3.6.2021

Matkalla kotimaassa – parhaat vinkit pohjoiseen Suomeen

matkustaminen 2022 Tenontie_2020_JS

Nähtävyyksiä, kulttuuria, ruokaa, luonnonihmeitä, shoppailupaikkoja ja autoilureittejä – kaikkea tätä tarjoaa kotimaan matkailu! Tässä parhaat matkailuvinkit reitin varrelle.

Autoilureitti: Suomen kaunein tie, Tenontie Utsjoki–Karigasniemi

Suomen ja Norjan rajaa seuraavaa Tenontietä sanotaan maamme kauneimmaksi, eikä syyttä. Tie alkaa Suomen pohjoispisteestä Nuorgamista, mutta kauneimmaksi sanotaan Utsjoelta alkavaa osuutta.

Maisemassa silmä lepää: kirkasvetinen joki virtaa rauhallisesti tuntureiden muodostamassa laaksossa. Kaukana horisontissa laskostuvat tuntureiden ja etäisten vuorten siluetit. Maisemaa halkoo vaatimaton, mutta kunnoltaan moitteeton asvalttitie. Välillä se viistää jokea, ajoittain se kumpuaa tunturin juurta ylös tai alas. Pohjoisessa se mutkittelee enemmän maaston mukana, etelässä loivat kaarteet rytmittävät suoria.

Tenontie_2020_JS

Tie seurailee Tenojokea etelää kohti. Satakunta kilometriä myöhemmin se löytää eteläisen päätepisteensä Karigasniemeltä. Väliin mahtuu tieltä erkanevia polkuja ja päällystämättömiä sivuteitä, mutta yhtään risteystä päätepisteiden väliin ei jää.

Tiellä ei ole suurta historiallista tarkoitusta. Varsinainen valtaväylä vuosisatojen ajan oli Tenojoki, jonka rannalle muodostunutta kinttupolkua tie mukailee. Tien avajaiset pidettiin vasta vuonna 1983.

Tiellä on virallinen nimi, koruton numero 970, joka on arvatenkin annettu jossain harmaassa virastossa maan toisessa päässä pääkaupunkiseudun kiireessä. Nimi vaaditaan jokaiselta tieltä karttoja varten, mutta karttaa tällä tiellä ei tarvitse.

Tenojoen laaksomuodostelma on noin kilometrin levyinen ja 200–300 metriä syvä. Tien rakentamisen muistomerkiksi Pahtavaaran näköalalevikkeelle on pystytetty niin sanottu Maunon kivi, tien avanneen presidentti Mauno Koiviston mukaan.

 • Tenontie nro 970
 • www.exploreutsjoki.fi
Tenontie_2020_JS

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Aukiolo kannattaa tarkistaa ennakolta

Ennakkosuunnittelu on aivan erityisen arvokasta näinä korona-aikoina, jolloin matkailun rajoitukset voivat vaikuttaa aukioloaikoihin tai esimerkiksi siihen, kuinka paljon ihmisiä voidaan ottaa samanaikaisesti sisätiloihin kuten museoihin.

Kotimaan lomamatka kannattaa suunnitella huolellisesti, sillä hyvä ennakkosuunnittelu säästää aikaa oleelliseen eli perillä uusiin elämyksiin ja matkakohteisiin tutustumiseen. Jos haluaa matkanteosta rentoa, ei kannata aikatauluttaa matkaa liian kireästi vaan jättää aikaa myös ennakoimattomille välipysähdyksille.

Matkalla_kotimaassa_2021

Alla listattujen matkailuvinkkien aukioloajat ja mahdolliset pääsymaksut ovat olleet voimassa tietojen keräyshetkellä, joten kannattaa aina ennakolta ennen omaa kesäistä matkaa varmistaa, ettei tietoihin ole tullut esimerkiksi koronarajoitusten vuoksi muutoksia. Jokaisen matkakohteen yhteydessä on paikan sijaintitiedot ja kattavat yhteystiedot.

Kiinnostavia ja elämyksellisiä yösijoja

Omassa erillisessä osiossaan artikkelin loppupuolella on vinkkejä majapaikoista, jotka edustavat aivan jotakin muuta kuin tuttuja ketjuhotelleja.

Autoilureitti: Räisälän lossi

Viimeinen yhä toiminnassa oleva lossi pohjoisessa. Ilmainen lossimatka on lyhyt, mutta mukavan kesäinen kokemus. Ja se lyhentää matkaa Kemijärven ja Suomutunturin välillä. Lauttareitin pituus on 407 metriä.

 • Räisäläntie 711, 98720 Kemijärvi
 • Puh. 0400 231 247
 • www.finferries.fi/lauttaliikenne/lauttapaikat-ja-aikataulut/raisala

Inarijärven risteily

Risteily lähtee Inarista Siidan vierestä. Matkalla voi ihastella erämaajärven kauneutta ja risteilemme Ukonsaaren ympäri. Ukonsaari on saamelaisten pyhä saari, joka myös Ukonkivenä tunnetaan. Paluumatka vie vanhaa postireittiä seuraillen ohi Hautuumaasaaren, jossa on vielä nähtävänä vanhoja puuristejä. Sähköhybridi-katamaraani on 120-paikkainen ja laivassa on kahvila (A-oikeudet). Kello 13 risteilyltä on pyynnöstä mahdollisuus jäädä Pielpavuonoon mikäli sää sallii. Pielpavuonosta alkaa merkitty reitti Pielpajärven erämaakirkolle. Paluu kirkolta Inariin omatoimisesti. Koirat ovat myös tervetulleita risteilylle.

 • Inarintie 46, 99870 Inari
 • Puh. 040 179 6069
 • www.visitinari.fi/fi/aktiviteetit/kesa-syksy/inarijarven-risteily, sales@visitinari.fi
 • Risteilyalus kulkee 14.6.–19.9. päivittäin klo 13 ja 1.7.–8.8. päivittäin klo 13 ja 17
 • Risteilyhinnat aikuiset 24 €, lapset 4–11 vuotta 16 €

Sallan Sota- ja jälleenrakennusajan museo ja Rajakievari

Sota- ja jälleenrakennusajan museo sijaitsee Sallan keskustan tuntumassa, vanhalla asema-alueella. Näyttelyssä kerrotaan 1900-luvun alun Kuolajärvestä eli Sallasta ennen sotia, levottomista sota-ajoista sekä sodan jälkeen koittaneesta jälleenrakennuksesta. Alueella myös museokauppa ja -kahvila. Sallan Rajakievari piha-alueella tuo esille kievariperinnettä sekä Sallan matkailun historiaa. Kievarin takana on ulkonäyttelyalue, Moivainsokka, jossa esitellään muun muassa maatalouden ja poronhoidon historiaa sekä sota-aikaa.

 • Savukoskentie 12, 98900 Salla
 • Puh. 040 647 7262
 • www.salla.fi/palvelut/kirjasto-ja-kulttuuripalvelut/sota-ja-jalleenrakennusajan-museo, jarkko.sipola@salla.fi, www.facebook.com/sallanmuseo/
 • Aukiolo: lokakuu–kesäkuu ti–la klo 10–17 ja heinäkuu–syyskuu ti–su klo 10–17
 • Pääsymaksu: aikuiset 5 €, eläkeläiset ja opiskelijat 3 €, lapset alle 12 vuotta ja sotaveteraanit 0 €

Sannan Putiikki

Sannan Putiikki on matkamuistomyymälä ja kahvila Muoniontiellä (E8), Kätkäsuvannossa. Kaupanpitäjä tunnetaan siitä, että hän halaa jokaisen asiakkaansa tämän saapuessa kaupalle. Kahviosta saa todennäköisesti Suomen edullisimmat munkkikahvit 0,50 eurolla. Hinta on ollut sama jo pitkään ja jos Sannan puheita on uskominen, tulee sellaisena myös pysymään.

 • Muoniontie 1632, 99320 Kätkäsuvanto
 • Puh. 0400 683 303
 • www.facebook.com/sannanputiikki/
 • Aukiolo: ma–su klo 9–21

Kuusamon Suurpetokeskus

Kuusamon Suurpetokeskus on yksityisesti rahoitettu villieläinten orpokoti. Se perustettiin 1990-luvun alkupuolella karhunpennuille, jotka olivat menettäneet emonsa ja olisivat muuten menehtyneet luonnossa. Tarhassa on useita karhuja, joista vanhin on syntynyt vuonna 1992. Keskuksessa voi tutustua myös muihin Suomessa eläviin suurpetoihin, kuten kettuihin, ilveksiin ja koirasusiin. Kierrokset tarhalla tehdään oppaan johdolla.

 • Keronrannantie 31, 93700 Kuusamo
 • Puh. 08 861 713
 • www.kuusamon-suurpetokeskus.fi, info@suurpetokeskus.fi
 • Aukiolo: keväisin, kesäisin ja syksyisin joka päivä klo 10–17
 • Pääsymaksu: aikuiset 15 €, alle 16-vuotiaat 10 €.

Siida

Siidan ulkomuseossa riittää katseltavaa. Noin 800 metriä pitkän suopunginmuotoisen polun varrella on noin viisikymmentä rakennusta ja rakennelmaa ryhmiteltynä kulttuurialueiden tai käyttöluonteen mukaisesti. Kohteet kertovat Suomen kolmen saamelaiskulttuurin kulttuuriperinnöstä, rakennusperinnöstä ja elinkeinoista. Ulkomuseopolun voi kesällä ja syksyllä kiertää myös pyörätuolilla ja lastenvaunuilla. Alue on muinaismuistolain nojalla rauhoitettu. Siellä saa liikkua vain merkityllä, katetulla polulla. Luontokeskuksen ja Saamelaismuseon yhteisiä pysyviä näyttelyitä täydentävät vaihtuvat näyttelyt. Saamelaismuseon vaihtuvissa näyttelyissä voit tutustua yksityiskohtaisemmin saamelaiskulttuurin eri piirteisiin, saamelaiseen taiteeseen ja käsitöihin. Luontokeskuksen vaihtuvissa näyttelyissä pohjoisen luonnon monimuotoisuus avautuu luonnonsuojelun ja ympäristökasvatuksen näkökulmista.

 • Siida, Inarintie 46, 99870 Inari
 • Puh. 040 168 9668
 • www.siida.fi, siida@samimuseum.fi, www.facebook.com/siidainari
 • Aukiolo: 1.6.–30.9. joka päivä klo 9–17
 • Pääsymaksu aikuiset 8 €, koululaiset 7–17-vuotiaat 4 €, eläkeläiset ja opiskelijat 7 €

Särestöniemi

Särestöniemi-museo Kittilän Kaukosessa esittelee taiteilija, professori Reidar Särestöniemen taidetta ja hänen asuin- ja työympäristönsä. Taiteilijan kuoleman jälkeen hänen veljensä Anton Särestöniemi (1921–1997) lahjoitti perintöosansa Särestöniemen Museosäätiölle, mikä mahdollisti museon perustamisen vuonna 1985. Museon alueeseen kuuluvat vanhaa peräpohjalaista rakennusperinnettä edustava Särestöniemen suvun tila rakennuksineen sekä galleria ja ateljee. Arkkitehtipariskunta Reima ja Raili Pietilä suunnittelivat 1970-luvulla galleria- ja ateljeerakennukset, jotka edustavat modernia suomalaista puuarkkitehtuuria. Alueella sijaitsee myös taiteilijan ensimmäisen ateljeekodin kivijalka. Ensimmäinen ateljeekoti tuhoutui tulipalossa 1977.

 • Särestöntie 880, 99110 Kaukonen
 • Puh. 016 654 480
 • www.sarestoniemimuseo.com, info@sarestoniemenmuseo.fi, www.facebook.com/sarestoniemimuseo
 • Aukiolo: ti–la klo 12–18 vuoden ympäri, pyhäpäivinä suljettu
 • Pääsymaksu aikuiset 12 €, koululaiset, opiskelijat, eläkeläiset 10 €, perhelippu (2 aikuista ja 2 lasta 7–16 v) 35 €, ryhmäliput 10 € / hlö, min. 12 hlöä, vapaa sisäänpääsy ICOM-kortilla, Museokortilla ja alle 7-vuotiailla

Kemin muraalit

Kemin sellu- ja paperitehtaiden piippujen juurella itää yllättävän paljon kulttuuria. Viime vuonna balilaistaiteilija maalasi kaupungin keskustassa Keskuspuistokadulla sijaitsevan kerrostalon päätyyn muraalin ”Prosperity”. Kemiläiset innostuivat katutaiteesta niin paljon, että päättivät maalauttaa Meripuistokadulla uimahallin vieressä sijaitsevan koulurakennuksen päätyyn toisen muraalin. Sen on toteuttanut tunnettu suomalainen kuvittaja Eero Lampinen.

 • Prosperity, Keskuspuistokatu, Kemi
 • Eero Lampisen muraali, Meripuistokatu 28, Kemi

Oranki Art

Pellon Orangin kylässä sijaitsee ympäristötaiteen puisto. 17 vuotta ensimmäisen näyttelyn jälkeen taidepuistosta löytyy jo 80 teosta. Tapahtuma koostuu Oranki Art ympäristötaidenäyttelystä ja työpajasta, jossa taiteilijat toteuttavat taideteoksensa näyttelyyn.

 • Orankitie 67 B, 95710 Naamijoki
 • Puh. 050 576 3977
 • www.orankiart.fi, pekka.syvaniemi@gmail.com, www.facebook.com/groups/32299428611
 • Aukiolo: tarkasta ennakolta

Miki studio

Korealainen keraamikko Min Kyoung Kim, tuttavallisesti Miki, perusti Posion Kirintövaaraan keramiikkastudion vuonna 2012. Mikin tuotteet syntyvä Lapin luonnon innoittamina. Keramiikkastudion pihapirissä on pieni galleria-aitta, joka toimii kesäisin myynti- ja näyttelytilana. Gallerian vieressä on aitaus, jossa on kesäisin lampaita ja talvisin poroja.

 • Tykkytie 27, 97900 Posio
 • Puh. 040 554 9908
 • www.posiolapland.com/miki-studio, mk.kim1612@gmail.com, www.facebook.com/MikiPhotos
 • Aukiolo: tarkasta ennakolta

Pentik Kartano

Anu ja Topi Pentikäinen kunnostivat yli 150 vuotta vanhan timisjärveläisen porotilan taiteen kodiksi. Pentik Kartano toimii taidekotina, vierasateljeena sekä näyttely- ja tapahtumapaikkana. Opastettu kierros Pentik Kartanolla sisältää taidenäyttelyihin ja moniin taideteoksiin tutustumisen sekä kurkistuksen vanhan porotilan historiaan. Idyllisestä pihapiiristä löytyy kasvihuone ja ihania kotieläimiä. Puodissa tarjolla Pentik Kartanon uudet tuotteet, kahvilasta makoisat vohvelit ja herkulliset nokkospiirakat tilan oman yrttiteen kera.

 • Timisjärventie 26, 97820 Perä-Posio
 • Puh. 040 632 6252
 • www.pentik.com/fi/pentik-kartano, pentik.kartano@pentik.com, www.facebook.com/PentikKartano
 • Aukiolo: tarkasta ennakolta

Karilan navettagalleria

Navettagallerian tunnelmallisesta miljööstä löytyy haltijoita ja maahisia tarinoineen. Tilassa on esillä veistoksia sekä huovutusteoksia ja myös paikallisia käsitöitä. Myös ympäristötaidetoksia. Kahvilassa saatavana omatekoisia leivoksia, siikakurniekkoja ja usein savuporokeittoa. Tuotteissa käytetään mahdollisimman paljon paikallisia raaka-aineita sekä luomua. Tilauksesta ruokailuja.

 • Karilantie 31, 95970 Äkäslompolo
 • Puh. 0400 589 638
 • www.navettagalleria.fi, navettagalleria@gmail.com, www.facebook.com/karilan.navettagalleria
 • Aukiolo: tarkasta ennakolta

Kakslauttanen Art Gallery

Esillä ensisijaisesti suomalaista korkeatasoista nykytaidetta. Lappilainen ja saamelainen nykytaide näyttelevät tärkeää roolia taiteilija- ja teosvalinnoissa. Tilaa taiteelle on 450 neliömetrin verran. Vaihtuvien kuratoitujen näyttelyiden lisäksi osa galleriasta on varattu pysyvälle myyntikokoelmalle, jossa on esillä tunnettujen suomalaisten nykytaiteilijoiden teoksia; pienveistoksia, maalauksia, grafiikkaa ja valokuvia. Galleriassa on myös erikseen tiloja video- ja mediataiteelle. Kakslauttanen Art Gallery sijaitsee Kakslauttanen Arctic Resortin (West Village) yhteydessä uuden Iglutornin juurella, Kultaojantiellä.

 • Kultaojantie, 99830 Saariselkä
 • Puh. 040 651 5592
 • www.visitsodankyla.fi/naejakoe-artikkeli/kakslauttanen, hanna.kress@kakslauttanen.fi, www.facebook.com/kakslauttanen.fi
 • Aukiolo: tarkasta ennakolta

Swiss Cafe Konditoria

Swiss Café avattiin 27.8.2012 yhteistyössä Agnes Bissigin (perustaja ja omistaja) ja sveitsiläinen leipurikondiittori Thomas Achermannin kanssa. Swiss Café sijaitsee Muonion keskustassa. Agnes Bissigin on Swiss Café Konditorian perustaja ja omistaja. Hän on muuttanut Muonioon vuonna 2008 Locarnosta, Sveitsistä. Herkuista vastaa pääkondiittorina työskentelevä Thomas Achermann. Hän on myös ammattivalokuvaaja – kahvilassa on esillä näyttely hänen valokuvistaan, joiden kohteena ovat Lapin tunturimaisemat ja revontulet.

 • Puthaanrannantie 5, 99300 Muonio
 • Puh. 040 354 8333
 • www.swisscafemuonio.com/fi, www.facebook.com/SwissCafeKonditoriaMuonio/about/?ref=page_internal
 • Aukiolo: joka päivä klo 10–17

Korpihilla

Jo vuosien ajan on Korpihillassa vietetty mieleenpainuvia kahvihetkiä ja ruokaelämyksiä; kahvikonsertteja, Juhannusbrunsseja, Lappi-illallisia ja hurmaavia englantilaisia teehetkiä. Keittiön ylpeys ja perusta ovat Lapin luonnonmarjat, -yrtit, sienet, sekä kala ja riista, kuten muutkin aidot raaka-aineet. Tilalla on myös oma yrttitarha sekä hyötytarha, jonka antimia ja satoa hyödynnetään niin kahvilan tarjoiluissa, leivonnaisissa kuin Korpihillan Artesaaniherkkujen valmistuksessa. Korpihillan viehättävän Kartanon tilapuodin hyllyillä on tarjolla tuliaisiksi kauniisti pakattuja marja- ja yrttiherkkuja.

 • Holtinojantie 5, Riisitunturi, 97925 Posio
 • Puh. 0400 901 910
 • www.korpihilla.fi, ritva.kokko@korpihilla.fi, www.facebook.com/Korpihilla
 • Aukiolo: tarkasta ennakolta

Kiveliön kala

Kiveliön kala on erikoistunut kalanjalostukseen. Nelostien varrella noin 60 kilometriä Sodankylän keskustasta pohjoiseen sijaitseva kohde on myös kahvila, josta saa ostaa myös sen kalatuotteita. Päivittäin tarjolla monenlaista savukalaa: rautua, lohta ja siikaa sekä kylmäsavulohta, graavilohta myös tuoretta kalaa ja mätiä saatavilla. Kiveliön kala sijaitsee reitillä Sodankylästä Ivaloon tai Inariin. Tarjolla on myös majoitusta.

 • Ivalontie 6566, 99600 Sodankylä
 • Puh. 0400 304 362
 • www.kivelionkala.fi, kivelion.kala@co.inet.fi, www.facebook.com/kivelionkala
 • Aukiolo: joka päivä aamusta iltaan

Suutari Sepon kalastustarvikkeet

Sepon omakotitalon ympärille on muodostunut kattava valikoima kaikkea kalastusroipetta. Tarjolla on niin paikallisten tekemiä vieheitä kuin valtava valikoima kalastustarviketukkujen tarjontaa, kaikkea purotammukoiden narrauksesta jäämeren petojen kesytykseen. Tarjolla myös retkeilyvaatetusta ja -varusteita.

 • Männiköntie 37, 99800 Ivalo
 • Puh. 0400 192 648, 040 707 0989
 • www.suutariseppo.fi, Suutari.Seppo@co.inet.fi, www.facebook.com/Suutari-Seppo-121313681222984/
 • Aukiolo: ma–pe klo 9–20, la klo 9–18 ja su klo 10–18. Myös sopimuksen mukaan, soita.

Pielpajärven erämaakirkko

Yksi Pohjois-Lapin vanhimmista rakennuksista löytyy Inarin kunnasta ja se on Pielpajärven erämaakirkko. Pielpajärvi on pari kilometriä Inarin nykyisestä kylästä koilliseen, mutta vielä 1700- ja 1800-luvulla se oli inarilaisten keskuspaikka, jonne kokoonnuttiin markkinoille, mutta samalla kuulemaan kiertäviä saarnaajia sekä hoitamaan kirkollisia toimituksia. Kirkko on lailla rauhoitettu muinaisjäännös, joka on jäänyt pois aktiivisesta käytöstä vuonna 1888, kun uusi kirkko valmistui kylälle. Uudelleen käyttöön se otettiin sotien jälkeen, kun kylällä olleet rakennukset tuhoutuivat Lapin sodassa. Pielpajärven kirkko säilyi tuholta sen ollessa syrjässä asutuskeskuksesta.

 • 99800 Inari 68°57′04.5″N, 027°06′57.0″E
 • Puh. 016 675 0500
 • www.inarinseurakunta.fi/index.php/sivu/pielpajarvenkirkko, www.facebook.com/pages/Pielpajärven erämaakirkko/441677536000032/

PaPaNa

Inarin kylän keskuksessa sijaitseva on tunnelmallinen PaPaNa-baarin. PaPaNassa kuullaan elävää musiikkia lähes joka viikonloppu. Paikka on varsin lämminhenkinen. Vuosittainen artistikattaus on laaja ja sisältää useita kotimaisia huippuartisteja. Baarissa on ytimekkäästi ilmaistuna kova meno ja vilpitön palvelu. Ruokalistalta löytyy muun muassa poropitsaa.

 • Inarintie 49, 99870 Inari
 • Puh. 040 652 6276
 • www.papanabar.fi, papana1@hotmail.com, www.facebook.com/papana12345

Aanar

Ravintola Aanaar valittiin vuonna 2020 Suomen parhaaksi ravintolaksi. Listalta löytyy moderneja versioita ikiaikaisista raaka-aineista. Poro on tietysti naapuritilalta, marjat tunturista, mutta peston aineksin löytyvät omasta rannasta, Väinönputkesta syntyy mainio kumppani juustolle. Ravintola Aanaar on perinteikkään hotelli Kultahovin yhteydessä.

 • Saarikoskentie 2, 99870 Inari
 • Puh. 016 511 7100
 • www.hotelkultahovi.fi/palvelumme/ravintola/ravintola-aanaar, inarin.kultahovi@co.inet.fi, www.facebook.com/pages/Restaurant Aanaar/210762482599863/
 • Aukiolo: 28.5. alkaen joka päivä klo 14–21

Utsjoen kirkkotuvat

Utsjoen kirkko, pappila ja kirkkotuvat, Pyhän Ulriikan sakasti, vanha hautausmaa ja pihakenttä Mantojärven rannalla ovat Utsjoen kulttuurihistoriallisesti arvokkain kohde. Kohde sijaitsee nelostien varressa Mantojärven rannalla, noin 6 kilometriä Utsjoen kirkonkylältä etelään. Alueella on asuttu jo esihistoriallisella ajalla. Vuonna 1854 valmistunut kivikirkko on rakennettu harmaasta graniitista. Utsjoen entisestä kirkosta jäljellä oleva sakastiosa on vanhan hautausmaan reunassa. C.L. Engelin suunnittelema, 1840-luvulla rakennettu pappila on yksikerroksinen ja empiretyylinen. Kirkkotuvat ovat saamelaisten sukujen omistamia tupia, joissa yövyttiin ja asuttiin suurten kirkkopyhien aikaan. Tuvat ovat peräisin 1800-luvun alusta. Nykyään paikalla on 14 entisöityä kirkkotupaa. Ulkomuseoalueeseen voit tutustua ympäri vuoden. Kesäisin voi tutustua entisöityihin kirkkotupiin oppaan kanssa. Kirkkotupakierrokset ovat maksuttomia.

 • 99980 Utsjoki
 • www.exploreutsjoki.fi/nae-ja-koe-utsjoki/utsjoen-kirkkotuvat-3, www.facebook.com/pages/Kirkkotuvat

Suvannon kylä

Suvannon kylä on pieni lappilainen jokivarsikylä Pelkosenniemellä. Suvannon rakennuskanta on peräisin pääasiassa 1800- ja 1900-lukujen vaihteesta. Kylää ei poltettu Lapin sodan aikana ja sen ainutlaatuinen ja palkittukin miljöö on säilynyt senkin jälkeen. Suvannon kylässä on mahdollista kokea, miltä peräpohjalainen kylä on näyttänyt sata vuotta sitten.

 • 98550 Suvanto
 • www.suvannonkyla.fi, suvannon.kylayhdistys@gmail.com

Farm Escape – pakohuonepeli maatilalla

Pakopeli pelataan Tornion maaseudulla hevostallissa, jossa hevoset ja vuohet ovat karsinoissaan, mutta puput, ankat ja kanat pelaajat voivat vapauttaa mukaan pelin edetessä. Pakopelejä järjestetään ympäri vuoden ja pelit vaihtuvat säännöllisesti muutaman kerran vuodessa.

Pelin kesto on 60 minuuttia ja peli sopii 2–10 henkilölle. Pakohuone sopii kaikenikäisille, myös lapsille vanhemman seurassa. Vihjeiden määrää ei ole rajoitettu, joten myös ensikertalaisilla ja lapsilla on mahdollisuus päästä ajoissa ulos. Pakopelitilasta pääsee pois milloin tahansa myös kesken pelin, ja voi käydä vaikka kahvikupposella tallituvassa, muun tiimin jatkaessa sillä aikaa peliä.

 • Mustajärventie 456, 95530 Tornio
 • Puh. 050 413 6469
 • http://farmescape.fi/tornio/, liisa.koivisto@farmescape.fi, www.facebook.com/farmescapetornio/posts/615467319088516
 • Varattavissa etukäteen. Hinta alkaen 150 €/2–5 henkilöä, lisähenkilöt 30 €/hlö.

Lapin Riviera ja muita uimapaikkoja

Ivalon uimaranta

Lähellä Ivalon keskustaa on valkea ja rauhallinen hiekkaranta, joka on paikallisten suosiossa. Rannalta voi myös pelata beach volleyta. Ei kannata yllättyä, jos vastarannalla muutama poro nauttii rantaelämästä!

 • Rantapolku, 99800 Ivalo
 • www.uimaan.fi/uimapaikka/ivalon-uimapaikka

Norvajärvi

Ounaskosken uimaranta Rovaniemen keskustassa on kaupungin suosituin ranta, ja pyöräilymatkan päässä löytyy myös mainio Ounaspaviljonki. Idyllinen ja tiivis ranta on myös lapsiperheiden suosiossa. Alueelta löytyy myös kota sekä käymälät.

 • Lentosatamantie, 96900 Saarenkylä
 • www.uimaan.fi/uimapaikka/norvajarven-uimapaikka

Porolampi

Turkoosin veden täyttämä pikkuinen Porolampi on Lapin uimarantojen kätketty helmi. Kursun kylän lähellä sijaitsevalle rannalle on matkaa kolmisenkymmentä kilometriä Sallan keskustasta – lappilaisittain siis lähes vitostien varressa! Uimapaikan vastarannalla on poroaitaus syksyn poroerotusta varten.

 • Isomaantie 1, 98600 Kursu
 • www.uimaan.fi/uimapaikka/porolammen-uimaranta

Säikänsalmi

Livojärven rannalla Posion eteläpuolella sijaitseva Säikänsalmen ranta tunnetaan myös Lapin Rivierana. Lähes kilometrin mittaisella rannalla ei tarvitse vierustovereista huolehtia. Kotakahvila Säikästä saa kahvit ja herkulliset letut. Jos haluaa vielä lisää omaa rauhaa ja tilaa, voi suunnakseen ottaa saman järven etelärannalla sijaitsevan, läheisen Kellinniemen uimarannan. Onpa alueella myös 16 kilometrin mittainen Hirsiniemen retkeilyreitti!

 • Taivalkoskentie 182, 97950 Posio
 • www.posiolapland.com/livojarvi

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Igluja ja muita persoonallisia yösijoja

Kakslauttanen

Tämä ainutlaatuinen luonnon ympäröimä majoituspaikka sijaitsee Saariselän tunturialueella Suomen Lapissa. Tarjolla on lasi-igluja ja perinteisiä puisia lomamökkejä sekä maailman suurin savusauna. Paikka tunnetaan erityisesti revontulista, joita voi ihailla lämpölasista rakennetuissa lasi-igluissa. Lomamökeissä on ruoanlaittotila, oleskelualue ja takka. Tarjolla on myös oma sauna. Kakslauttanen Arctic Resortin kahdessa ravintolassa on tarjolla lappalaisia erikoisuuksia kuten poroa ja hiiligrillattua lohta. Hotellilla on oma savusaunalla. Käytettävissä on kaikkiaan kuusisaunaa, joihin kaikkiin kuuluu avotakalla varustettu rentoutumishuone. Lähellä on myös avanto vilvoittelua varten.

 • Kakslauttanen, 99890 Saariselkä
 • Puh. 016 667 100
 • www.kakslauttanen.fi, hotel@kakslauttanen.fi, www.facebook.com/kakslauttanen
 • Aukiolo: läpi vuoden
Saariselkä Kakslauttanen

Morgamojan Kultala, vuokratupa

Lemmenjoen kansallispuiston kulta-alueella sijaitseva Morgamojan Kultala eli Pellisen kämppä on talvikelpoinen hirsikämppä, joka on rakennettu vuonna 1975 kultamiesten kämpän paikalle. Autiotupa sijaitsee Lemmenjoen Morgamjärveen laskevan Morgamojan kurussa, noin 4,5 km Lemmenjokilaaksosta luoteeseen. Tie Njurgalahteen ja Lemmenjoelle (nro 9551) kääntyy Inari–Kittilä-tieltä (955). Autolla pääsee Njurgalahden kylään saakka, josta eteenpäin kulku tuvalle tapahtuu patikoiden tai hiihtäen. Lemmenjoen vartta ja merkittyä reittiä seuraten tuvalle on noin 26 kilometrin matka. Sama henkilö voi vuokrata tuvan yhden viikon ajaksi.

 • Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 68° 40.1859' lon: 25° 46.7450' ETRS-TM35FIN: N: 7618032 E: 450441
 • Puh. 016 673 435
 • www.luontoon.fi/morgamojankultalavuokratupa
 • Aukiolo: tarkasta ennakolta

Lempilampi – Lovers Lake Retreat

Persoonallinen ja upeilla maisemilla hemmotteleva mökki. Persoonallinen karhutakka, aurinko- ja tuulivoimalla toimiva sauna sekä oma rauhallisuus takaavat irtioton arjen kiireestä.

 • Inari, Suomi. Yösijan tarkka sijainti selviää varauksen jälkeen.
 • www.airbnb.fi/rooms/29083880?location=Suomi&source_impression_id=p3_1594729216_STYyGnaJ9KPVf52d&guests=2&adults=2&check_in=2020-08-16&check_out=2020-08-18
 • Aukiolo: Ympäri vuoden
 • Hinta alkaen 95 € / yö, tarkasta hinta ennakolta

 

Levin Iglut

Lasikattoiset Levin Iglut tarjoavat vierailleen ylellisyyttä erämaan laidalla: näkymän jylhään tunturimaisemaan ja pohjoiselle taivaalle, tasokkaan majoituksen sekä yksilöllistä, sydämellistä palvelua. Tunturin rinteessä 340 metrin korkeudessa sijaitsevasta igluhotellista on vain 10 kilometrin matka Lapin suosituimpiin lomakohteisiin kuuluvaan Levin keskukseen. Iglut soveltuvat revontulien katseluun.

 • Harjatie 4,99130 Sirkka
 • Puh. 046 921 7418
 • www.leviniglut.net/fi, reception@leviniglut.fi, www.facebook.com/leviniglut

Kiinnostavia luontokohteita

Sallan poropuisto

Sallan poropuisto tarjoaa elämyksiä niin lapsille kuin aikuisillekin - ympäri vuoden. Kesällä voit tutustua poroihin ja poronhoitoon, lähteä melontaretkellä tai muuten vaan vaellella porojen joukossa, poropuiston alueella - halutessasi jopa keskiyön auringon alla. Poropuiston alueella on merkittyjä patikkareittejä, nuotiokotia ja paljon nähtävää. Talvella Sallan poropuistossa pääsee nauttimaan kaamosyön hiljaisuudesta: Voit esimerkiksi osallistua poro- tai huskysafarille, lähteä arktiselle lumikenkäretkelle tai ihan vaan bongailla revontulia.

 • Hautajärventie 111, 98900 Salla
 • Puh. 040 352 5248 (kahvila) ja 040 581 3193 (ohjelmien myynti)
 • www.sallareindeerpark.fi, sales@reindeerpark.fi, www.facebook.com/SallaReindeerpark/
 • Aukiolo: avautuu kesäkuussa, tarkasta tarkemmat aukioloajat ennakolta. Retket sopimuksen mukaan.
 • Pääsymaksu: aluelippu poropuistoon 9 €, lapset vanhempien seurassa ilmaiseksi, retket erillisen hinnaston mukaan.

Luontokeskus Naava

Luontokeskus Naava tarjoaa monipuolisia palveluja Pyhätunturin alueella. Sieltä löytyvät muun muassa matkailuinfo, kokoustilat, Naavashop, karttoja sekä kahvila-ravintola Cafe Loimu. Naavassa voi edellä mainittujen palvelujen lisäksi tutustua upeaan luontonäyttelyyn Pyhä-Luoston kansallispuiston luonnosta, geologiasta ja kulttuurihistoriasta. Naavassa järjestetään erilaisia tapahtumia ympäri vuoden: luontoiltoja, konsertteja, elokuvia...

 • Luontotie 1, 98530 Pyhätunturi
 • Puh. 020 639 7302
 • Pyhä-Luoston luontokeskus Naavan Fb-sivuja ei enää päivitetä aktiivisesti, vaan luontokeskuksen tiedot ja ajankohtaisasiat löytyvät Pyhä-Luoston kansallispuiston facebookista https://www.facebook.com/pyhaluostonkansallispuisto
 • Aukiolo: joka päivä klo 10–17, Cafe Loimu klo 10–17/18, tarkasta ennakolta!

Aittakuru

Pyhätunturilla sijaitseva Aittakuru on kuin luonnon muovaama amfiteatteri. Sinne pääsee jalkaisin, käveltävä matka vaihtelee sen mukaan, mistä päin Pyhätunturia vaellukselle päättää lähteä. Lähimmältä pysäköintialueelta kävelymatkaa kertyy noin 1,5 km. Aittakuruun on rakennettu esiintymislava ja katsomo. Kurua reunustava rakka kantaa hentoisiakin ääniä pohjalta ylös asti. Aittakurussa järjestetään vuosittain Pyhä Unplugged -festivaali, jossa äänentoiston hoitaa pääasiassa luonto itse. Reitti aittakuruun lähtee Pyhä-Luosto tien varresta.

 • Pyhäntie 1859, 98530 Pelkosenniemi (P-alue)
 • Puh. 020 639 7302 (Luontokeskus Naava)
 • www.luontoon.fi/naava, pyhaluosto@metsa.fi
 • Aukiolo: kesäisin
 • Pääsymaksu: tapahtumissa hinnaston mukaan

Isokuru

Pyhä-Luoston kansallispuistossa, Kultakeron ja Ukonhatun välissä, sijaitseva Isokuru on Suomen suurin kuru. Hieno nähtävyys on kuitenkin kesän ja syksyn kokonaan suljettuna reitin uusimisen vuoksi. Lisää asiasta: www.luontoon.fi/pyha-luosto/nahtavyydet

Karhunpesäkivi

Maailman ainoa jääkauden aikana synnyinpaikaltaan siirtynyt hiidenkirnun kaltainen rapautumisonkalo eli tafoni. Luonnonnähtävyys on syntynyt kiven sisuksen rapautuessa veden ja lämpötilavaihteluiden vaikutuksesta. Kivelle johtaa pitkät portaat ja sen sisään pääsee alareunassa olevasta aukosta. Sopii myös lapsiperheille.

 • Inarijärventie 2362, 99870 Inari
 • Aukiolo: kesäkuun alusta syyskuun loppuun klo 8–21

Pakasaivo

Pakasaivo on rotkojärvi, joka sijaitsee jyrkkäreunaisessa rotkolaaksossa. Järven reunat ovat jopa 50 metriä vedenpinnan yläpuolella. Pakasaivon vesi on peräisin pohjan lähteistä eli sinne ei laske jokia. Pakasaivolle pääsee autolla E8-tieltä (valtatie 21), kunhan on valmis ajamaan auton levyistä metsäautotietä noin 14 km:n matkan. Perillä vaivannäkö palkitaan, sillä maisema jylhälle rotkojärjelle on henkeäsalpaava. Nuotiopaikka löytyy, polttopuut kannattaa varata mukaan.

 • Pakasaivo opaste E18-tiellä (valtatie 21) etelästä saavuttaessa noin 40 km ennen Muoniota. Opaste ohjaa metsäautotielle, jota ajetaan noin 14 kilometriä.
 • Aukiolo: Tie avoinna kesäisin

Teksti: Moottorin työryhmä Kuvat: Moottorin arkisto

Artikkeli päivitetty 4.6. klo 14.20 Isokurun aukiolon osalta.

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat