8.3.2017

Peugeot Instinct – autonomian alla piilee tuleva 508

Peugeot Instinct

Peugeot Instinct -konseptiautolla tutkitaan, mitä kaikkea autolla ja asioiden internetillä saisi aikaan.

Autonominen auto ei vain vie meitä vaivatta paikasta toiseen, mikäli Peugeotia on uskominen. Ranskalaismerkki pohtii Instinct-konseptiautollaan, mitä kaikkea laitteiden verkottumisella, eli asioiden internetillä (Internet of Things) voitaisiin saada aikaan. Toisin sanoen älyauto on luonnollinen älylaitteiden jatke, joka yhdistyy älypuhelimiin, älykelloihin tai kodin viihdejärjestelmään. Tiedon perusteella auto oppii isäntänsä tavoille ja tietää, minne pitäisi mennä.

Peugeot avaa verkottumisen mahdollisuuksia yksinkertaisella esimerkillä. Instinct lukee käyttäjänsä kalenterista tapaamisen osoitteen, laskee ajoajan navigaattorin, ruuhkatietojen ja sään perusteella, ja ehdottaa sopivaa lähtöaikaa älypuhelimen kautta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kuljettajan aika ei ole ohi

Peugeot Instinct

Toisessa esimerkissä Instinct tietää älykellon kautta juuri päättyneestä tiukasta salitreenistä, ja ehdottaa väsyneelle kuljettajalle autonomista kyytiä kotiin.

Peugeot ei kuitenkaan halua unohtaa ajamisen riemua autonomian aikakaudellakaan. Instinctin neljästä ajotilasta kaksi painottavat rauhallista tai urheilullista ajamista, kun kaksi muuta tarjoavat automaattista kyyditystä joko mahdollisimman tehokkaasti tai rennosti liikkuen. Auton äly osaa ehdottaa tilanteeseen sopivaa vaihtoehtoa, mutta Peugeot painottaa päätösvallan pysyvän kuljettajalla.

Peugeot Instinct

Peugeotin ohjaamosuunnittelu otti rohkean askeleen 3008:ssa. Instinct vie ajatusta vieläkin pidemmälle, esimerkiksi täysautonomisessa tilassa ohjauspyörä ja polkimet vetäytyvät pois tieltä. Samoin kuljettajalle viestittävä informaatio nopeudesta tai jäljellä olevasta ajoajasta räätälöidään ajotilanteen mukaan. Esimerkiksi täysautonomisessa ajossa viestitään vain matka-aika.

Peugeot Instinct

Verkottumisella leikkimisen lisäksi Instinctistä voidaan päätellä ranskalaismerkin lähitulevaisuudesta. Instinctin futuristisesta kuoresta voitaneen päätellä paljon tulevan 508:n linjoista. Huhut kertovat uuden Peugeotin saapuvan viistoperäisenä: onko kyse sitten fastbackistä vai muodikkaasta shooting brakesta, sen aika näyttää.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Luetuimmat