16.3.2023

Näin helpottuu lennolle lähtö Helsingistä, kun turvatarkastuksissa otetaan uudet laitteet käyttöön

Helsinki-Vantaa Lentokenttä Lentoasema Uusi Terminaali 2021

Turvatarkastus sujuvoituu, kun ultramoderneiksi kutsutut skannerit mahdollistavat aiempaa suuremmat nestemäärät käsimatkatavaroissa.

2000-luvulla kasvaneelle sukupolvelle ainoa kokemus kansainvälisistä lentoasemista on nykykäytännön mukainen. Se tarkoittaa tiukkoja turvatoimia, poliisi-, tulli- ja rajaviranomaisten jatkuvaa läsnäoloa, turvatarkastusjonoja, piinaavia metallinpaljastimia ja matkatavaroiden läpivalaisua. Aiemmin lentomatkustaminen oli paljon vapaampaa, mutta erityisesti syyskuun 11. päivän terroritekojen jälkeen ääni muuttui kellossa myös täällä Pohjoismaissa.

Helsinki-Vantaa Lentokenttä Lentoasema Uusi Terminaali 2021

Yksi tiukentava määräys astui voimaan vuonna 2006. Sen mukaan käsimatkatavaroissa ei saa kuljettaa yli 100 millilitran nestepakkauksia ja nekin piti pakata erikseen läpivalaisua varten.

Nyt Helsinki-Vantaalla asteittain käyttöönotettava uusi teknologia kuitenkin mahdollistaa myös yli 100 millilitran nestepakkauksien läpipääsyn turvatarkastuksesta.

– Kyseessä on merkittävä edistysaskel sen jälkeen, kun EU-lainsäädännön mukaiset nestesäännöt vuonna 2006 otettiin käyttöön maailmanlaajuisesti. Olemme edelläkävijöitä turvatarkastuksen kehittämisessä, sillä vastaavaa uutta teknologiaa on toistaiseksi käytössä vain hyvin harvoilla isoilla Euroopan kentillä ja joillakin Yhdysvaltojen lentoasemilla, sanoo Finavian turvatoiminnoista vastaava johtaja Ari Kumara.

Helsinki-Vantaa Lentokenttä Lentoasema Uusi Terminaali 2021

Uudet laitteet korvaavat vanhan kaluston kesään mennessä, joten vielä nyt kannattaa varautua vanhan käytännön mukaisiin vaatimuksiin. Jo noin vuosi sitten uusi teknologia mahdollisti sen, että elektronisia laitteita ja niitä alle 100 millilitran nestepakkauksia ei enää tarvinnut ottaa erilleen käsimatkatavaroista läpivalaisua varten.

Nyt kun eletroniikkaa ja nesteitä ei tarvitse enää poistaa matkalaukusta, on turvatarkastus nopeutunut ja sujuvoitunut. Niin ikään riski sille, että omaisuutta unohtuu kaukaloihin tai jopa vaihtuu lentoaseman hektisessä matkustajavirrassa, on huomattavasti pienentynyt.

Lähde: Finavia Kuvat: Moottorin arkisto Teksti: Benjamin Helander

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat