12.8.2017

Sisusta siistiksi hetkessä – pölyt pois autosta

Sisusta siistiksi hetkessä

Sisätiloista saa merkittävästi viihtyisämmät vain muutamalla pyyhkäisyllä. Helppoa, halpaa ja nopeaa voi yhdistää myös autonhoidossa.

Auton sisustan kaikille pinnoille kertyy pölyä aivan kuten kodissa sisällä. Toisissa kodeissa imuroidaan ja pyyhitään pölyjä ahkerammin ja toisissa taas huomattavasti harvemmin. Autossakin samat operaatiot ovat tarpeen välillä, jotta viihtyvyys sisällä säilyy hyvänä.

Ajan saatossa sisätiloihin kertyy pientä roskaa ja runsaasti pölyä. Auto ei sinällään poikkea merkittävästi esimerkiksi kodista.

Pölyjen pyyhkiminen lienee kaikista helpoin ja nopein toimenpide autonhoidon saralla. Tämän lisäksi tähän tarvittavat välineet ovat erittäin edulliset hankkia eikä mitään hienostelua tarvita. Pölyjä olisi hyvä pyyhkiä vähintään muutaman kuukauden välein, jotta lika ei pääse pinttymään.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Välineet

Tavanomainen pöly pyyhkiytyy yhdellä vedolla mikrokuituliinan uumeniin. Näin saa hetkessä näkyviä tuloksia.

Pölyjen pyyhkimiseen riittää jopa pelkkä mikrokuituliina. Se kuitenkin kerää likaa hurjaan tahtiin, joten se puhdistaminen useaan otteeseen kesken käsittelyn ei ole huono ajatus. Tästä syystä helpointa on varata myös vesiastia mikrokuituliinan kaveriksi - tavallinen ämpäri kelpaa tähän käyttöön oikein hyvin.

Toisinaan kojelautaan tai ovipahveihin on saattanut jo ehtiä pinttymään jotain kiinni. Näihin tarvitaan hieman järeämpiä keinoja. Erinomainen puhdistusmenetelmä on käyttää sopivaksi laimennettua bioliuotinpesuainetta hellävaraisen pensselin tai harjan kanssa lian irrottamiseen. Tämän jälkeen pesuainejäämä täytyy toki poistaa pinnalta jollain tavalla, ennen kuin se pääse kuivumaan.

Sumutinpulloon laimennettu bioliuotinpesuaine ja hellävarainen pensseli irrottavat tarvittaessa pinttyneen lian, johon vesi ja mikrokuituliina eivät enää pysty.

Kaikkein helpoin ja miellyttävin ratkaisu pölyjen pyyhintään on sisustalle tarkoitettu pikakiilloke (englanniksi interior quick detailer). Se puhdistaa pölyt ja jättää hieman suojaa yhdellä pyyhkäisyllä. Lisäksi nämä usein tuoksuvat hyvälle.

Myös sisätiloille on kehitetty pikakiillokkeita, joista on puhdistuksen lisäksi myös pintaan jäävän pienen lisäsuojan hyöty. Miellyttävä tuoksu ei ainakaan haittaa siivousta.

Kannattaa kuitenkin etsiä tuote, joka jättää pinnan alkuperäisen näköiseksi eikä rasvaisen kiiltäväksi. Myös pikakiilloke vaatii kaverikseen mikrokuituliinaa ja on toki hieman hanavettä kalliimpi ratkaisu. Käyttömukavuudelle jokainen asettaa oman arvonsa.

Käyttöohjeet

Mikrokuituliina kastellaan vedellä ennen pesua sekä puhdistetaan vedessä useampaan otteeseen käytön aikana.

Tässä tapauksessa toiminta ei voisi olla helpompaa. Kuten jo todettua, myös kuivalla mikrokuituliinalla voi pyyhkäistä pölyt, mutta tässä esitellään kosteana tehtävä putsaus. Mikrokuituliina kastellaan ensin puhtaassa vedessä ja rutistetaan mahdollisimman kuivaksi. Liina saisi tuntua korkeintaan nihkeältä eikä suinkaan valua vettä.

Kastelun jälkeen mikrokuituliina rutistetaan mahdollisimman kuivaksi, sillä auton sisätiloja ei suinkaan ole tarkoitus kastella.

Tämän jälkeen mikrokuituliinalla pyyhitään haluttu kohde niin että pinnan tulisi jäädä lähes kuivaksi pyyhinnän jälkeen. Mikrokuituliinasta voi taitella useampaan kertaan puhdasta puolta esille, mutta vesiastian ajatuksena on liinan huuhtelu. Mikrokuituliinaa siis puhdistetaan vesiastiassa tasaisin väliajoin, kuitenkin muistaen aina rutistaa liina mahdollisimman kuivaksi.

Vain muutama pyyhkäisy auton sisätiloissa saa mikrokuituliinan huuhteluveden näyttämään ikävän väriseltä.

Puhdasta ja raikasta

Näin pyyhityt pinnat ovat puhtaita ainakin pölystä ja muusta irtoliasta. Pahimmassa tapauksessa tämän seurauksena tulee huomattua kuinka likainen auto on sisältä, joka johtaa rankempiin sisäpesutoimiin. Tämä lienee harvinaisempaa.

Toivottava lopputulos on huomattavasti lähtötilannetta viihtyisämpi auto ja tämä varmasti myös toteutuu. Lyhytkin tauko tai odotteluhetki riittää pölyjen pyyhkimiseen sisätiloista, joten nuhjuinen auto vaatii tekosyitä. Sitä paitsi puhdas auto näyttää pölyistä paremmalta - myös sisätilojen osalta.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat