23.10.2017

Poliisi valvoi jälleen: satoja autoilijoita ilman turvavyötä

ratsia poliisi

Poliisi valvoi jälleen tehostetusti liikennettä alkuviikolla. Poliisin haaviin jäi satoja autoilijoita ilman turvavyötä.

Poliisi kertoo tavanneensa kuluneen viikon valtakunnallisessa liikennevalvonnassa satoja autoilijoita ilman turvavyötä. Tehovalvontaan käytetyn 2015 tunnin aikana poliisi kirjasi 560 turvavyötöntä auton kuljettajaa tai matkustajaa.

Poliisihallituksen ylitarkastaja Timo Ajaste muistuttaa turvavyön käytön tärkeydestä kaikissa tilanteissa.

– Turvavyön käyttö pelastaa ihmishenkiä kolaritilanteessa. Vyö tulee kiinnittää aina myös lyhyillä asiointimatkoilla ja takapenkillä, Ajaste sanoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Nuorilla miehillä parannettavaa

Liikenneturvan vuoden 2015 seurantojen mukaan turvavyötä käyttää takapenkillä vain 88 prosenttia matkustajista, kun etuistuimella luku on taajamien ulkopuolella peräti 96 prosenttia ja taajama-alueellakin 93 prosenttia. Liikenneturvan mukaan vähiten turvavyötä käyttävät 15–24-vuotiaat miehet.

Alle 15-vuotiaiden lasten ja nuorten turvavyön käytöstä on vastuussa huoltaja tai auton kuljettaja. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi muistuttaa, että lasten turvalaitteiden käyttöä ei saa laiminlyödä.

– Valitettavan usein näkee, että lapsia kuljetetaan ilman iänmukaisia turvalaitteita, Trafin johtava asiantuntija Inkeri Parkkari sanoo.

Rikesakko jo vuodesta 1982 – vapautus käytöstä vain harvoin

Turvavyön käyttämättömyydestä henkilöautossa on voitu määrätä rikesakko jo vuodesta 1982 lähtien ja vuonna 1987 turvavyön käyttäminen tuli pakolliseksi myös henkilöauton takaistuimilla. Vuonna 2006 käyttöpakko laajeni koskemaan myös kuorma- ja linja-autoja.

Liikenneturvan vuonna 2015 toteuttaman kyselyn mukaan puolet linja-autolla matkustavista käytti turvavyötä aina tai lähes aina. Loput mainitsivat käyttämättömyyden syiksi tottumattomuuden, turvavyön hankaluuden ja unohduksen.

Vapautuksen turvavyön käytöstä voi saada vain painavasta syystä sairauden perusteella tai sellaisissa työtehtävissä, joissa ajettava matka on alle 100 metriä ja turvavyön käyttämisestä olisi merkittävää haittaa.

Lähes puolet olisi pelastunut

Onnettomuustietoinstituutin vuoden 2013 onnettomuustutkintatilastojen mukaan turvavyö olisi pelastanut lähes puolet (49%) uhreista, jotka eivät käyttäneet turvavyötä henkilö- tai pakettiautossa onnettomuustilanteessa. Vammautuneiden osalta turvavyö pelasti kuolemalta 42 prosenttia ja lievensi lähes kolmasosan (29%) vammoja.

– Turvalaitteiden käyttö on perusasia, jonka avulla kymmenien ihmisten henki säästyisi liikenteessä vuosittain, Onnettomuustietoinstituutin yhteyspäällikkö Tapio Koisaari sanoo.

Lähteet: Poliisi, Liikenneturva, Trafi ja OTI Kuva: Liikenneturva

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat