alla listattujen matkailuvinkkien aukioloajat ja mahdolliset pääsymaksut ovat olleet voimassa tietojen keräyshetkellä, joten kannattaa aina ennakolta ennen omaa kesäistä matkaa varmistaa, ettei tietoihin ole tullut esimerkiksi koronarajoitusten vuoksi muutoksia. Jokaisen matkakohteen yhteydessä on paikan sijaintitiedot ja kattavat yhteystiedot. Artikkelin loppupuolella on vinkkejä majapaikoista, jotka edustavat aivan jotakin muuta kuin tuttuja ketjuhotelleja.

Autoilureitti: Pohjanlahden rantatie (Pohjanmaan osuus)

Valtakunnallinen matkailutie on liki 900 kilometriä pitkä Vehmaalta Tornioon saakka vievä reitti. Sen Pohjanmaan osuus vie Kristiinankaupungista Kruunupyyhyn. Rantatietä kulkeva saa muun kattavan kuvan Suomen länsirannikon historiasta ja nähtävyyksistä kuten Kristiinankaupungin idylliseen keskustaan. Närpiön vuosittainen kohokohta ovat tomaattikarnevaalit. Korsnäsissä taasen voi ihailla historiallista kirkkoympäristöä ja harvinaislaatuista pappilamuseota. Vaasassa riittää tekemistä moneksi päiväksi.

Laihian nuukuurenmuseo

Laihian kotiseutu- ja nuukuurenmuseot sijaitsevat samassa kauniissa pohjalaisessa pihapiirissä Laihialla. Kotiseutumuseossa on yli 5 000 esinettä ja se käsittää 16 rakennusta. Nuukuurenmuseossa esitellään, miten ennen piti säästää kaikessa, ja esillä onkin monia loppuun käytettyjä esineitä. Esillä myös laihialaisvitsejä kuten venytetty euro ja reikäkauha.

 • Rudontie 234, 66400 Laihia
 • Puh: 040 501 8521
 • www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/72-laihian-kotiseutumuseo-ja-nuukuuren-museo, vahtimestari@laihian-kotiseutumuseo.net
 • Aukiolo: ti–la klo 11–17, su klo 12–16, ma suljettu
 • Pääsymaksu aikuiset 4 €, lapset alle 12 vuotta ilmaiseksi

Raippaluodon silta

Raippaluodon silta on vinoköysisilta, joka yhdistää Raippaluodon saaren mantereeseen Mustasaaren kunnassa. Silta on 1 045-metrisenä maan pisin. Silta valmistui vuonna 1997. Nähtävyys sijaitsee Vaasan keskustasta noin vartin ajomatkan päässä. Sillan voi ylittää myös pyörällä tai jalan. Sillan kupeessa myös ravintola.

 • 65800 Raippaluoto
 • www.korsholmsskargard.fi
 • Aukiolo: ympäri vuoden

Suomen kapein katu: Kissanpiiskaajankuja

Kissanpiiskaajankuja on katu Kristiinankaupungin kantakaupungissa. Se on Suomen kapein kaksisuuntainen katu, jolla on leveyttä vain 299 senttiä. Kujan sanotaan olevan Suomen kauneimpia katuja vanhoine puutaloineen. Kissojen kerrotaan viihtyvän kujalla erityisen hyvin. Katu päättyy lännessä Läntiseen Pitkäänkatuun ja idässä merenrannan tuntumaan. Kadun nimi on peräisin yhdeksänhäntäisen kissan käyttäjästä eli purjelaivojen ajoilta, jolloin miehistöä saatettiin rangaista piiskaamalla.

 • Kissanpiiskaajankuja, 64100 Kristiinankaupunki
 • www.visitkristinestad.fi
Koskenkorva Ranch Jari Maki Jari Saarentaus 2020

Koskenkorva West Ranch

Vaikka auton navigaattori paikallistaa matkailijan Etelä-Pohjanmaan Ilmajoen Koskenkorvalle Kyrönjoen tuntumaan, ei se vastaa omin silmin koettua. Tuntuu väkevästi siltä, kuin oltaisiin Amerikan Yhdysvaltojen maaperällä jossain Teksasin seutuvilla. Olemme kuitenkin Koskenkorvalla, hieman yli 2 100 asukkaan kylällä, jossa kaikki tuntevat paikallisen sheriffin, vaikkei hänellä pidätysoikeuksia olekaan.

Koskenkorva Ranch Jari Maki Jari Saarenaus 2020

Sheriffin tilukset käsittävät useita keltaisia rakennuksia ja niistä räkein näkyy hyvin valtatielle asti. Perille ohjaa näyttävä valkokeltainen kyltti: Koskenkorva West Ranch. Avointa nurmialuetta rajaavat valkoiset aidat ovat tyyliltään ja mittasuhteiltaan mukailtu Parkerissa Teksasissa sijaitsevalta Southfork Ranchilta, jossa kuvattiin 1980-luvun television kulttisarja Dallasia. Yksityiskohtien taju ja amerikkalainen viihdekuvasto ovat lähellä Jari Mäen sydäntä – se käy ilmi heti kättelyssä. Miehen yritys tuo Suomeen yhdysvaltalaisia tuotteita ja autovarusteita sekä varaosia.

Koskenkorva Ranch Jari Maki Jari Saarentaus 2020

Pohojanmaan sheriffin tallissa on kaksi tusinaa amerikanautoa, kaikki ajokuntoisia. Kiinnostavia ovat esimerkiksi laulaja Irwin Goodmanin Jeeppi sekä presidentti Urho Kekkosen Cadillac Fletwood Limousine vuosimallia 1979.

 • Lasipajantie 5, 61330 Koskenkorva
 • Puh. 06 422 9888
 • www.jarimaki.fi, mail@jarimaki.fi
 • Aukiolo: arkisin klo 8–16.30, la klo 9–14

Fiini Lifestyle Shop & Café

Fiini lifestyle shop sijaitsee Isossakyrössä historiallisella Napuen kylällä entisen meijerin pihapiirissä. Se rakennettiin alkujaan vuonna 1931 osuuskaupaksi. Siellä sijaitsevat nyt Fiini lifestyle shop ja suklaakahvilan sekä Fiini naturally -luonnonkosmetiikan valmistustilat. Kaupan valikoimiin kuuluu mm. sisustus, vaatteet, asusteet, korut, kotimaiset herkut, kodin kestotuotteet sekä oman brändin luonnonkosmetiikka ja ekologiset kodinhoitotuotteet. Suklaakahvilassa voi herkutella belgialaisella suklaalla, ja tarjolla on ihan perinteisten konvehtien lisäksi myös erikoisempia suklaaherkkuja.

 • Oltermannintie 7, 61500 Isokyrö
 • Puh.  050 548 9877
 • www.fiinilifestyle.fi, asiakaspalvelu@fiinilifestyle.fi
 • Aukiolo: ti–pe klo 11–18, la klo 12–16

Kyrö Distillery Company

Viiden ystävyksen vanhaan meijeriin perustama tislaamo, jossa valmistetaan mm. viskejä ja giniä. Raaka-aineena aina suomalainen ruis. Napue-gini valittiin maailman parhaaksi vuonna 2015. Vierailijana voi osallistua noin tunnin tislaamokierrokselle (10 €), sekä kierroksen jälkeen Tastingiin (20 €). Tislaamokierroksia järjestetään kaksi päivässä, eikä paikkaa tarvitse varata etukäteen.

 • Oltermannintie 6, 61500 Isokyrö
 • Puh. 0400 748 174
 • www.kyrodistillery.com, visit@kyrodistillery.com
 • Aukiolo: ma–pe klo 12–19, su–ma suljettu

Toivosen Eläinpuisto ja Talonpojanmuseo

Kälviällä, valtatie 8:n varressa, Kokkolasta 10 kilometriä pohjoiseen sijaitsee Toivosen Eläinpuisto ja Talonpojanmuseo. Alueella voi aistia keskipohjalaisen maalaiskylän elämänmenoa. Kotieläimien lisäksi nähtävillä on vanhoja traktoreita ja autoja. Alueelta löytyy myös leikkipuistoalue, leikkikauppa, leikkimökkejä, kahvila, sekä käsityö- ja lahjapuoti. Kesäkaudella talonpoikaisia perinteitä noudattavia työnäytöksiä.

 • Eläinpuistontie 2, 68300 Kälviä
 • Puh. 045 236 2433, 0500 666 535
 • www.elainpuisto.fi, mattivt@gmail.com, merja.elainpuisto@gmail.com
 • Aukiolo: ma–pe ja su klo 10–19, la klo 10–18
 • Pääsymaksu: aikuiset 10 €, lapset 6 €, perhelippu (2 aikuista, 2 lasta) 30 €

Wanha Markki

Eläinten vanhainkoti Wanha Markki tarjoaa kodin lukuisille lopetusuhan alaisille eläimille. Taiteilijapariskunta Heikki ja Liisa Christina Laaksosen remontoima pohjalainen pihapiiri. Pihapiirissä myös lahjatavaraliike ja kahvila.

 • Lapuantie 511, 61450 Kylänpää (Ylistaro)
 • Puh. 050 357 2432
 • liisa-cristiina.laaksonen@wanhamarkki.fi
 • Aukiolo: tarkista ennakolta
 • Pääsymaksu: Pihamaksu 8 €, alle 2-vuotiaat ilmaiseksi.

Fyrry – Pläkkyrimuseo

Hiljattain täysin uudistettu pläkkyrimuseo juhlistaa pläkkyrikulttuuria. Kävijä pääsee näkemään, miten ja millaisilla työkaluilla peltiesineitä tehdään. Museon lähes 200 tuotteen joukossa on perinteisiä peltituotteita, esimerkiksi mukeja, lyhtyjä, taskumatteja ja kannuja, mutta myös uusia käyttö- ja koriste-esineitä, kuten mittatilauksesta tehtyjä piparkakkumuotteja. Museossa on yli sata vuotta vanhoja työkaluja ja koneita.

 • Merikaarrontie 5, 66500 Vähäkyrö
 • Puh. 06 325 8400
 • yhteispalveluvahakyro@vaasa.fi
 • Aukiolo: tarkista ennakolta
 • Pääsymaksu: aikuiset 4 €, alle 18-vuotiaat maksutta

Sotavanhuksen museo

Sotavanhuksen museo on Alavus-seuran ylläpitämä kotiseutumuseo, joka sijaitsee vanhassa viljamakasiinissa Alavuden kirkon vieressä. Museossa on alavutelaisen talonpoikaisesineistön ohella näyttelykokonaisuudet, jotka kertovat kivikauden esinelöydöistä, tervanpoltosta sekä koti- ja puuteollisuudesta. Sotavanhuksen museon nimi on peräisin J.L.Runebergin Vänrikki Stoolin tarinain Sotavanhus-runosta, joka kertoo 17.8.1808 käydystä Alavuden taistelusta. Taistelua esitellään kartoin ja esinelöydöin.

 • Kirkkotie 8, 63300 Alavus
 • Puh. 040 513 3488
 • alavus.seura.ry@gmail.com
 • Aukiolo: ti–la klo 11–15

Alpon Savanni

Kansantaiteilija Alpo Koivumäen savanni sijaitsee Kauhajoella Nummijärven kylässä. Taiteilija on valmistanut romusta ilmeikkäitä eläimiä ja muita luontokappaleita. Materiaaleina ovat metalli, kumi ja muovi. Alueella voi käyskennellä vapaasti.

 • Sarantie 672, 61910 Kauhajoki
 • Puh. 050 308 9304, 040 729 1730
 • alponsavanni@gmail.com
 • Aukiolo: päivittäin klo 10–20

Edvin Hevonkosken polku

ITE-taiteilija Edvin Hevonkosken vaasalaiseen metsään, lenkkipolun varrelle, pystyttämä noin 150 taideteoksen patsaspuisto on ainutlaatuinen taidenäyttely, voihan siihen tutustua juoksemalla. Puiden välistä pilkistää monenlaisia puusta ja peltiromusta taiteiltuja peikkoja, otuksia ja Suomen lähihistoriaa kommentoivia hahmoja. Presidentti Tarja Halosta esittävä patsas on ollut näytteillä Kiasmassakin, tosin nykytaiteen museon edessä. Hevonkoski rakensi metsään myös korsun ja juoksuhaudan sotavuosiensa muistoksi.

 • Aleksis Kiventie 57, 65300 Vaasa
 • www.vaasa.fi/asu-ja-ela/vapaa-aika/puistot-ja-viheralueet/puistot/edvininpolun-puisto/

Maijan Wanha Navetta

Maijan Wanha Navetta on vanhan tavaran kauppa, joka sijaitsee 1900-luvun alun pohjalaisessa pihapiirissä. Siellä voit tutustua vanhoihin tavaroihin ja entisajan kiireettömään tunnelmaan. Myynnissä on antiikkia, vanhoja huonekaluja ja erilaisia käyttöesineitä. Liike sijaitsee Kyrönjoen varrella, Ylistaron Kylänpään kylässä, jossa idylliset rantatiet kulkevat molemmin puolin jokea.

 • Ookilantie 393, 61450 Kylänpää
 • Puh. 050 534 3396
 • www.maijanwanhanavetta.fi, info@maijanwanhanavetta.fi
 • Aukiolo: ti–pe klo 11–17, la klo 11–15, su klo 12–15

Kriikun mylly

Edelleen perustajasuvun Kriikun perheen omistuksessa oleva yli sata vuotta vanha mylly, ja myllyravintola on entisöity matkailukäyttöön. Entisöidyissä tiloissa toimii kahvila ja näyttely Kyrönjoen myllystä. Kahvilan terassilta voi seurata Kirkonkosken virtausta. Pihapiiristä löytyy myös historiallinen sepän paja.

 • Kaukolanraitti 71, 61400 Ylistaro
 • Puh. 040 530 2509
 • www.kriikunmylly.com, info@kriikunmylly.com
 • Aukiolo: ma suljettu, ti–pe klo 11–18, la klo 11–16, su klo 12–19

Kulttuurikeskus Vanha Paukku

Vanha Paukku on ympäristöltään ja historialtaan ainutlaatuinen kulttuuri- ja yrityskeskus Lapuanjoen rannalla. Entisen Lapuan patruunatehtaan vanhoista tehdasrakennuksista muodostuvalla alueella sijaitsevat Lapuan kaupungin museot, Patruunagalleria ja Pohjanmaan valokuvakeskuksen galleria, kaupunginkirjasto ja myymälöitä, kuten Lapuan Kankureiden uniikki tehtaanmyymälä ja Lapuan Taidemuseon museokauppa Paukun taika. Lisäksi alueella on ruokaravintola ja elokuvateatteri. Kesällä Vanhan Paukun rannasta lähtee jokilaiva, joka vie opastetulle risteilylle Lapuanjoelle.

 • Vanhan Paukun tie 1, 62100 Lapua
 • Puh. 06 438 4582, 044 438 4582
 • www.vanhapaukku.fi, info@lapua.fi
 • Aukiolo: ma–to klo 11–19, pe klo 11–17, la klo 11–15, (su klo 11–15 heinäkuussa)

Tuuralan Kyläkaffila

Idyllinen vanha aittamakasiini ohi virtaavan Kyrönjoen rannalla tarjoaa kesäisin mainion levähdys- ja virkistäytymispaikan. Pihapiirissä on lapsille monipuolinen leikkikenttä, ja lampaitakin voi alueella ihailla. Kahvilassa myydään myös kalastuslupia.

 • Tuuralantie, 61500 Isokyrö
 • Puh. 045 7880 1917 (Tuuralan kyläyhdistyksen pj Jari Rinta-Korkeamäki)
 • www.tuurala.net
 • Aukiolo: tarkista ennakolta

Faros

Faros on entinen majakkalaiva, joka tuotiin Vaasaan vuonna 1989 ja on siitä lähtien toiminut ravintolalaivana. Alus on kiinnittynyt Vaasassa Kalarannan laituriin. Faroksen terassi on tiettävästi Vaasan aurinkoisin. Kalaruokien lisäksi tarjolla muun muassa hampurilaisia ja salaatteja.

 • Sininen tie 1, 65100 Vaasa
 • Puh. 045 151 3007
 • www.faros.fi, info@faros.fi
 • Aukiolo: klo 11–22/23, su suljettu

Bar Cafe Perätupa

Peräseinäjoella, noin 30 kilometrin päässä Seinäjoen keskustasta sijaitseva baari tarjoaa baarielämyksiä vanhanajan viihtyisässä pohjalaisessa puutalossa. Perätuvassa tarjolla myös karaokea.

 • Keskustie 9, 61100 Peräseinäjoki
 • Puh. 044 970 6811
 • www.visitseinajoki.fi/syojajuo/peratupa/

Valkoinen Puu

Seinäjoella sijaitsevan kahvilan erikoisuus ovat herkulliset kakut ja leivonnaiset, joiden aidot ja mutkattomat maut syntyvät amerikkalaisilla ja eteläpohjalaisilla sukuresepteillä. Tarjolla myös lounasta. Myynnissa Valkoisen Puun keramiikkatuotteita ja sisustustuotteita.

 • Kalevankatu 11-13, 60100 Seinäjoki
 • Puh. 044 978 4683
 • seinajoki@valkoinenpuu.fi
 • Aukiolo: tarkista ennakolta

Kammi-kylä

Kauhajoen Nummijärvellä sijaitseva Kammi-kylä on hyvin omintakeinen elämys, joka tarkoittaa useita mielikuvituksellisia rakennuksia suomaisemassa. Ruuhinevalla sijaitseva nähtävyys on Erkki Kalliomäen raivaama paikka, jossa saa vierailla vapaasti rauhoittumassa. Alueella on Turvekammi, Savukammi, Nevansaari & Julumetun tupa, lisäksi rakenteilla oleva Julumetun sali. Rakennuksiin pääsee sisälle ja turvelähteeseen voi pulahtaa vilvoittelemaan. Alueella myös nuotiopaikka. Kammi on lappilainen nimitys turpeella katetulle kodalle.

 • Jokelantie, 61910 Nummijärvi
 • Puh. 050 542 8203, matti.kalliomaki@gmail.com
 • Aukiolo: ympäri vuoden

Vimpelin pyöreä kirkko

Vimpelin kirkko tunnetaan Suomen ainoana pyöreänä puukirkkona. Todellisuudessa se ei ole pyöreä, vaan kaksitoistakulmainen. Se vain näyttää pyöreältä. Kirkko valmistui vuonna 1807, ja otettiin käyttöön vuonna 1811. Kirkon sisustus on ainutlaatuinen: yhden saarnastuolin sijasta alttaria reunustaa kaksi pönttöä, yksi kummallakin puolella, näistä toinen on varattu saarnaa varten ja toinen on lukkarinpenkki. Kirkko on arkkitehti Jacob Rijffin suunnittelema, ja sen esikuvana on ollut Rooman Pantheon.

 • Patruunantie 28, 62800 Vimpeli
 • Puh. 020 749 7330
 • Aukiolo: tarkista ennakolta

Närpiön kirkkotallit

Närpiön ydinkeskustan ulkopuolella kirkon vieressä on rivi pieniä punaisia ikkunattomia rakennuksia. Näitä kirkkotalleja käytettiin aikanaan hevostalleina kirkonmenojen aikaan. Pitkien ulkonevien kattojen tarkoitus oli suojata rekiä ja kärryjä. Vanhimmat tallit ovat 1700 luvulta. Alueella voi kierrellä vapaasti.

 • Kyrkvägen 21, 64200 Närpiö
 • Puh. 06 220 4200
 • www.narpesforsamling.fi, narpes.pastorskansli@evl.fi
 • Aukiolo: ympäri vuoden

Luolia, järviä ja muita luontokohteita

 

Pirunpesä-hiidenkirnu

Pirunpesä sijaitsee Kurikassa. Rapaumaonkalo on 23 metriä syvä, ja halkaisijaltaan 14 metriä. Luonnonnähtävyys sijaitsee Isovuoren laella. Alas onkaloon voi kävellä teräsportaita pitkin. Alueella on myös 21-metrinen näköalatorni sekä pieni kahvila ja kota, jossa voi esimerkiksi paistaa retkimakkarat. Kilometrisen luontopolun lisäksi tarjolla opastettu vaellusreitti Pirunpesä–Juustoportti, jonka mitta on noin 7,5 km. Erikoisuutena alueelta löytyy myös viihdetaiteilija Spede Pasasen patsas.

 • Pirunpesäntie 100, Ylivallin kylä, Kurikka (entinen Jalasjärvi)
 • Puh. 050 367 6514, 050 544 5921
 • www.jalasjarvenkylat.fi, keijoh2@luukku.com
 • Aukiolo: tarkasta ennakolta

Rumavuoren näkötorni

Kuortaneella Mäyryn kylässä sijaitseva näkötorni on pystytetty vuonna 2005 ja se on 20 metriä korkea. Metallirakenteisesta näkötornista avautuvat Kuortaneen upeat maisemat järvineen ja metsineen.

 • 63120 Kuortane
 • www.loytoretketblog.com
 • Aukiolo: ympäri vuoden

Fäboda, Pietarsaari

Fäbodan alueella, joka sijaitsee 10 km Pietarsaaren keskustasta, on sekä kaunista luotoa sekä kauniit hiekka- ja kalliorannat. Siellä on kolme suurta hiekkarantaa, Fäboda cafén ranta, Isohiekka ja Pikkuhiekka. Vaeltajille on tarjolla yli 30 kilometrin pituinen vaellusreitti. Uimarantojen läheisyydessä toimii myös Fäboda Café & Kitchen -ravintola.

 • Pikkuhiekantie 263, 68600 Pietarsaari
 • www.visitpietarsaarenseutu.fi/fi/faboda

Susiluola

Susiluola on muinaisjäännös, joka sijaitsee Kristiinankaupungissa, ja se on Pohjois-Euroopan vanhin asuinpaikka. Se on luolaksi kutsuttu kallionrako, joka on nimetty sijaintinsa Susivuoren mukaan. Susiluola on Suomen suurin granodioriittikalliossa sijaitseva luola, noin 30–70 metriä pitkä ja 25 metriä leveä. Luola on peräisin kivikaudelta noin 120 000 vuoden takaa tai jopa varhaispaleoliittiselta kaudelta 250 000 vuoden takaa.

 • Kristiinantie 100, Kristiinankaupunki
 • Puh. 040 508 0405
 • www.susiluola.fi
 • Aukiolo: ympäri vuoden

Valkealampi

Lehtimäen Valkealampi on tunnettu ja perinteikäs matkailualue. Valkealammen lappimainen luonto tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet nauttia luonnosta ja liikunnasta. Alueella on kilometreittäin patikka- ja hiihtoreittejä. Rannalla pukukopit, kota ja makkaranpaistopiste. Hiekkapohjainen lampi on puhdas ja kirkasvetinen. Valkealammen matkailukeskus sijaitsee Alajärvellä, välillä Kuortane-Lehtimäki noin 3 km etäisyydellä päätieltä nro 697. Valkealammen tienhaaraan on Kuortaneen Mäyryn risteyksestä matkaa noin 15 km ja Lehtimäen kirkonkylän risteyksestä noin 6 km.

 • Valkealammentie 200, 63510 Alajärvi
 • www.alajarvi.fi/liikunta/luonto-ja-ulkoilureitit-alueet

Kangasjärvi

Isojoen Kangasjärvi on kirkasvetinen järvi, jonka rannalla on suositeltava uimaranta. Lisäksi alueella on muun muassa leirintäalue, lasten leikkipaikka sekä kahvila ja grilli.

 • Kangasjärventie 633, 64900 Isojoki
 • Puh. 046 851 2732
 • https://www.facebook.com/kangasjarven/

Persoonallisia yösijoja, elämyksellisiä unia

Junamajoitus Tuurin Asema

Mieliinpainuva yöpymiskokemus on tarjolla vanhoissa junavaunuissa.

 • Asemakuja 1, 63610 Tuuri
 • Puh. 040 544 0240
 • www.tuuristation.fi, info@tuuristation.fi, www.facebook.com/tuurinasema
 • Aukiolo: tarkasta ennakolta

Hotelli Alma (Alman torni)

Hotelli-ravintola Alman erikoisimmat huoneet sijaitsevat 1920-luvulla rakennetussa VR:n höyryvetureiden vesitornissa. Huoneet on sisustettu erittäin viihtyisiksi, ja niiden seinillä on Katja Pajun hotellille suunnittelemia taideteoksia. Kaikissa huoneissa on sauna, ja sviitissä myös poreallas. Hotelli sijaitsee Seinäjoen rautatieaseman vieressä.

 • Ruukintie 4, 60100 Seinäjoki
 • Puh. 06 421 5200
 • www.hotelalma.fi, alma@hotelalma.fi
 • Aukiolo: tarkasta ennakolta

Kalle's Inn

Söderuddenin saaristossa merenkurkun keskellä sijaitseva hotelli, jossa majoitutaan lasitaloissa. Majoituspaikassa on ravintola, baari, yhteinen oleskelualue ja puutarha. Muihin mukavuuksiin kuuluu yksityinen ranta-alue, terassi ja grillausvälineet. Hotelli sijaitsee 48 kilometrin päässä Vaasasta.

 • Klobbskatintie 189, 65970 Söderudden
 • Puh. 010 231 130
 • www.kallesinn.com, info@kallesinn.com

Teksti: Moottorin työryhmä Kuvat: Moottorin arkisto, Sari Koskenkorva

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Luetuimmat