4.6.2023

Päivän kuva: Isoveli valvoo entistä tehokkaammin – poliisi pystyttänyt uusia kameroita Lahdentien varteen

Poliisi on lisännyt teknistä valvontaa maantiellä ja asentanut Lahdentien varteen uusia kameroita, joiden avulla pyritään lisäämään turvallisuutta ja estämään rikollisuutta.

Lahdentien varteen, valtatie 4:lle on ilmestynyt lisää ”valvovia silmiä”. Orimattilan ja Mäntsälän väliselle tieosuudelle on tullut toukokuussa kameravalvonnasta kertovat liikennemerkit molemmin puolin tietä ja muutama kilometri liikennemerkeistä on sijoitettu kamerat, niin ikään molemmin puolin tietä.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Pekka Sallinen kertoo, että kysymyksessä olevat kamerat ovat osa poliisin teknistä valvontaa. Poliisi käyttää teknistä valvontaa siitä ennalta ilmoitettuaan poliisilain mukaisesti yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi. Teknistä valvontaa käytetään myös rikosten ennalta estämiseksi, rikoksesta epäillyn tunnistamiseksi sekä erityisten valvontakohteiden vartioimiseksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Teknisellä valvonnalla torjutaan rikollisuutta

Sallinen sanoo, että valtatie 4:llä olevat kamerat ovat osa sitä teknistä valvontaa, jota poliisi lisää pääkaupunkiseudun ympäristöön rikosten selvittämistä varten. Kun poliisin resurssit ovat rajalliset ja niukat, poliisi yrittää tekniikan avulla saavuttaa parempia tuloksia esimerkiksi Ruotsin tyylisen jengirikollisuuden kitkennässä.

– Teknisen valvonnan avulla pyrimme mm. selvittämään paremmin kansainvälistä järjestäytynyttä liikkuvaa rikollisuutta sekä jengirikoksia. Kameroiden kuvamateriaalia käytetään tarvittaessa vakavampien vankeusuhkaisten rikosten tutkinnassa, Pekka Sallinen sanoo Moottorille.

– Schengen-alueen sisäpuolella esimerkiksi maahantulokieltoon määrätyt rikolliset liikkuvat kiellosta huolimatta hyvin vapaasti. Suomeen saapuu päivittäin matkustajalaivoja, joihin voi tulla ja mennä melko anonyymisti esittämättä henkilöpapereita, eikä näitä vastassa ole yhtään viranomaista. Teknistä valvontaa lisäämällä pyrimme torjumaan paremmin liikkuvaa rikollisuutta ja kasvattamaan kiinnijäämisriskiä yhteistyössä muiden PTR-viranomaisten kanssa, Sallinen sanoo.

PTR-viranomaiset tarkoittavat poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen yhteistoimintaa.

Valvonnasta kertovia liikennemerkkejä tulossa lisää

– Kameroita ei ole suunniteltu käytettäväksi keskinopeuden valvontaan eivätkä ne siihen soveltuisikaan, koska poliisin on liikennerikoksissa tunnistettava ylinopeuteen syyllistynyt ajoneuvon kuljettaja. Tunnistaminen taas vaatisi erilaisten heijastuksien vuoksi perinteisten nopeusvalvontatolppien tapaista salamavalon käyttöä kummassakin mittauspäässä, jotta voitaisiin varmistua kuljettajan olleen koko matkan ajan sama, Salllinen sanoo.

Sallinen sanoo, että teknisestä valvonnasta kertovia liikennemerkkejä ilmestyy tulevana kesänä moneen muuhunkin paikkaan tai kaupunkiin, koska moni valvontakameran tallenne voi olla tietyissä tapauksissa olla yhdistettävissä epäsuorasti johonkin henkilöön.

Valvontaa voidaan tehdä myös yhteistyössä tieliikenteen ohjaus- ja hallintatehtäviä tekevän Fintrafficin kanssa. Tällöin liikennemerkin alla ilmoitetaan lisäkyltillä kummankin valvontaa suorittavan tahon nimet. Tällöin eri toimijoiden ei tarvitse asentaa samaan paikkaan omaa kameraansa, vaan kumpikin taho voi hyödyntää samaa kuvamateriaalia lainsäädäntönsä ja ennalta arvioitujen käyttötarpeidensa pohjalta, poliisin tiedotteessa sanotaan.

Teksti Manu Tuppurainen Kuvat Jussi Saarinen

Luetuimmat