25.4.2024

Polestar 4 kävi ensivisiitillä Suomessa – tältä näyttää auto ilman takalasia

Kuva Manu Tuppurainen

Polestar uuden mallin toimitukset alkavat loppukesästä. Automalli on ollut myynnissä pari kuukautta.

Kiinalaisvalmistaja Geelyn omistukseen kuuluva Polestar ja sen uusin malli Polestar 4 on päässyt otsikoihin sillä, että se on automalli, jossa ei ole takalasia. Polestarin uutuusmallin esisarjan auto kävi Suomessa ensivisiitillään. Virallisesti se saapuu Suomeen loppukesän ja alkusyksyn aikana, kun asiakasluovutukset alkavat.

Suomessa nyt ensimmäistä kertaa nähty ja paljastettu Polestar 4 konkretisoi hyvin sen, miksi autossa ei ole takalasia.

Käydään tämä takalasia-asia läpi vielä kerran. Se, miksi takalasi Polestar 4:stä on jätetty pois, on ihan perusteltua.

Autovalmistajat ovat jo pidemmän aikaa tehneet autoihin lasikattoja. Tätä ei ole tehty pelkästään sen vuoksi, että autojen sisätiloihin saataisi valoa ja avaruutta, vaan myös siksi, että lasikaton avulla autosta saadaan matalampi, jolloin sen muotokieli on puhuttelevampi – ja toisaalta sisätiloihin saadaan lisää korkeutta ja tilaa, koska korin paksut kattorakenteet eivät syö pääntilaa autossa.

Tämä on myös yksi peruste myös sille, että miksi Polestar 4:ssä ei ole takalasia. Polestar on ratkaissut asian vielä siten, että lasikattoa viedään vieläkin pidemmälle auton takaosaan aivan takamatkustajien päälle, jolloin auton sisätiloihin saadaan lisää korkeutta ja pääntilaa. Kun autossa on takana hyvät tilat ja paljon pääntilaa, takapenkin selkänojaan voidaan tehdä vielä kallistuksen säätö. Auton kori saadaan myös sulavammaksi ja energiatehokkaammaksi, joka on sähköautoissa tärkeää. 

Kun tavaratilan luukun saranointi tuodaan vielä aivan siihen, mihin lasikatto auton takana loppuu, saadaan coupé-mallisen auton tavaratilan luukusta myös hyvin avara. 

Varsinainen takalasi voidaan korvata kameralla sekä näytöllä sisäpeilin paikalla, jolloin takalasia ei oikeasti tarvita – Polestarilta perustellaan. Takalasia ei myöskään tarvitse varoa Polestar 4:n tavaratilaa kuormatessa.

– Itse asiassa näytössä on myös peili, ja sitä kautta pystyy myös näkemään, mitä siellä takapenkillä tapahtuu, Polestarin Suomen viestintäpäällikkö Johanna Laune korostaa.

Laune myös vakuuttaa, että Polestarin insinöörit ovat puolestaan vakuuttaneet, että kamera korvaa takalasin ja peilin, ja on joissain asioissa jopa parempi ratkaisu.

– Käytännössä se on älykäs taaksepäin katsova järjestelmä, joka tarjoaa laajemman näkökentän kuin ihmissilmä tai näkymä taakse taustapeilin kautta. Näkymä taakse on kirkas ja esteetön ja sitä on testattu, että se toimii myös pimeässä. Kuljettaja ei myöskään häikäisty takana tulevien valoista. Taaksepäin kuvaavat kamerat myös tallentavat kuvaa. Kamerat ovat myös sen verran ylhäällä, että ne pysyvät hyvin puhtaina – ja likaantuisihan se takalasikin autossa, Laune sanoo.

Polestar 4 on korimalliltaan coupé ja näkymä taakse perinteisellä ratkaisulla olisi muutenkin auton korin muotojen vuoksi hyvin rajoittunut. 

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Volyymillisesti tärkeä malli

Coupén lisäksi valmistaja luokittelee Polestarin myös suv-autoksi, se on siis D-segmenttiin kuuluva suv-coupé, joiden suosio on tällä hetkellä melko suurta.

– Uskomme, että pystymme saamaan Polestar 4:llä asiakkaita monesta segmentistä, Polestar Automotive Finland Oy:n toimitusjohtaja Tommi Luopajärvi sanoo.

– Meillä on suuret odotukset Polestar 4:n suhteen, se tulee olemaan meille volyymillisesti tärkeä automalli, se on meille tärkeä malli esimerkiksi työsuhdeautoilijoiden näkökulmasta, Luopajärvi sanoo.

Työsuhdeautoilijoiden näkökulmasta puhuu jonkun verran myös Polestar 4:n hinta.

Yksimoottorinen takavetoinen Polestar 4 maksaa alkaen hinnaltaan 63 300 euroa ja kaksimoottorinen nelivetoinen 69 300 euroa. Autot ovat aina niin sanottuja ”long range” -versioita, eli niissä on 100 kilowattitunnin akkukapasiteetti. Polestar luottaa 4-mallissakin 400 voltin latausjärjestelmään. Maksimilatausteho on 200 kilowattia ja akun pitäisi täyttyä 10 prosentista 80 prosenttiin optimiolosuhteissa 30 minuutissa.

Takavetoisen Polestar 4 -version teholukema on 200 kilowattia (272 hv) ja nelivetoisen mallin 400 kilowattia (544 hv). Nelivetoisessa etumoottoriin kuuluu poiskytkentätoiminto, jos autolla haluaa ajaa vain takavetoisena esimerkiksi energiansäästön vuoksi. Neliveto kytkeytyy myös päälle, jos auto itse katsoo tilanteen sitä vaativan.

Korkean tehon vuoksi nelivetoinen Polestar 4 onkin nopein Polestar koskaan. Se kiihtyy nollasta sataan kilometriin tunnissa 3,8 sekunnissa, joka on korkein kiihtyvyysarvo Polestar-merkille koskaan.

Hiilijalanjäljeltä matalin Polestar koskaan

Polestar 4 on muutenkin auto, jossa on paljon sellaista, mitä Polestarilla ei ole koskaan aiemmin ollut. Sen hiilijalanjälki auton lanseeraushetkellä on myös matalin, mitä Polestar-malleilla koskaan on ollut vastaavassa lanseeraushetkessä. 

Autossa on taaksepäin kuvaavien taustapeilin korvaavien kameroiden lisäksi kymmenkunta muuta kameraa, jotka kuvaavat auton ympäristöä. Kamerat mahdollistavat ensikertaa Polestareissa myös muun muassa dash cam -toiminnon, jonka avulla esimerkiksi tapahtunutta kolaritilannetta voi tutkia jälkeenpäin. 

Polestar 4:ssä on myös dog mode, eli koiran voi jättää autoon ja auto pysyy mukavan lämpöisenä perheen lemmikille esimerkiksi ulkona porottavasta helteestä huolimatta. Auton keskikonsolin näytölle ilmestyy myös tästä ulkopuolisille tietämättömille kertova viesti.

Polestar 4:n, kuten myös Polestar 3:n tuotanto on jo käynnissä. Autoa on myyty jo helmikuusta alkaen ja Tommi Luopajärven mukaan he maahantuojaorganisaatiossa voivat olla tyytyväisiä sen kysyntään paljastamatta automallin tämän hetkisitä myyntimääriä sen enempää.

Ensimmäiset autot luovutetaan asiakkaille loppukesän ja alkusyksyn aikana, kun automalli saapuu virallisesti Suomeen. Sitä ennen, alkukesästä maahan ehtii Polestar 3, joka on kiinalaisvalmistajan ensimmäinen puhdas suv-malli.

Polestar 3:sta ei luonnollisesti ole tulossa samanlaista syömähammasta kuin Polestar 4:stä, koska sen alkaen hinta on ihan jotain muuta kuin Polestar 4:n. Polestar 3:n edullisin malli on 23 000 euroa kalliimpi kuin Polestar 4:n hinnat alkaen malli.

Alustaratkaisu Geelyltä

Uutta Polestar 4:ssä on myös se, että sen alustarakenne ei ole enää sama kuin Volvoissa, vaan auto perustuu nyt Geelyn uuteen alustaratkaisuun, joka skaalautuu aina pienestä A-segmentin autosta kuin Polestar 4:n kaltaiseen D-segmentin autoon ja jopa E-segmentin autoon.

Polestar 2 perustuu samaan CMA-pohjaratkaisuun kuin esimerkiksi Volvo XC40, ja Polestar 3 jakaa puolestaan SPA2-perustan Volvo EX90 -mallin kanssa. Polestar 4:n perustana on SEA-perusratkaisu, joka löytyy myös Geely-perheeseen kuuluvista monista Zeekr-malleista.

Polestar on nyt myös virallisesti osa isompaa Geely-perhettä, kun yhtiön omistusuhteet ovat muuttuneet. Volvo omistaa Polestarista enää alle 20 prosenttia ja Geely vajaa 70 prosenttia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat