19.6.2022

Strasbourg: hyvä pitstop matkalla etelämmäs

Strasbourg Ranskan ja Saksan rajalla tarjoaa mukavan jaloittelumahdollisuuden autoloman keskellä.

Kun autolla ajetaan kohti eteläisempää Eurooppaa, aika monen reitti kulkee Saksassa A5-moottoritietä pitkin, joka vie Frankfurtin pohjoispuolelta lähelle Baselia Sveitsissä. Frankfurtin lisäksi matkan varrella on muutama isompi saksalainen kaupunki, joista oikeastaan yksikään ei ole niin sympaattinen, että niissä kannattaisi pysähtyä.

Vajaan 300 000 asukkaan Strasbourg Ranskan puolella ei sekään mikään supersympaattinen kaupunki ole, mutta joen ympäröimä historiallinen keskusta tarjoaa riittävän hyvän syyn jaloitella hetken automatkan keskellä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tärkeä risteyskohta

Noin 2000 vuoden ikään ehtinyt Strasbourg on aina toiminut raja- ja siten risteyskaupunkina. Kelttien perustama ja roomalaisten vaalima kaupunki on kuulunut milloin Ranskalle, milloin Saksalle. Saksaa puhutaan toki yleisesti Alsacessa muuallakin.

Strasbourgin kulta-aika oli noin 1000 vuotta sitten, kun siitä tuli yksi Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan tärkeimmistä kaupungeista. Se toimi myös sekä fransiskaani- että dominikaanimunkkien syntypaikkana. Vuonna 1262 Strasbourg saavutti vapaakaupungin aseman.

Kaupungin strateginen sijainti Reinin sivujoen Illin varrella on tehnyt Strasbourgista myös aina tärkeän kaupankäynnin ympärille keskittyneen kaupungin.

Sympaattinen vanha kaupunki

Grande Île on Strasbourgin sydän. Vanha sydän. Illjoen ympäröimä saari. Unescon maailmanperintökohde. Täynnä vanhoja taloja ja kapeita kujia. Koettava jalkaisin. Kiireettömästi. Maleksien. Uteliaasti ympärille katsellen. Vanhat kaupungit ovat aina täynnä yksityiskohtia.

Jos ihan pelkkä jalkavaellus ei kiehdo, tarjolla on sekä vuokrapyöriä että sähköisiä potkulautoja pientä korvausta vastaan. Toki halukkaiden on mahdollista osallistua myös opastettuun kierrokseen joko pyörän selässä tai Segwaylla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pieni Ranska

Pikku-Ranska eli Petite France sijaitsee Grande Îlen laidalla ja on puuraamisine taloineen kuin yhtä suurta postikorttia.

Matkalla sinne ylitetään vanha linnoitettu silta, jonka varrella on kolme vanhaa vartiotornia. Mutta sitä ennen kannattaa ihailla hetki Barrage Vauban -siltaa.

Jos aika antaa periksi tämän kaiken voi kokea myös hyppäämällä jokilaivan kyytiin. Hieman yli tunnin kestävä jokiristeily kiertää Grande Île -saaren ympäri päätyen lopulta Euroopan parlamenttirakennukselle.

Tuomiokirkko

Strasbourgin goottilaisvaikutteinen tuomiokirkko on vaikuttava näky, ja se nousee majesteettisesti vanhan kaupungin ylle. Päätorni kurottautuu peräti 142 metrin korkeuteen: siis tuplat Helsingin olympiastadioniin verrattuna. Se teki siitä maailman korkeimman rakennuksen vuoteen 1874 asti. Tornista avautuu luonnollisesti hulppea näköala koko kaupungin yli.

Kannattaa myös katsastaa kirkon 18 metriä korkea astronominen kello.

Tuomiokirkon kupeessa sijaitsee myös valtava Rohanin palatsi. Ja ei, Rohanin ratsastajat eivät tule täältä. Nykyisellään palatsi toimii kotina kolmelle eri museolle. Besserwissereille mainittakoon, että Napoleon asui palatsissa kolmeen eri otteeseen.

Pizza mutta ei kuitenkaan

Kahvilat tuomiokirkon ympärillä, ja itse asiassa kaikkialla historiallisessa keskustassa, pitävät yllä turisteille suunnattua hintatasoa. Laitakaupungilla on edullisempaa, puhutaan sitten majoituksesta tai ruokailusta.

Pieni turistilisä kannattaa tosin maksaa ainakin kahvilassa käynnin ajaksi – ihan vain yleisen tunnelman vuoksi. Keskustori tai mikä tahansa vanhan kaupungin pienistä kahviloista sopii tähän erinomaisesti.

Myös Alsacen paikallisherkku Flàmmeküeche tai ranskalaisittain tarte flambée kuuluu pakollisiin kulinaristisiin elämyksiin. Se on tavallaan paikallinen pizza, jonka pohja on erittäin ohut. Erilaisia variaatioita on useita, mutta perinteisin versio on se suosituin. Täyte on yksinkertaisesti silavaa ja sipulia, ja niiden päällä hieman ranskankermaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Viini on viisasten…

Ja kun suolainen Flàmmeküeche on nautittu, sen päälle maistuu lasillinen – tai kaksi – viiniä. Alsace tunnetaan erityisesti valkkareistaan, ja kaupungin alla on lukuisia viinikellareita. Niistä vaikuttavin on Vins des hospices de Strasbourg. Se on ollut toiminnassa vaatimattomasti vuodesta 1395.

Ja jos moottoritie ei tunnu heti liian kutsuvalta, Alsacesta löytyy lukuisia herttaisia pikkukaupunkeja, jotka odottavat vain löytäjäänsä. Viinialueita riittää toki myös Saksankin puolelle.

Teksti: Vesa Eskola Kuvat: Vesa Eskola ja Strasbourgin matkailutoimisto Kartta: Google Maps

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat