Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
”Ala paikkaa vielä pitkään niitä taloudellisia jälkiä, jotka pandemia on siihen jättänyt. Kalliit investoinnit ovat suurimmalle osalle yrittäjistä yksinkertaisesti mahdottomia ilman tukea.”
Hyötyajoneuvoja koskeva aie sähköautojen hankintatuesta ei näillä näkymin ole ulottumassa taksiautoihin. Se hämmästyttää alan etujärjestöä, joka pitää rajausta eriarvoistavana.
Taustalla on esitys sähköautojen hankintatuen ulottamisesta hyötyajoneuvoihin vuosina 2022 ja 2023.
”Jos hankintatuella halutaan saada paras mahdollinen päästöjä vähentävä vaikutus, niin hankintatukea on syytä kohdistaa erityisesti taksiautojen sähköistymiseen”, muistutetaan Suomen Taksiliitto ry:n lausunnossa eduskunnan Liikenne- ja viestintävaliokunnalle.
Lausunnossa todetaan myös selvyyden vuoksi, ettei Suomen Taksiliitto vastusta hankintatukea yhdellekään nyt esityksessä tukea saavalle taholle. Tasapuolisuus olisi taksialan etujärjestön mukaan parasta kuitenkin hoitaa siten, että taksit lisätään hankintatuen saajiin.
Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Liikenne- ja viestintäministeriö siis valmistelee hallituksen esitystä, että nykyisiä hankinta- ja muunnostukia jatkettaisiin vuosina 2022 ja 2023.
Jatko koskisi myös kaasukäyttöisten kuorma-autojen hankintatukea. Esityksen mukaan hankintatukea voisi jatkossa saada myös sähkökäyttöisen kuorma-auton hankintaan sekä sähkö- tai kaasukäyttöisen pakettiauton hankintaan. Kyseinen lakiesitys lähti eduskunnalle 11.11.
Suomen Taksiliiton puheenjohtaja Kai Andersson muotoilee ajatuksensa kenties kipakammin sanakääntein kuin edellä kerrotussa lausunnossa. Anderssonia kismittää, että hankintatukea jaetaan niin kuorma- ja pakettiautoilla liikennettä harjoittaville yrittäjille kuin yksityisille kansalaisille – mutta ei taksiliikenteelle.
– Tämä on täysin käsittämätöntä. Koronapandemian jäljiltä vasta toipumaan lähtevä ala jätetään yksin selviämään tulevista investoinneista, Andersson kritisoi.
Hänen mukaansa kyytikysynnän vilkastuminen on koronarajoitusten jäljiltä vasta vähitellen lähtenyt nousuun.
– Pienyrittäjävaltainen ala paikkaa vielä pitkään niitä taloudellisia jälkiä, jotka pandemia on siihen jättänyt. Kalliit investoinnit ovat suurimmalle osalle yrittäjistä yksinkertaisesti mahdottomia ilman tukea, Andersson arvioi.
Aikeista tyrmistynyt Andersson muistuttaa, että taksit ovat merkittävässä roolissa myös kuntien kuljetuksissa. Laki velvoittaa kuntia hankkimaan kuljetuksiinsa vähäpäästöisiä ajoneuvoja.
– Miten kunnat pystyvät lain kirjaimen täyttämään, jos markkinoille ei saada vähäpäästöisiä tai päästöttömiä takseja? Uusia sopimuksia tulevista kuljetuksista tehdään jo ensi kesän kynnyksellä, joten yrittäjien on tehtävä päätökset kalustoinvestoinneista pikaisesti.
Liitto myös muistuttaa, että taksiliikenteelle on asetettu suuret vaatimukset vähäpäästöisyyden osalta julkisten hankintojen lainsäädännössä. Jotta nämä vaatimukset pystytään täyttämään, tulee taksimarkkinoille saada kohtuullisen nopeasti sähköautoja.
Taksiliiton lausunnon muotoilut tihkuvat sarkasmia: ”Käsityksemme mukaan henkilöautojen hankintatuen tarkoitus ei varsinaisesti ole auton oston tukeminen vaan nimenomaan vaikuttaa myönteisesti liikenteen päästöjen vähenemiseen.”
Ja vielä: ”Käsityksemme mukaan hankintatuen kohdentaminen niihin ajoneuvoihin, joiden päästöt vuositasolla ovat suurimmat, on tehokkainta liikenteen päästöjen vähenemisessä.”
Yleisin taksiin rekisteröity henkilöauto vuoden 2021 rekisteröintitilastojen mukaan on Mercedes-Benz E-sarja. Mercedes-Benz E 200 dieselin hiilidioksidipäästöt ovat 128 g/km. Kovassa taksikäytössä ja 80 000 kilometrin vuosittaisella ajosuoritteella tällaisen auton hiilidioksidipäästöt ovat 10 240 kiloa vuodessa.
Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Taksiliitto tuo lausunnossaan esiin, että taksiauto on työväline. Auton tulee liiton mukaan olla luotettava ja käytettävissä kaikissa eri olosuhteissa niin pitkille kuin lyhyillekin matkoille. Taksiauton tuottavuus myös kohenee mitä tehokkaammin se voi olla liikenteessä.
”Tämän vuoksi erityisesti ensimmäisen sähköauton hankintaan liittyy paljon epävarmuuksia ja epätietoisuutta. Myös taksiyrittäjä tarvitsee kannusteita sähköautoon siirtymisessä ja hankintatuki monessa tapauksessa suuntaisi valinnan helpommin sähköautoon”, liitto uumoilee.
Teksti: Marko Jokela Kuvat: Lähde: Suomen Taksiliitto ry
a:8:{i:0;s:6:"104160";i:1;s:5:"97379";i:2;s:5:"92827";i:3;s:6:"100357";i:4;s:5:"89599";i:5;s:5:"78868";i:6;s:6:"104751";i:7;s:6:"105122";}
Ilmoitukset