13.2.2019

Pidä Saaristo Siistinä ry: 50 vuotta vesistöjen hyväksi

Pidä saaristo siistinä

Pidä Saaristo Siistinä ry käynnistää 50-vuotisjuhlavuotensa Venemessuilla. Yhdistys juhlistaa 50-vuotista taivaltaan tarjoamalla vesilläliikkujille uusia mahdollisuuksia toimia entistäkin ympäristöystävällisemmin.

50 vuoden aikana Pidä Saaristo Siistinä ry on kasvanut muutamien saaristolaisten tekemästä vapaaehtoistyöstä valtakunnalliseksi vesistöjen hyvinvoinnin asiantuntijaksi ja toteuttajaksi. Konkreettisen ympäristönhuoltotyön lisäksi yhdistys tekee nykyään ympäristöviestintää ja on mukana kansallisissa ja kansainvälisissä ympäristöprojekteissa.

Pidä Saaristo siistinä Roope
Uusi, vuonna 2017 käyttöön otettu isompi Roope saapumassa kotisatamaan Pitkäsalmessa Turun Hirvensalon Lauttarannassa.

Yhdistyksen ylläpitämiä Roope-palvelupisteitä löytyy jo yli 200 ympäri Suomen, ja yhdistyksen toiminta-alueilla operoi neljä huoltoalusta tuoden tonneittain jätettä ja romua pois saarista.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Köliveneille sopiva veneiden pohjapesuri Hangon Itäsatamaan

– Yhdistys on vahvasti läsnä tässä ajassa ja hakee nykyteknologiasta ratkaisuja niihin ongelmiin, joiden parissa yhdistyksessä tehdään töitä eli rehevöitymiseen, roskaantumiseen ja vesistöjen kemikalisoitumiseen. Projektit, joissa yhdistys on mukana, tukevat tätä ratkaisukeskeistä ajattelutapaa. Yksittäisenä uutena ratkaisuna vuonna 2019 mainittakoon Hangon Itäsatamaan sijoitettava köliveneillekin sopiva veneiden pohjapesuri, joka on ensimmäinen Suomessa. Laite on yksi vaihtoehto veneiden myrkyllisille pohjamaaleille. Kahden vuoden kokeiluperiodin mahdollisti rahoitus Weisell-säätiöltä, kertoo PSS ry:n pääsihteeri Aija Kaski.

Pidä saaristo siistinä

Hangon pohjapesuri on merkiltään Drive-in Boatwash Bigwash-16 Wide, joka soveltuu jopa 16 metriä pitkille moottoriveneille ja purjeveneille, joiden syväys on suurimmillaan 2,4 metriä. Pohjapesuria tuo maahan Marina Networking Oy, ja sen valmistaja on ruotsalainen RentUnder Ab. Sen kokeilumahdollisuuden seuraavan kahden kauden ajan on rahoittanut Weisell-säätiö, ja sitä operoi ST1 Hanko Itäsatama.

– Kun pesee veneen muutaman kerran kesässä, pohja pysyy puhtaana ilman myrkkymaaleja. Moottoriveneillä on todistetusti saavutettu huomattavia säästöjä polttoainekustannuksissa. Myös työmäärä vähenee niin moottori- kuin purjeveneidenkin kohdalla, kun pohjaa ei enää tarvitse maalata. Veneiden kulkunopeuskin paranee huomattavasti, kertoo Erkki Kaurinkoski Marina Networking Oy:stä.

Iso, kelluva imutyhjennyslaite Tammisaaren saaristoon

Uuden pohjapesurin lisäksi yhdistys sijoittaa ennen veneilykauden alkua ison, kymmenen kuuiton kelluvan imutyhjennyslaitteen Tammisaaren saaristoon (avauskuvassa).  Laitteen tankkiin kerralla mahtuva määrä veneilijöiden käymäläjätettä antaisi vesistöihin päästettynä levänkasvatuspotentiaalin jopa 5000 kilolle levää.

– Koska rehevöityminen saattaa vaikuttaa hyvinkin paikallisella tasolla, on tärkeää, että päästöt minimoidaan siellä missä voidaan. Turun Yliopiston ja PSS ry:n teettämän tutkimuksen mukaan jopa 50 prosenttia veneilijöistä tyhjentää käymäläjätteensä edelleen satunnaisesti suoraan mereen. Syy tähän ei lähes koskaan ole piittaamattomuus tai tietämättömyys, vaan useimmiten tyhjennyspaikan puute, PSS ry:n projektikoordinaattori Atte Lindqvist sanoo.

Tammisaaren saaristoon tulevan Pidä Saaristo Siistinä ry:n imutyhjennyslaitteen on valmistanut Oy HL-Metal Ab. Imutyhjennyslaite on merkiltään Septic-säiliö BW12. Laite on ponttonilaiturin tapainen ratkaisu, joka koostuu sekä tankista että sen päälle rakennetuista laiturikannesta ja pumppuasemasta. Kokonsa puolesta siihen voi kiinnittyä kaksi venettä samanaikaisesti. Laitetta ovat olleet rahoittamassa Ålandsbankenin Itämeriprojekti, Weisell-säätiö, John Nurmisen Säätiön Nutribute-joukkorahoituskampanja ja muutama yksityinen henkilö

– Imutyhjennyslaitteen kehityksessä on pyritty huomioimaan veneilijöiden kannalta tärkeitä asioita, kuten turvallisuutta, käyttäjäystävällisyyttä, tehokkuutta ja toimintavarmuutta. Olen veneillessäni huomannut, jos nämä asiat eivät toimi, voi helposti käydä niin, että septitankit tyhjennetään johonkin muualle, sanoo Oy HL-Metal Ab:n toimitusjohtaja Markus Flinckman.

PSS ry:n julkisti 50-vuotisjuhlakirjan venemessuilla

Pidä saaristo siistinä

Tietokirjailija Anne Pentin kirjoittama tarinallinen historiikki Pidä Saaristo Siistinä – Tarinoita meren poukamista ja järvien rannoilta vuodesta 1969 valottaa taustoja ja henkilöitä yhdistyksen työn takana mukaansatempaavien tarinoiden myötä.

Tulevan viikonvaihteen Pidä Saaristo Siistinä ry:n ohjelmaa venemessuilla:

Helsingin Messukeskuksessa Pidä Saaristo Siistinä ry:n osastolla 4e50 voi keskustella ajankohtaisista vesistöjen ympäristöasioista ja saada vinkkejä ja vaikuttaa, liittyä yhdistyksen jäseneksi, tukea lahjoittamalla tai ostamalla Roope-tuotteita.

Perjantai 15.2. klo 17–17.30
Pidä Saaristo Siistinä ry – 50 vuotta puhtaampien vesistöjen puolesta / Purjehdussatama

Lauantai 16.2. klo 14–15
Kaikki mitä olet halunnut tietää meriroskasta -seminaari / Messukeskuksen tila 204

Lauantai 16.2. klo 13–14

Tule keskustelemaan kala-apajista ja vastuullisesta kalastuksesta harrastuskalastaja Osku Valtosen kanssa / PSS ry:n osasto 4e50

Näyttely koko messujen ajan 8.–17.2.   Pidä Saaristo Siistinä ry – 50 vuotta meriroskaa vastaan -näyttely Messukeskuksen aulassa Lasigalleriassa

https://pidasaaristosiistina.fi/

Teksti ja kuvat: Timo Turkula, Pidä Saaristo Siistinä ry, avauskuva Erik Saanila

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat