7.2.2020

Politiikkapaperi: Hallituksen päästötavoitteet voimistaa maaseutujen autioitumista

Sanna Marinin (sd) hallituksen hiilineutraaliustavoite edellyttää Politiikkapaperin tutkimuksen mukaan tiukempia ohjauskeinoja fossiilisista polttoaineista pois siirtymiseksi, mikä syventää alueiden taloudellista ahdinkoa.

’’Ilmastonmuutoksen hillintäpyrkimykset nostavat elinkustannuksia epätasaisesti’’, alkaa tuoreen Politiikkapaperin 2020–2030-lukujen kaupungistumisen ajureita käsittelevä kappale. Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Dokumentissa kerrotaan fossiilisista polttoaineista luopumisen vaativan tiukempia ohjauskeinoja, kuten bensiinin ja dieselin korkeampaa verotusta tai myyntikiintiötä, öljylämmityksen kieltämistä ja muiden energiavarojen nostamista.

Kuluttajien mahdollisia ratkaisuja muutokseen Politiikkapaperi kertoo olevan ’’investoimisen päästöttömään autoon, lämmitysjärjestelmään tai kodin energiatehokkuuteen, siirtyä käyttämään joukkoliikennettä tai muuttaa paremmalle sijainnille energiatehokkaampaan rakennukseen’’.

Julkaisun mukaan investointitarpeet ja kustannusten nousu osuu eniten pitkät työ- ja asiointimatkat omaaviin ja suuret vanhat asunnot omistaviin, mikä voi vähentää yksityisautoiluun perustuvaa työmatkaliikennettä ja edelleen pienentää työssäkäyntialueita. Tämä ohjaa ihmisiä entistä voimakkaammin muuttamaan kaupunkeihin.

Politiikkapaperi nostaa aiheesta myös esimerkin Euroopasta.

’’Kuten esimerkiksi Ranskan polttoaineveron korotusten käynnistämä liikehdintä osoitti, liikkumiskustannusten nousu on hankala yhteiskunnallinen kysymys. Jos polttomoottorien varassa toimivien alueiden talouskehitys on muutenkin heikkoa, voi liikkumisen kallistuminen syventää näiden alueiden taloudellista ahdinkoa – tai ainakin kehityksen kelkasta tippumisen tuntua.’’

Lähde: Politiikkapaperi, Ilta-Sanomat Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat