11.6.2022

Retkeilijän linnat ja rauniot – uusi opas johdattaa lähimatkalle kauas ajassa

Retkeilijän Linnat ja Rauniot matkailu automatkailu linna raunio kirkko Suomi kotimaa

Tiesitkö, että Suomesta löytyy linnoja, linnoituksia ja vanhoja rauniokirkkoja? Uusi opaskirja listaa 60 mielenkiintoista kohdetta aivan lähialueilta.

Lähimatkailu kotimaassa on nykyisin entistä suositumpaa. Läheltäkin voi löytyä todella runsaasti mielenkiintoisia nähtävyyksiä.

Karttakeskuksen julkaisema Retkeilijän linnat ja rauniot esittelee kuusikymmentä entisaikojen rakennusta ja rakennelmaa, joissa vieraillessaan retkeilijä pääsee aistimaan entisaikojen elämänmenoa.
Suomessa on runsaasti linnoja, linnoituksia ja raunioita, joiden historiaa huokuvassa miljöössä riittää tutkittavaa ja seikkailtavaa retkeilijöille.

Linnojen ja linnakkeiden lisäksi kirjassa on myös useita kiehtovia rauniokirkkoja sekä muinaisia linnavuoria. Kaikkiaan teoksessa esitellään 60 kohdetta eri puolilta Suomea. Pohjoisimmat esiteltävät kohteet ovat Oulun ja Kajaanin linnat.

Teoksessa kerrotaan kohteiden historiasta, sijainnista kartan kera sekä retkeilystä linnalla. Jännittävän lisämausteen retkiin tuovat moniin vanhoihin linnoihin liittyvät kummitustarinat, erikoiset tapahtumat sekä muu perimätieto. Kirjan kohteita yhdistää se, että ne ovat valmistuneet ja olleet käytössä jo ennen 1900-lukua. Mukana ei ole lainkaan tuoreimpiin sotiin liittyviä kohteita.

Tärkeimpiä ja kulttuurihistoriallisesti merkittävimpiä kohteita ovat maankuulut keskiaikaiset linnat ja niiden rauniot sekä 1700-luvun tapahtumiin liittyvät linnakkeet. Moni kohde on historiansa lisäksi oivallinen luontokohde ja näköalapaikka. Teoksen kirjoittaja Tuomo Kesäläinen nostaa ylitse muiden esimerkiksi Pälkäneen keskiaikaisen rauniokirkon, Vaasan Pyhän Marian kirkon rauniot Vanhan Vaasan raunioalueella sekä Rauman keskiaikainen rauniokirkon.

Suomenlinna

Useimmat matkailijat tuntevat muun muassa Suomenlinnan, Turun Linnan, Olavinlinnan ja Hämeenlinnan sekä Raaseporin linnanrauniot. Kirjan avulla voi löytää ennen käymättömiä kohteita ihan lähistöltäkin. Kirjaan on valikoitu tunnetuimpien kärkikohteiden lisäksi hieman yllätyksellisempiä kohteita, esimerkiksi Salon kaupungista neljä kohdetta, esimerkiksi Haapaniemen linnanrauniot - raunioiksi luhistunut aateliskartano Kiskossa sekä Latokartanonkosken rauniomylly.

– Linnojen ja raunioiden rouhean romanttisessa miljöössä kulkiessä ajatukset hiipivät hiljaa vuosisatojen taakse raakoihin taisteluihin ja ylvääseen hovielämään herättäen eloon mielikuvat kuninkaallisista juhlista, linnanneidoista ja ritareista, Kesäläinen hehkuttaa.

Kirja on suositeltava opas linnojen, linnoitusten, kirkkojen ja niiden raunioiden maailmaan. Kohteiden taustoista ja historiasta on kerrottu kiehtovalla tavalla ja kohteiden löytämisen helpottamiseksi teoksessa on selkeät kartat. Plussana on myös linnoitussanaston perusteet: Tiedätkö, mikä on esimerkiksi kurtiini, lunetti tai redutti? Nytpä tiedän.

Retkeilijän linnat ja rauniot on Tuomo Kesäläisen 12. tietokirja. Hän on kirjoittanut aiemmin muun muassa suositut Suomen upeimmat luontokohteet sekä Saariston rengastie – matka- ja retkeilyopas -kirjat.

Tuomo Kesäläinen: Retkeilijän linnat ja rauniot
Kustantaja: Tapio Palvelut Oy /Karttakeskus
160 sivua
koko 17 x 21 cm
ISBN 978-952-266-724-3
Suositushinta 27 €
Ilmestynyt 2022

Teksti: Timo Turkula Kuvat: Tapio, Marko Jokela

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat