10.2.2016

Saksalainen ympäristöjärjestö: myös Fiat 500X ylittää päästörajat

Fiat 500X

Deutsche Umwelthilfen päästöjahti on jälleen uuden automallin perässä.

Saksalainen Deutsche Umwelthilfe -ympäristöjärjestö on hyökännyt jälleen uuden automallin kimppuun koskien dieseleiden typpioksidipäästöjä. Aiemmin organisaatio on väittänyt Opel Zafiran, Renault Espacen ja Mercedes-Benz C-sarjan ylittävän päästörajat, mutta väitteet eivät ole aiheuttaneet toimenpiteitä.

Nyt järjestö on kertonut myös Fiat 500X:n 2-litraisen dieselversion kuuluvan päästörikkureiden joukkoon. Bernin teknillisessä yliopistossa tehdyissä mittauksissa 500X selviytyi läpi päästörajoista vain kylmällä moottorilla "erityisten valmistelujen jälkeen". Lämpimällä moottorilla mitattaessa auto ylitti typpioksidien Euro6 päästörajat 11–22 -kertaisesti.

– Typpioksidipäästöjen räikeät ylitykset [näissä automalleissa] eivät ole teknisesti todennäköisiä, viitaten huijausjärjestelmien käyttöön, kertoi DUH:in kampanjoija Axel Friedrich.

Fiat kieltäytyi kommentoimasta asiaa uutistoimisto Reutersille.

Autonvalmistajat ovat järjestään kiistäneet erityisten huijausjärjestelmien käytön, mutta myöntävät, että jotkin automallit saattavat ylittää päästörajat tietyissä olosuhteissa.

Viime viikolla ajoneuvojen järjestelmiä valmistava Bosch totesi, etteivät eurooppalaiset päästörajat hiilidioksidin suhteen voi toteutua ilman dieseleitä. Samalla yhtiö peräänkuulutti totuudenmukaisempia päästötestejä.

Lähde: Reuters, kuva: Petri Munukka

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat