23.1.2022

Talvipyöräily vaatii ennakointia, kunnon valot ja nastarenkaat!

talvi sähköpyörällä helkama lumi

Liikenneturva muistuttaa talvipyöräilijöitä, että polkupyörän valot ja heijastimet on syytä pitää kunnossa.

Moottorin taannoinen Talvi sähköpyörällä -juttusarja todisti tämän kirjoittajalle, että talvipyöräily kyllä sujuu, vaikka onkin välillä tuskaista taivaltamista. Haastavinta eivät välttämättä ole kovat pakkaset, vastatuuli tai räntäsade, vaan loskaiset tai uraiset ja lumikinoksista auraamattomat kevyen liikenteen väylät, joita ajaessa on pakko välillä taluttaa pyörää pahimpien kohtien ohitse. Oman haasteensa tuo tietty terävä hiekoitussepeli, joka saattaa puhkoa renkaan.

Pyöräteiden kunnossapito kuuluu tienpitäjälle, joka voi olla kunta tai valtion teillä ELY-keskus. Palautetta esimerkiksi liukkaudesta tai auraamattomista pyöräteistä voi antaa kunnan palautejärjestelmän tai Liikenteen Palauteväylän kautta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Valot päälle!

Vaatetuksen suhteen tärkeitä ovat kunnolliset käsineet ja tarpeeksi pitkähelmainen ajotakki, joka pitää alaselän suojassa. Kerrospukeutuminen ylipäätään on paras ratkaisu. Kenkien päälle on tarjolla erilaisia irrallisia kenkäsuojia kovimmille pakkasille sekä sateen ja ajoviiman taltuttajiksi. Kuten tuli kokeiltua, fiksut kenkäsuojat on suunniteltu niin, että takavetoketjun ja tarranauhojen avulla ne saa vaivattomasti puetuksi.

Liikenneturva muistuttaa talvipyöräilijöitä, että polkupyörän valot ja heijastimet on syytä pitää kunnossa. Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa ottaa esiin myös sen, että pyöräilijän näkyvä vaatetus ja heijastimet edesauttavat näkymistä.

Polkupyörän oma etuvalo voi olla himmeähkö tuikku erilliseen tehovaloon verrattuna – kuten selvisi Moottorin ledivalojen kokeilussa.

Nopeus keliin sopivaksi

– Tavallinen talvipyöräilyonnettomuus on väylän liukkaudesta tai epätasaisuudesta johtuva kaatuminen. Siksi kypärä on tarpeellinen varuste myös talvella. Ohut tuulenpitävä pipo tai huivi suojaa päätä kypärän alla, Piippa ohjeistaa.

Hän vinkkaa talvipyöräilijöitä seuraamaan autoilijoille ja kävelijöille tarkoitettuja liukastumis- ja liikennesäävaroituksia.

– Kun kävelijöitä varoitetaan liukkaista kävelyteistä, voi myös olla pyöräteillä liukasta.

Nastarenkaat ovat omien talvisten ajokokemusten mukaan aivan ehdottomat. Nastarenkaat eivät poista tarvetta ennakoida kaatumisherkkiä paikkoja. Etenkin kääntyessä saa olla tarkkana, ettei etupyörä lipeä alta.

– Olosuhteisiin sopiva ajonopeus ja ajamiseen keskittyminen lisäävät turvallisuutta haastavissa pyöräilykeleissä, Piippa tähdentää.

talvi sähköpyörällä

Liikenneturva tarkkaili pyöräilykypärän käyttöä ensimmäisen kerran talviaikaan viime vuoden tammi-helmikuussa. Kolmellatoista paikkakunnalla tehdyssä tarkkailussa kypärää käytti 45 prosenttia pyöräilijöistä.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto

a:15:{i:0;s:5:"67825";i:1;s:5:"68348";i:2;s:5:"65233";i:3;s:5:"66363";i:4;s:5:"64053";i:5;s:5:"66642";i:6;s:5:"68142";i:7;s:5:"64799";i:8;s:5:"64122";i:9;s:5:"65755";i:10;s:5:"64765";i:11;s:5:"64760";i:12;s:5:"64221";i:13;s:5:"64524";i:14;s:5:"66336";}

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat