2.4.2023

Piaggion museo: kaikki Vespasta ja vähän enemmän

Kuva Vesa Eskola

Piaggion tehdasalueella sijaitseva museo Pontederassa, hieman Pisasta itään, kertoo Vespan tarinan. Toki museossa on esillä myös ärhäkämpiä menopelejä, eikä Piaggion valmistamia kolmipyöriä (=Ape) ja autoja ole niitäkään unohdettu.

Vespa on yksi monista italialaisuuden symboleista, ja ilahduttavasti sille omistettu museo on paljon muutakin kuin pelkkä kokoelma vuosien varrella valmistettuja Vespoja… 5000 neliömetrin tilaan mahtuu aika monta Vespaa – ja tarinaa. Museo on myös uudistettu perinpohjaisesti muutama vuosi sitten. Tila on valoisa, ja näyttelyt on rakennettu isolla sydämellä.

Museon yhteydessä toimii myös Piaggion arkisto, eli jos aihe kiinnostaa enemmän, vanhoja dokumentteja ja valokuvia on mahdollista päästä selaamaan – tietysti erikseen niin sovittaessa.

Toki näytillä on myös runsas kokoelma vanhoja valokuvia informatiivisin tekstein varustettuna.

Myös Vespan alkuajat ja Vespan syntyhistoria käydään perusteellisesti läpi. Italian raskas teollisuus oli pitkälti raunioina toisen maailmansodan jälkeen, eikä Italian taloudellakaan mennyt kovin hyvin, joten perinteiset isot ja raskaampia koneita valmistaneet tehtaat etsivät uusia tuotteita jälleenrakennettaviin teollisuushalleihinsa. Piaggio oli valmistanut sekä junia että lentokoneita, mutta jälleenrakennusvaiheessa päätettiin panostaa skoottereihin.

Tarinan mukaan Piaggion tehtaiden patruuna eli Enrico Piaggio oli ensimmäisen skootterin prototyypin nähtyään huudahtanut: ”Sembra una vespa!” eli ”sehän on ampiainen!”. Patenttihakemus jätettiin huhtikuussa 1946, ja loppu on historiaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Erikoisuuksia erikoisuuksien perään

Museossa ovat esillä kaikki Piaggion valmistamien Vespojen mallit mutta myös runsaasti erilaisia prototyyppejä, erikoissarjoja sekä yksittäiskappaleita.

Myös elokuvissa esiintyneet Vespat ovat esillä, ja hyvästä syystä, sillä niillä on oma roolinsa Vespan kulttimaineen synnyssä.

Yksi erikoisimmista versioista on myös sotilaskäyttöön valmistettu Vespa. Kyseinen laite oli ranskalaisten laskuvarjojääkäreiden sinkojen kuljettamiseen käytetty Vespa 150 T.A.P. Ne myös valmistettiin Ranskassa. Vespat pudotettiin laskuvarjoilla yhdessä jääkäreiden kanssa.

Myös elokuvassa Dick Smart esiintynyt lentävä Vespa kerää katseita. Se oli todellinen monikäyttölaite; teillä liikkumisen lisäksi se myös lensi kuin helikopteri ja sukelsi kuin sukellusvene – ainakin leikisti.

Ja moni on varmasti unohtanut, että Piaggio valmisti myös autoja jo melko varhaisessa vaiheessa. Tästä muistuttaa Vespa 400 vuodelta 1957.

Kultti

Kaikki erikoisuudet selittävät osaltaan Vespan suosiota, mutta suurin tarina kerrotaan Vespan käyttäjien kautta. Kun maailma odotti seikkailijoita, moni lähti reissuun myös Vespalla. Nämä matkatarinat ja maailmaa kiertäneet Vespat ovat näyttävästi esillä. Näytillä on mm. Claudio Bertazzonin Australiasta Triesteen vuonna 1983 ajama Vespa PX 200 E sekä kirjailija/toimittaja Giorgio Bettinellin Vespa PX hänen pitkiltä seikkailuretkiltään ympäri maailmaa.

Myös lukuisat Vespa-klubit ja näiden toiminta on hyvin esillä.

Aina sympaattinen Ape

Myös Piaggion kolmipyöräiset tavarankuljetusmopot eli Apet ovat isosti esillä. Ja harvassa paikassa ne ovat yhtä kotonaan kuin Italian kaupunkien ja kylien ahtailla kujilla.

Ape on maailmalla vähintään yhtä isossa kulttimaineessa kuin Vespa. Etenkin Aasiassa erilaisille kolmipyörille on riittänyt kysyntää. Intian tehtaalta rullaa ulos vuosittain yli 200 000 Apea.

Ja onpa esillä myös muutama Piaggion traktori. Vielä eksoottisempi on Apen pohjalta tehty palo”auto”.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ja ne vauhdikkaammat kaksipyöräiset

Museossa on myös näyttävä kokoelma muita kaksipyöräisiä. Etenkin Aprilian kilpailuhistoria ja sitä edustava kokoelma sävähdyttää.

Myös Moto Guzzin tarina kerrotaan lukuisten eri mallien kautta.

Eikä legendaarista Gileraa ole luonnollisesti unohdettu sitäkään. Yhteensä näillä kolmella brändillä on voitettu vuosien varrella yli 100 maailmanmestaruutta.

Ja lopuksi kannattaa piipahtaa vielä pienessä museon myymälässä. Siellä on tarjolla kirjallisuutta, vaatetusta sekä kaiken maailman pientavaraa. Ehkä sympaattisin mukaan ostettava matkamuisto on pahviarkki, josta voi leikellä ja taitella itselleen Vespan pienoismallin.

Erinomaisesti toteutettu virtuaalivierailu museoon onnistuu tästä linkistä

Museon kotisivut: https://www.museopiaggio.it/en/museum

Teksti ja kuvat: Vesa Eskola