25.4.2021

Roadtrip USA:n aavikoille – kuin leffakokemus mutta livenä

Kuva Vesa Eskola
Roadtrip USA

USA on iso maa, josta löytyy isoja asioita; mm. aavikoita. Parin tuhannen kilometrin ajolenkki länsirannikon aavikoilla on sukellus elokuvista ja tietokonepeleistä tuttuihin maisemiin.

Los Angeles on luonteva paikka aloittaa mikä tahansa USA:n länsirannikolle sijoittuva automatka. Ja jos ja kun aavikot kiinnostavat – syystä tai toisesta – on luontevaa suunnata ensin 160 km päähän Palm Springsiin. Tämä outo keidas aavikon laidalla on jo itsessään pienen roadtripin arvoinen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Joshua Tree

Heti Palm Springsin takaa alkaa iso aavikko, jonka suurin kiinnostuksen kohde monille on Joshua Treen kansallispuisto. Matkamusiikiksi sopii luonnollisesti U2:n samaa nimeä kantava albumi.

Hieman yli 3000 neliökilometrin kokoinen puisto on tunnettu erikoisesta kasvillisuudestaan. Paras aika vierailulle on kevät, jolloin kasvit kukkivat – riippuen tietysti vesitilanteesta. Keväällä päivälämpötilat pysyvät myös vielä maltillisina, kesällä lämmöt nousevat usein 40 asteen tietämille. Pääsymaksu puistoon on 30 dollaria per auto. Jos on aikoo vierailla useammassa luonnonpuistossa, ja viettää aikaa niissä useamman viikon, silloin kannattaa ehkä harkita jopa vuosikortin ostamista. Ja tekemistä jo pelkästään Joshua Treen puistossa riittää todellakin useammaksi päiväksi. Vinkkejä voi hakea vaikkapa Kalifornian osavaltion matkailusivuilta.

Ja jos U2 kiinnostaa enemmänkin, puiston pohjoislaidalta löytyy Twentynine Palms niminen kylä, jonka vuonna 1952 perustetussa Harmony-motellissa U2 majoittui, kun bändi oli Anton Corbijinin kuvattavana Joshua Treessä albumin kansia varten.

Leffakulisseja toisensa perään

Twentynine Palmsista on hyvä suunnata noin 100 kilometriä pohjoiseen, mistä alkaa Mojaven autiomaa. Matkan varrelle osuu legendaarinen Route 66:n varrella sijaitseva Roy’s Motel and Cafe. Tämä Amboyssa sijaitseva motellikahvila on toiminut useammankin leffan kulissina. Nykyään paikka toimii myös tavallaan kummituskaupunkina ja muistutuksena Route 66:n kulta-ajoista.

Indie-leffojen ystävät saattavat ajaa täältä Route 66:a seuraten vajaat 100 kilometriä länteen, jolloin ollaan niin ikään elokuvista tutussa Bagdad Cafessa.

Mojave

Kun puhutaan USA:n aavikoista, yksi on ylitse muiden: Mojave. Tämä noin 65 000 neliökilometrin eli lähes kaksi kertaa Etelä-Suomen läänin kokoinen autiomaa kattaa ison osan Kaliforniasta, mutta ulottuu myös osavaltion rajojen ulkopuolelle Utahiin, Nevadaan ja Arizonaan asti.

Mojave on tunnettu rajuista lämpötilan muutoksistaan. Kesällä päivälämpötilat nousevat usein 40 asteeseen, talvella voi olla öisin saman verran pakkasta. Aavikolta löytyy luonnollisesti myös oma luonnonpuistonsa. Sen pohjoislaitamilta löytyy erikoinen vajaan 20 asukkaan Niptonin kylä, jossa voi yöpyä vaikkapa tiipissä. Ja jos olet joskus pelannut tietokonepeliä Fallout, nimi Nipton saattaa kuulostaa tutulta. Ja jos taskussa on ylimääräistä rahaa, koko kylän voi ostaa kolmella miljoonalla dollarilla. Kauppaan kuuluvat hotelli, ravintola, viisi mökkiä, 10 tiipiitä, koulurakennus, pari muutakin rakennusta sekä karavaanariparkki. Pinta-alaltaan kylä on reilut 32 hehtaaria.

Maisemien puolesta Mojave on muutenkin mielenkiintoinen, koska maasto on paikoitellen hyvinkin vuoristoista. Alueen korkein huippu on 2417 metriin yltävä Clark Mountain. Nipton itse sijaitsee hieman alle 1000 metrin korkeudessa. Fallout-pelin ystäville matka Niptonista Las Vegasiin on tavallaan kuin pieni pyhiinvaellusretki.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Las Vegas

Mojaven epävirallinen pääkaupunki on Nevadassa sijaitseva Las Vegas. Aavikon keskelle rakennetusta uhkapelipaikasta ja kasinokeitaasta on kasvanut vuosien varrella viettelyksistä elävä noin kahden miljoonan asukkaan suurkaupunki. Tekemistähän tässä synnin kaupungissa riittää.

Las Vegas on monelle myös tyypillinen kerran elämässä kohde. Sen neonvalot ja läpi vuorokauden jatkuva elämisen rytmi ovat jotain ainutlaatuista. Päiväsaikaan, neonkylttien sammuttua, kaupunki näyttää usein tosin myös kaupungin rumemman puolen. Yksi yö rittää monelle.

Death Valley

Aavikko jatkuu heti Las Vegasilta laitamilta, ja reilun 200 kilometrin päässä lännestä löytyy Death Valley eli Kuolemanlaakso. Matkalle sinne kannattaa pysähtyä Amargosassa, josta löytyy useampi viittaus Area 51:een, joka sijaitsee noin 50 kilometriä pohjoiseen.

Death Valley itsessään on erittäin kuiva laakso, itse asiassa USA:n kuivin aavikko, josta löytyy taas oma luonnonpuistonsa.

Täällä maisemat alkavat olla jo niin surrealistisia, että voisi kuvitella olevansa jo kokonaan toisella planeetalla. Death Valleystä löytyy myös Pohjois-Amerikan matalin kohta, 86 merenpinnan alapuolella sijaitseva Badwater-suolatasanko. Matkalla Badwateriin ohitetaan myös värikkäästä maa-aineksistaan tunnettu Artists Palette.

Death Valley tunnetaan myös autoteollisuuden testipaikkana, koska alueen lämpötilat nousevat kesällä todella korkeiksi. Alueella on mitattu maailman korkein koskaan mitattu lämpötila, 56,7 astetta. Noin 50 asteen lämpötilat ovat erittäin yleisiä keskikesällä.

Roadtripin ystäville Death Valley on varsinainen Eldorado. Koska tasankojen suorat ovat paikoitellen todella pitkiä, ja korkeuserojakin löytyy, ja korkea lämpötila aiheuttaa vielä lisäksi heijastuksia, automatka Kuolemanlaaksossa on paikoitellen todella visuaalinen elämys.

Air & Space Port

Kun aavikkomatka alkaa olla lopuillaan, on aika tehdä päätöksiä. Matkaa voi jatkaa kohti länttä ja vehreämpiä maisemia Sequoian kansallispuistoon – tai sitten voidaani jatkaa takaisin kohti Los Angelesia, jolloin matkan varrelle osuu vielä Mojaven ”Avaruusasema”. Mojave Air and Space Portista löytyy ilmailun historiaa vanhojen lentokoneiden muodossa, mutta myös tulevaisuuteen kurkottavia unelmia. Mojave oli mm. avaruuslentokone SpaceShipOnen koti, kunnes se tuhoutui koelennolla lokakuussa 2014.

Näin on tultu tämän roadtripin päähän. Kuinka paljon aavikolla haluaa viettää aikaa, se on kiinni jokaisesta itsestään. Luonnonpuistoissa kuluu helposti useampikin viikko vaellellen, maastopyöräillen tai meloen. Erikoisia nähtävyyksiä riittää myös toviksi. Ja jos haluaa erikoisia kokemuksia, niitäkin riittää… alueen kasvisto sekä myös geologia ovat niin ikään tutustumisen arvoisia.

Näillä aavikoilla asuu myös erakoita, jotka ovat halunneet katkaista kaikki siteensä moderniin yhteiskuntaan. Vanhoja matkailuvaunuja on parkissa siellä sun täällä. Myös useampi persoonallinen taiteilija on löytänyt kotinsa aavikoilta. Ja miksi ei? Aavikoiden rauhassa on jotain lumoavaa, kuten on myös niiden karussa kauneudessa.

Syitä roadtripille on siis monia. Ja kohtahan sitä saadaan taas matkustaa…

Teksti ja kuvat: Vesa Eskola

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat