7.10.2017

Matkapuhelin paljastaa heijastimen tehon – totuus viiden heijastinmyytin takaa

heijastin
Kuva: Jari Saarentaus

Käytätkö heijastinta? Jos et, onko syy joku näistä heijastimeen liittyvistä harhaluuloista? Vakuutusyhtiö If tutki suomalaisten mielipiteitä heijastimen käyttämisestä liikenteessä.

Lähes kukaan ei koe turhaksi, mutta vain alle puolet suomalaisista käyttää pimeällä. Kyseessä on tietenkin kaikille tuttu liikenteen syksy- ja talviajan turvavaruste heijastin.

Vakuutusyhtiö Ifin teettämän tuoreen kyselytutkimuksen mukaan me suomalaiset tiedämme heijastimen tärkeyden: kaksi kolmesta on sitä mieltä, että jalankulkijan näkyvyys liikenteessä on ensisijaisesti jalankulkijan omalla vastuulla ja joka toinen meistä on melko huolestunut tai erittäin huolestunut näkyvyydestään pimeällä.

Silti vain 42 prosenttia meistä käyttää heijastinta. Heijastin puetaan koiralle, mutta sitä ei ripusteta omiin vaatteisiin. Vähiten heijastinta käyttävät nuoret miehet.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Heikko näkyvyys vai teiden liukkaus?

Pääsyy heijastimen käyttämättömyyteen on sen unohtuminen, vaikka ajokortin ajaneiden keskuudessa syys- ja talviajan suurin riski liikenteessä on jalankulkijoiden heikko näkyvyys. Ajokortittomat nostavat suurimmaksi riskiksi hieman yllättäen teiden liukkauden.

Mutta riittävätkö lumi, katuvalot tai värikkäät vaatteet valaisemaan jalankulkijan? Entä ovatko heijastimet paitsi rumia ja epäkäytännöllisiä, myös ikuisia?

Vakuutusyhtiö Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela kumoaa nämä yleisimmät heijastinmyytit.

1. Heijastin ei kulu.

Tarua. Heijastin on kuluva tuote, ja monta vuotta vanha heijastin ei heijasta samalla tavalla kuin uusi. Heijastin hankautuu käytössä, ja vaatteiden peseminen kuluttaa vaatteissa olevia heijastavia kankaita.

Heijastimen tehokkuuden voi kuitenkin testata helpolla konstilla: Ota puhelimella salaman kanssa kuva vaatteesta. Jos heijastavat kohdat eivät erotu selkeästi, heijastin ei enää toimi kunnolla.

2. Heijastinta ei tarvitse käyttää, kun katu on valaistu.

Tarua. Katuvalo ei muuta pimeää ympäristöä samanlaiseksi kuin se on päivänvalossa. Suurin osa onnettomuuksista tapahtuu juuri tiheästi asutuilla alueilla, joissa on katuvalot. Vastaantulevan liikenteen valojen lisäksi näkyvyyttä haittaavat esimerkiksi katu- ja mainosvalojen heijasteet, puiden ja pensaiden varjot sekä sade ja sumu.

Katuvaloissa on aina katvealueita, minkä lisäksi märkä asfaltti imee oman auton valon. Sen vuoksi sadekelillä ja etenkin tihkusateessa jalankulkijan näkyvyys voi olla yhtä heikko kuin kuivalla kelillä pimeässä ilman katuvaloja.

3. Talvella lumi riittää valaisemaan jalankulkijan.

Tarua. Vaikka luminen maa saa ympäristön tuntumaan valoisammalta, se ei tee jalankulkijaa näkyväksi. Lähivalojen kanssa autoilija näkee ilman heijastinta kulkevan jalankulkijan vasta 50 metrin etäisyydeltä. Autoilija huomaa heijastimen kanssa liikkuvan jalankulkijan jo noin 350 metrin päästä, eli jopa seitsemän kertaa aikaisemmin, jolloin autoilijan reaktioaika on pidempi.

4. Autoilija huomaa jalankulkijan paremmin, kun jalankulkija käyttää värikkäitä vaatteita.

Tarua. Kirkkaat värit näkyvät valoisassa paremmin, sillä ne erottuvat taustasta. Sen vuoksi esimerkiksi työmailla käytetään neonvärisiä työvaatteita. Väri itsessään ei kuitenkaan vaikuta heijastavuuteen: heijastava pinta tehdään pienillä prismoilla, kiteillä, jotka täytyy lisätä erikseen. Siksi pimeällä värikkäistä vaatteista ei ole apua. Kaikki värit näkyvät pimeässä yhtä huonosti.

5. Heijastimet ovat rumia ja epäkäytännöllisiä.

Tarua. Nykyään heijastin voi olla osa tyyliä. Ifin tutkimuksen mukaan suomalaiset käyttävät edelleen yleisimmin riippuvaa heijastinta, mutta haluaisivat mieluiten käyttää vaatteita, joissa on valmiina kiinteä heijastin. Vaatteessa valmiiksi oleva heijastin ei myöskään pääse unohtumaan.

Perinteisten heijastimien lisäksi näkyvyyttä voi parantaa neulomalla heijastavasta langasta vaikkapa kaulahuivin tai hanskat. Kolme neljästä suomalaisesta olisi kiinnostunut käyttämään heijastavasta langasta neulottuja asusteita. Pyöräilykypärän saa näkymään pimeässä heijastavalla spray-maalilla. Vain mielikuvitus on siis rajana tyylin ja turvallisuuden yhdistämisessä.

Lähde; If Vahinkovakuutus Kuva: Moottorin kuva-arkisto

Lue lisää:

Luetuimmat