22.11.2022

Suomessa suunnitellun Verge-sähkömoottoripyörän sarjatuotanto käyntiin

Verge TS

Suomalaisin voimin suunnitellun Vergen sarjatuotanto on alkamassa, mutta alunperin valmistuspaikaksi suunniteltu Seinäjoki on vaihtunut Viroon.

Suomalainen moottoripyörämerkki? Monet ovat pitäneet sitä utopistisena haaveena, eikä Vinha-moottorikelkoista muokatun moottoripyöräversion jälkeen markkinoilla ole juuri kotimaista tuotantoa nähty lukuunottamatta joitakin yksittäiskappaleita.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vergen historia

Vergen idea lähti alunperin liikkeelle Teemu Saukkion ajatuksesta rakentaa erilainen sähkömoottoripyörä. Keksijän nimi näkyy myös pyörän nimessä, sillä Verge TS:n mallimerkintänä on Saukkion nimikirjaimet.

Suurimpana erikoisuutena Vergessä on takapyörän vanteeseen integroitu sähkömoottori. Alunperin myös takajarru piti hoitaa sähkömoottorin avulla, mutta tyyppihyväksyntävaiheessa törmättiin siihen, että lainsäädäntö ei tunne tällaista vaihtoehtoa - ei siis kiellä eikä salli - ja se teki hyväksynnästä mahdotonta. Nyt takapyörän yhteydessä on erillinen levyjarru normaaliin moottoripyörätyyliin.

Toinen muutos koskee valmistuspaikkaa. Alunperin suunnnitelmissa oli rakentaa tehdas Seinäjoelle, mutta nyt valmistuksen kerrotaan alkavan Virossa. Suunnitelmissa on jatkossa valmistaa Vergeä useamalla paikkakunnalla, ja molempia ratkaisuja perustellaan sillä että kyseessä on globaali toimija.

Verge TS

Sähkökäyttöisyys edellä

Verge on kehittänyt moottoripyöränsä rakenteen alusta alkaen sähkökäyttöisyys edellä, eikä suunnittelussa ole otettu muiden valmistajien tapaan vaikutteita polttomoottorikäyttöisistä pyöristä.

Vergen takarenkaaseen integroitu sähkömoottori mahdollistaa suuremman akuston, pidemmän kantaman ja räjähtävän suorituskyvyn. Sen lisäksi pyörän painopiste on alempana, joka takaa vakaamman ajotuntuman muiden valmistajien pyöriin verrattuna. Negatiivisena puolena takapään jousittamaton massa kasvaa, mutta sen ei pitäisi olla olennainen asia, kun kyseessä ei ole varsinainen sporttipyörä.

“Pyörämme ovat herättäneet kiinnostusta ympäri maailmaa jo prototyyppivaiheessa, ja olemme saaneet jo satoja ennakkotilauksia. Olemme erittäin innoissamme, että pääsemme vihdoin aloittamaan kauan odotetun Verge TS:n sarjatuotannon. Ja mikä parempaa – pääsemme tuomaan markkinoille yhden sijaan kaksi mallia”, kommentoi Verge Motorcyclesin toimitusjohtaja Tuomo Lehtimäki.

Verge on ensimmäinen ja ainoa Pohjoismainen täysikokoisten sähkömoottoripyörien valmistaja, joka on aloittanut sarjatuotannon.

“Tältä näyttää sähkömoottoripyörien tulevaisuus”

Verge julkisti tuovansa markkinoille myös Verge TS Pro:n, joka on perusmallia tehokkaampi ja edistyksellisempi. TS Pro asettuu kirkkaasti sähkömoottoripyörien kärkeen 350 kilometrin kantamallaan ja 35 minuutin pikalatausajallaan. Vergen molemmat mallit edustavat ennennäkemätöntä innovatiivisuutta ja sarjatuotannon myötä ne tuovat markkinoille täysin uudenlaisen vaihtoehdon.

”Vergen tavoitteena on haastaa perinteisiä muotoilun lainalaisuuksia ja suunnitella maailman parhaita sähkömoottoripyöriä. Tuodaksemme markkinoille maailman edistyksellisimmän teknologian ja suorituskyvyn, päätimme keksiä pyörän kirjaimellisesti uudestaan. Tuotteemme edustavat sähkömoottoripyörien tulevaisuutta”, Lehtimäki kertoo.

Vergen sähkömoottoripyöriä voi tilata yrityksen uusilta verkkosivuilta tästä päivästä lähtien. Pyöriä toimitetaan alkuvaiheessa vain Pohjoismaihin ja Keski-Eurooppaan. Lisätietoja osoitteesta www.vergemotorcycles.com.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Verge TS Pro

 • Vääntö 1000 Nm
 • Teho 102 kW
 • Huippunopeus 200 km/h
 • Latausaika 35 min
 • Kantama jopa 350 km
 • Hinta 40 709 €

Verge TS

 • Vääntö 700 Nm
 • Teho 80 kW
 • Huippunopeus 180 km/h
 • Latausaika 55 min
 • Kantama jopa 250 km
 • Hinta  33 356 €

Lähde ja kuvat: Verge

Luetuimmat