15.4.2024

Päivän kuva: Jean Sibelius ei varmasti olisi uskonut pääsevänsä koristamaan kohukone Boeing 737 MAX:in pyrstöä

Kuva Benjamin Helander

Jopa kolme 1800-luvun suomalaissankaria on halpalentoyhtiö Norwegianin matkustajakoneiden peräsimessä, kirjaimellisesti.

Norjalainen halpalentoyhtiö Norwegian on lentänyt viime vuosien aikana melkoisen turbulenssin läpi. Raivoisasti toimintaansa myös valtameren yli laajentanut Norwegian kävi kaatumisen partaalla ja supisti rankasti toimintaansa, unohtamatta vuoden 2020 lentoliikenteen syvää kriisiä. Kun tähän vielä yhdistettiin yhtiön tilaaman Boeing 737 MAX:in lentokielto kahden maailmalla tapahtuneen tuhoisan onnettomuuden seurauksena, voidaan sanoa olevan ihme, että "punakuonot" ovat nyt taas ilmassa.

Ne joka tapauksessa todellakin ovat. Ja vaikka norjalaisyhtiö ehti jo välissä julistaa, ettei ota 737 MAX:ia enää käyttöönsä, kasvava osuus yhtiön laivastosta koostuu tänä päivänä niistä.

Samalla Norwegian on palauttanut ison joukon tuttuja hahmoja koneidensa pyrstöön.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sibelius, Canth ja Kivi tehneet paluun

Jo ennen mainittuja ilmakuoppia Norwegianilla oli kadehdittavan hieno tapa koristaa ja yksilöidä koneitaan maalaamalla niiden peräsimeen pohjoismaisten merkkihenkilöiden muotokuvia. Norwegianin maailmanvalloituksen aikaan peräsimissä ehti olla paljon muitakin kuin pohjoismaisia hahmoja. Nyt kun Norwegian on palannut juurilleen, tulevat hahmot pitkälti jälleen Skandinavian alueelta, myös Suomesta.

Moottori onnistuikin bongaamaan Helsinki-Vantaan lentoasemalta Kreikan Haniaan lähdössä olleen Norwegianin 737 MAX:in, jonka peräsimessä komeilee maailmankuulun suomalaissäveltäjän Jean Sibeliuksen (1865 - 1957) muotokuva. Sibelius ehti toki elää lentomatkustuksen aikakaudella, mutta tuskin hän olisi itse uskonut saavansa omaa nimikkokonetta norjalaisen monikansallisen lentoyhtiön laivastossa.

Vielä vähemmän muotokuvaansa matkustajakoneen peräsimeen olisivat uskaltaneet (tai edes tienneet) sovittaa kirjailijat Minna Canth (1844 - 1897) tai Aleksis Kivi (1834 - 1872), jotka elivät 1800-luvulla, kauan ennen kuin Wrightin veljekset olivat saaneet edes maailman ensimmäisen kiinteäsiipisen lentokoneen lentoon 17. joulukuuta 1903.

Kaikkien kolmen suomalaissankarin kuvat löytyivät myös Norwegianin "vanhasta laivastosta", ja ovat nyt siis tehneet paluun Norwegianin uuden tulemisen myötä. Canthin kuva on tuliterän 737 MAX:in pyrstössä, kun taas Aleksis Kivi poseeraa muutaman vuoden vanhan 737-800:n peräsimessä.

Sibeliuksen oma kohukone, rekisteritunnukseltaan SE-RTI, on Norwegianin ruotsalaisen tytäryhtiön, Norwegian Air Swedenin palveluksessa. Se on alle vuoden vanha, luovutettu yhtiölle tehtaalta elokuussa 2023.

Entä kuka muu suuri suomalainen ansaitsisi paikan pyrstössä? Kommenttikenttä on vapaa.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat